Ακολουθεί επιστολή της ΕΕΑΣΚΠ στον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό Ανδρέα που αφορά στη μηδενική περίθαλψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ΑμΣΚΠ για τις συνοδές παθήσεις που είναι απόρροια της Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Αριθ. Πρωτ. : 62
Πάτρα, 14 Δεκεμβρίου 2016

ΠΡΟΣ   :    ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κ. ΞΑΝΘΟ ΑΝΔΡΕΑ

ΚΟΙΝ.   :
1. Αναπλ. Υπ. Υγείας Πολάκη Παύλο
2. Γεν. Γραμματέα Υπ. Υγείας κ. Γιαννόπουλο Γεώργιο
3. Γεν. Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Μπασκόζο Γιάννη

ΘΕΜΑ  :    ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΟΔΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ.

Αξιότιμοι,

            Με την παρούσα θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμΣΚΠ σχετικά με τα συνοδά προβλήματα της νόσου και το αίτημα της μηδενικής συμμετοχής σε αυτά.

            Είναι γνωστό και επιστημονικώς τεκμηριωμένο ότι η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) είναι χρόνια, ανίατη, πολυπαραγοντική, εκφυλιστική αλλά και απρόβλεπτη νόσος ως αποτέλεσμα της καταστροφής της μυελίνης των νευρώνων, του νευράξονα του κεντρικού νευρικού συστήματος και της συνολικής μείωσης της μάζας του εγκεφάλου με πολλαπλά συμπτώματα, εμφανή και αφανή, διαταραχές, επιπλοκές, παρενέργειες, και άλλα προβλήματα που οι ασθενείς καλούνται να αντιμετωπίσουν όπως αναπηρίες άκρων (παραπάρεση, τετραπάρεση, παραπληγία, τετραπληγία, αστάθεια, σπαστικότητα, χρόνια κόπωση, οπτικές διαταραχές, ορθοκυστικές διαταραχές, σεξουαλικές διαταραχές, μεταβολικές διαταραχές, ουρολοιμώξεις, αρθραλγίες, μυαλγίες, κατάθλιψη και πολλά άλλα) με αποτέλεσμα να απαιτείται η δια βίου παρακολούθηση του ασθενούς από ιατρούς/ιατρικές εξετάσεις και πολλαπλές θεραπείες έτσι ώστε αυτός να παραμένει σε καλή κατάσταση, παραγωγικός και λειτουργικός.

Πέραν της προστατευτικής αγωγής η οποία χορηγείται στη διαλείπουσα μορφή της νόσου, η ΣΚΠ προκαλεί πολλαπλά προβλήματα για την αντιμετώπιση των οποίων ο ασθενής είτε επιβαρύνεται με υψηλή συμμετοχή ή δεν καλύπτονται καθόλου.

            Βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας τα ΑμΣΚΠ-ΠΣ επιβαρύνονται πλέον με συμμετοχή σε όλα τα άλλα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση ποικίλων συμπτωμάτων (κατάθλιψη, ακράτεια, λοιμώξεις, πόνους, κόπωση κλπ.), που προκαλεί η νόσος με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Οι πάσχοντες από ΣΚΠ στο σήμερα καταβάλουν συμμετοχή τουλάχιστον 15% έναντι μηδενικής που ίσχυε στο παρελθόν. Επίσης πληρώνουν συμμετοχή σε ιατρικές πράξεις όπως MRI, ακτινογραφιών, παρακλινικών εξετάσεων, ιατρικών βοηθημάτων κ.ά. Ένα άτομο που πάσχει από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας – Πολλαπλή Σκλήρυνση πρέπει τακτικά να υποβάλλεται σε μαγνητικές τομογραφίες (εγκεφάλου, αυχένα, θώρακα) σε συνεχείς αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις λόγω ανοσοκαταστολής από τη κύρια θεραπεία της νόσου οπότε αντιλαμβάνεσθε ότι επωμίζεται μια σημαντική δαπάνη για την αντιμετώπιση της νόσου. Αν προστεθούν και τα φάρμακα που λαμβάνονται για τις άλλες ασθένειες που απορρέουν από τη νόσο είναι προφανές ότι το κόστος για όλα αυτά, είναι αβάσταχτο και παρατηρείται συχνά, ότι πολλά ΑμΣΚΠ, αποφεύγουν να τα εφαρμόζουν με αποτέλεσμα την επιδείνωση της υγείας τους η οποία επιφέρει υψηλότερο κόστος στην πολιτεία με νοσηλείες, αποκατάσταση κ.λπ.

 Δεδομένων προαναφερθέντων ζητάμε την Επαναφορά της μηδενικής συμμετοχής στην πλήρη δωρεάν και χωρίς συμμετοχή ιατρο­φαρ­μακευτική περίθαλψη στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται και τα συνοδά προβλήματα της νόσου Πολλαπλής Σκλήρυνσης, όπως π.χ. συμβαίνει με τους πάσχοντες με παραπληγία-τετραπληγία κ.ά.. Αναλυτικά, όλα τα φάρμακα, τα βοηθήματα, αναλώσιμα, οι ιατρικές εξετάσεις κ.λπ. με 0% συμμετοχή.

Ευελπιστώντας σε μια εκ του σύνεγγυς επαφή μαζί σας για ενημέρωση αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμΣΚΠ καθώς και για τις προτάσεις μας για την επίλυσή των, αναμένουμε τις δικές ενέργειες.

Με εκτίμηση
Για το διοικητικό Συμβούλιο

Πρόεδρος
Μαργαρίτα Καραγιώργου

Γεν. Γραμματέας
Μπάλλας Δημήτριος

Πηγή: eeaskp.gr