Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία αυτοάνοση διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν δυσκολία στην όραση, μυϊκή αδυναμία, αισθητικές διαταραχές, προβλήματα στην κίνηση, κόπωση και συχνά γνωσιακή έκπτωση.

Στην σκλήρυνση κατά πλάκας η μυελίνη, η ουσία που καλύπτει τα νεύρα του εγκεφάλου, τα οπτικά νεύρα και τον νωτιαίο μυελό δέχεται επίθεση από το ανοσοποιητικό σύστημα, «ξεφτίζει» και αντικαθίσταται από ουλώδη ιστό (σκλήρυνση).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, η κατανάλωση μιας ομάδας τροφίμων ενδέχεται να δρα προστατευτικά εναντίον της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Αυτό οφείλεται σε ένα αμινοξύ που περιέχουν και το οποίο φαίνεται να επηρεάζει τη δραστηριότητα μίας ομάδας κυττάρων του εγκεφάλου.

Η σχετική ανακάλυψη έγινε σε μελέτη στην οποία διερευνούσαν τη συσχέτιση ανάμεσα στα βακτήρια που ζουν στο παχύ έντερο και στη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα από ανθρώπους και ζώα με σκλήρυνση κατά πλάκας, βρίσκοντας στοιχεία ότι οι αλλαγές στη διατροφή και στα βακτήρια του εντέρου μπορεί να επηρεάζουν εξ αποστάσεως τα αστροκύτταρα του εγκεφάλου.

Τα αστροκύτταρα είναι μία ομάδα κυττάρων που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη φλεγμονής και νευροεκφύλισης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα κύτταρα αυτά επηρεάζουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο αναλόγως με τα επίπεδα της τρυπτοφάνης που κυκλοφορεί στον οργανισμό. Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ που υπάρχει σε υψηλότερα επίπεδα στο κρέας της γαλοπούλας και του κοτόπουλου (ιδίως στο κρέας του στήθους).

Τα επίπεδά της βρέθηκαν μειωμένα στους πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας ενώ, αντιθέτως, όταν τα αύξησαν οι ερευνητές σε ζωικά μοντέλα, η φλεγμονή στον εγκέφαλό τους μειώθηκε.

«Για πρώτη φορά διαπιστώσαμε ότι ορισμένα τρόφιμα δρουν ως “τηλεχειριστήρια” της φλεγμονής του κεντρικού νευρικού συστήματος», δήλωσε ο δρ Φρανσίσκο Χαβιέ Κιντάνα, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

«Η διατροφή επηρεάζει την ικανότητα των βακτηρίων του εντέρου να παράγουν μικρά μόρια, ορισμένα από τα οποία έχουν την ικανότητα να ταξιδέψουν έως τον εγκέφαλο. Το εύρημα αυτό ανοίγει έναν επιστημονικό τομέα που έως τώρα ήταν άγνωστος: τον έλεγχο της εγκεφαλικής φλεγμονής μέσω του εντέρου».

Τα νέα ευρήματα, συνέχισε, δημιουργούν την προοπτική επινόησης ακόμα πιο αποτελεσματικών θεραπειών για την σκλήρυνση κατά πλάκας, δεδομένου ότι οι ήδη υπάρχουσες ναι μεν βοηθούν ουσιαστικά τους ασθενείς, αλλά δεν οδηγούν στην ίαση.

Πέραν των πουλερικών, στις καλές πηγές τρυπτοφάνης συμπεριλαμβάνονται τα θαλασσινά (λ.χ. γαρίδες, μύδια, χτένια), τα ψάρια (λ.χ. τόνος, σολομός, σαρδέλες, μπακαλιάρος), το κόκκινο κρέας κ.ά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Nature Medicine».

Πηγή: www.onmed.gr