Κόκορας κρασάτος το εμβληματικό φαγητό της Γαλλίας

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το κοκοράκι μας. Το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Το αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά μέσα-έξω και το βάζουμε στη γάστρα μας με το στήθος κάτω.
Το περιχύνουμε με το λάδι και το "μασαζάρουμε"με το λίπος ή το βούτυρο.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες και τα κοκκάρια ολόκληρα και τα βάζουμε ολόγυρά του. Προσθέτουμε τις πιπεριές, τα μανιτάρια και κόβουμε το μπέικον σε κυβάκια.
Προσθέτουμε τις σκελίδες του σκόρδου ακαθάριστες, τα φύλλα δάφνης και το θυμάρι.
Περιχύνουμε το φαγητό μας με το κρασί και μισό ποτήρι νερό.
Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε αέρα, 180ο για 2 ώρες.
Σερβίρουμε αμέσως, συνοδεύοντας με φρέσκο ζυμωτό ψωμί κι ένα ποτήρι από το κρασί που μαγειρέψαμε.

Καλή επιτυχία!


Υλικά:

■ 1 κοκοράκι αλανιάρικο 2 κιλών
■ 700 ml κρασί ερυθρό ξηρό
■ 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
■ 10 κρεμμυδάκια κοκκάρια (στιφάδου)
■ 2 φύλλα δάφνης
■ 3 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος ή λίπος χήνας
■ 1 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
■ 1 κόκκινη και 1 πράσινη πιπεριά κέρατα
■ 200 γρμ άκοπο μπέικον
■ 2 σκελίδες σκόρδο
■ 250 γρμ μανιτάρια φρέσκα ή κονσέρβας
■ αλάτι-πιπέρι
■ θυμάρι τριμμένο

Λίγα μυστικά ακόμα
Το φαγητό είναι έτοιμο όταν η άρθρωση στο μπούτι του κόκορα αποκαλύπτεται, όπως στη φωτογραφία. Μην τον παραμαγειρέψετε, θα χάσει σε νοστιμιά κατά πολύ.
Χρησιμοποιήστε κρασί καλής ποιότητας, η ποσότητα ίσως ανεβάζει το κόστος αλλά αποζημιώνει σε γεύση. Ο κανόνας είναι σταθερός, δε μαγειρεύουμε ποτέ με κρασί που δεν πίνουμε.

Πηγή: www.sintagespareas.gr


▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: Ομάδα Αλληλεγγύης Ανθρώπων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ, αφού συνδεθείτε στο λογαριασμό σας στο Facebook: