Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία χαπιού που θα μπορεί να προλαμβάνει ή ακόμα και να θεραπεύει τη σκλήρυνση κατά πλάκας έκαναν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Αλμπέρτα του Καναδά. 

Όπως ανακάλυψε ο Κρις Πάουερ και η ομάδα του, οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν στον οργανισμό τους χαμηλά επίπεδα νευροστεροειδών, ενός είδους χημικών του εγκεφάλου που προστατεύουν το περίβλημα και τις ίνες των νεύρων.

Αυτές οι χημικές ουσίες, ωστόσο, φαίνεται ότι μπορούν να αντικατασταθούν από ένα και μόνο χάπι, που θα λαμβάνεται καθημερινά. Οι ειδικοί είναι πλέον έτοιμοι να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές πάνω στα χάπια και σε περίπτωση που όλα κυλήσουν ομαλά εκτιμούν ότι θα είναι σε θέση να τα λανσάρουν στην αγορά μέσα στα επόμενα επτά χρόνια.

«Είναι μια συναρπαστική εξέλιξη με μεγάλη δυναμική. Ο ρόλος των νευροστεροειδών στον εγκέφαλο είναι γνωστός εδώ και χρόνια, όμως κανείς μέχρι σήμερα δεν περίμενε ότι θα μπορούσαν να παίξουν κάποιο ρόλο στη σκλήρυνση κατά πλάκας» εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης Κρις Πάουερ, επισημαίνοντας ότι η χορήγηση της συγκεκριμένης αγωγής σε ποντίκια περιόρισε τη φλεγμονή στον εγκέφαλο και επιδιόρθωσε τις ίνες και το προστατευτικό περίβλημα μυελίνης των νεύρων. «Παρατηρήσαμε 50% υποχώρηση της νόσου στον εγκέφαλο» πρόσθεσε.


Πηγή: www.gmss.gr