Η στάση του σώματος στη διάρκεια του ύπνου παίζει ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου. 

Αμερικάνοι επιστήμονες που πραγματοποίησαν έρευνες για τη στάση του σώματός μας την ώρα του ύπνου και μελέτησαν σχετικά τη συμπεριφορά πειραματόζωων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, είναι πιθανό, όσοι κοιμούνται στο πλευρό τους να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ και άλλων νευρολογικών παθήσεων, επειδή με τη συγκεκριμένη στάση διευκολύνουν τον εγκέφαλό τους να αποβάλει τις περιττές χημικές ουσίες που συγκεντρώνονται σε αυτόν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνολογία μαγνητικής απεικόνισης (MRI) και άλλες μεθόδους για να μελετήσουν την κίνηση των υγρών καθαρισμού του εγκεφάλου, ενόσω τα τρωκτικά που συμμετείχαν στο πείραμα είχαν αναισθητοποιηθεί και κοιμούνταν σε διάφορες στάσεις (στο πλευρό, ανάσκελα, μπρούμυτα).
Η συγκριτική μελέτη έδειξε ότι η καλύτερη στάση ύπνου, τουλάχιστον όσον αφορά τον αποτελεσματικότερο καθαρισμό του εγκεφάλου από τα «απόβλητα» του μεταβολισμού, είναι στο πλευρό.

Οι πρωτεϊνες βήτα αμυλοειδές και ταυ, που γίνονται επικίνδυνες, όταν συσσωρεύονται στον εγκέφαλο, οδηγώντας στη δημιουργία «πλακών» και τελικά Αλτσχάιμερ, είναι μεταξύ των ουσιών που μπορεί να αποβάλλονται ευκολότερα κατά τη διάρκεια του ύπνου, ανάλογα με τη στάση στην οποία κοιμόμαστε.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Έλεν Μπενβενίστε του Πανεπιστημίου Stony Brook της Νέας Υόρκης, επεσήμαναν πάντως, πως η μελέτη τους χρειάζεται να εφαρμοστεί και στους ανθρώπους προκειμένου να θεωρηθεί πραγματικά αξιόπιστη.

Διαβάστε τη σχετική δημοσίευση της έρευνας

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ