Νεότερα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η μονοπυρήνωση ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης σκλήρυνσης κατά πλάκας, σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου Neurology.

«Στα άτομα καυκάσιας καταγωγής η μονοπυρήνωση διπλασιάζει ή και τριπλασιάζει τον κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης, ενώ στα αφρικανικής και ισπανικής καταγωγής άτομα παρατηρήσαμε τετραπλάσια αύξηση του κινδύνου στη μελέτη μας», εξηγεί η κύρια συγγραφέας της έρευνας Δρ Αννετ Λανγκερ-Γκουλντ, νευροεπιστήμονας στην Ιατρική Ομάδα Permanente της Νότιας Καλιφόρνια.

Οι αμερικανοί ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία για 235 άτομα καυκάσιας καταγωγής, 173 ισπανικής και 111 αφρικανικής καταγωγής ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση και τους συνέκριναν με όμοιες ομάδες ατόμων χωρίς τη νόσο.

Από την ανάλυση προέκυψε ότι όσοι είχαν πολλαπλή σκλήρυνση, ανεξαρτήτως φυλετικής καταγωγής, ήταν πιθανότερο να έχουν ενδείξεις λοίμωξης από τον ιό Epstein-Barr.

Η έκθεση στον ιό Epstein-Barr που προκαλεί τη λοιμώδη μονοπυρήνωση, σε παιδική ηλικία, συνήθως δεν συνοδεύεται από συμπτώματα. Αλλά η έκθεση στην εφηβεία ή την ενήλικη ζωή μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα, όπως κόπωση, πυρετό, οίδημα των λεμφαδένων και πονόλαιμο.

«Σύμφωνα με τις επιστημονικές θεωρίες που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς η έκθεση στον ιό Epstein-Barr στην ενήλικη ζωή αλλάζει το ανοσοποιητικό σύστημα με τρόπο τέτοιο που διαδίδει την πολλαπλή σκλήρυνση», εξηγεί η Δρ Λανγκερ-Γκουλντ.

Πάντως, η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι όποιος έχει νοσήσει από μονοπυρήνωση έχει αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσει πολλαπλή σκλήρυνση.

«Η έρευνα ενισχύει την άποψη ότι χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο που θα προλαμβάνει την μονοπυρήνωση, επειδή αυτοί που έχουν νοσήσει δεν μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους από την πολλαπλή σκλήρυνση», διευκρινίζει ο Δρ Χανκ Μπαλφουρ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Μαίρη Μπιμπή




πηγή: health.in.gr