Συνολικά, το ανοσοποιητικό σας σύστημα, κάνει μια αξιοσημείωτη δουλειά ώστε να σας προστατεύει από μικροοργανισμούς που προκαλούν ασθένειες. Αλλά μερικές φορές αποτυγχάνει. Ένα φύτρωμα εισβάλλει επιτυχώς και σας κάνει να αρρωστήσετε. Είναι δυνατόν να παρέμβετε σε αυτή τη διαδικασία και να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα; Τι γίνεται αν βελτιώσετε τη διατροφή σας; Κατανάλωση βιταμινών ή φυτικών σκευασμάτων; Κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής, με την ελπίδα να παράγετε μια τέλεια ανοσολογική απάντηση.

Διατροφή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού
Τι μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα;

Η ιδέα της ενίσχυσης της ασυλίας είναι δελεαστική, αλλά η ικανότητά της μπορεί να αποδειχθεί αβάσιμη για διάφορους λόγους. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ακριβώς αυτό, δηλαδή, ένα σύστημα, όχι μια ενιαία οντότητα. Για να λειτουργήσει καλά, απαιτεί ισορροπία και αρμονία. Υπάρχουν ακόμη πολλά, που οι ερευνητές δεν γνωρίζουν για τις περιπλοκές και την αλληλεξάρτηση της ανοσολογικής αντίδρασης. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν επιστημονικά αποδεδειγμένοι άμεσοι σύνδεσμοι μεταξύ του τρόπου ζωής και της ενισχυμένης ανοσολογικής λειτουργίας.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι επιδράσεις του τρόπου ζωής στο ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι ενδιαφέρουσες και δεν πρέπει να μελετηθούν. Οι ερευνητές διερευνούν τις επιδράσεις της διατροφής, της άσκησης, της ηλικίας, του ψυχολογικού στρες και άλλων παραγόντων στην ανοσολογική αντίδραση, τόσο σε ζώα, όσο και σε ανθρώπους. Εν τω μεταξύ, οι γενικές στρατηγικές υγιεινής διαβίωσης είναι ένας καλός τρόπος να αρχίσετε να έχετε εσείς οι ίδιοι, στο ανοσοποιητικό σας σύστημα το πάνω χέρι.

Άσκηση: Καλή ή κακή για ασυλία;

Η τακτική άσκηση είναι ένας από τους πυλώνες της υγιεινής διαβίωσης. Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία, μειώνει την αρτηριακή πίεση, βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους και προστατεύει από διάφορες ασθένειες. Αλλά βοηθάει να ενισχύσει φυσικά το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να το διατηρήσει υγιές; Ακριβώς όπως μια υγιεινή διατροφή, η άσκηση μπορεί να συμβάλει στη γενική καλή υγεία και συνεπώς σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί να συμβάλλει ακόμη πιο άμεσα, προωθώντας την καλή κυκλοφορία, η οποία επιτρέπει στα κύτταρα και τις ουσίες του ανοσοποιητικού συστήματος να κινούνται ελεύθερα στο σώμα και να κάνουν την δουλειά τους πιο αποτελεσματικά.

Τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Η διατροφή σας συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Δυστυχώς, πάρα πολλοί από εμάς δεν τρώμε αρκετά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που πρέπει να διατηρήσουμε τον εαυτό μας υγιή όλο το χρόνο. Ένα πραγματικά υγιές ανοσοποιητικό σύστημα με την πάροδο του χρόνου εξαρτάται από ένα ισορροπημένο μείγμα βιταμινών και μετάλλων, συν τα κανονικά πρότυπα ύπνου και μια μεγάλη δόση άσκησης. Με κάποιες εξαιρέσεις, είναι καλύτερο να παίρνετε τις βιταμίνες και τα μέταλλα από το φαγητό σας και όχι από τη μορφή των χαπιών. Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να πάρει το ανοσοποιητικό σας σύστημα τις κορυφαίες βιταμίνες που πρέπει να εκτελέσει.

Βιταμίνη C

Πιθανότατα γνωρίζετε τη σύνδεση της βιταμίνης C με το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά ξέρατε ότι μπορείτε να πάρετε πολύ περισσότερη από τα εσπεριδοειδή; Φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι και το καλαμπόκι, οι πιπεριές, τα λάχανα της Βρυξελλών, οι φράουλες και η παπάγια, είναι επίσης εξαιρετικές πηγές. Στην πραγματικότητα, η βιταμίνη C είναι σε τόσες πολλές τροφές που οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να μην χρειαστεί να πάρουν συμπληρώματα, εκτός αν το συμβουλεύει ένας γιατρός.

Βιταμίνη Ε

Όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε μπορεί να είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά το σώμα σας να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, τα φουντούκια και οι ηλιόσποροι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε. Έτσι είναι, επίσης, το σπανάκι και το μπρόκολο αν προτιμάτε να αυξήσετε την πρόσληψη σας μέσω των γευμάτων, αντί των σνακ.

Βιταμίνη Β6

Αυτή η σημαντική βιταμίνη – μέρος σχεδόν 200 βιοχημικών αντιδράσεων στο σώμα σας – είναι κρίσιμη για το πως λειτουργεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη B6 είναι οι μπανάνες, το άπαχο στήθος κοτόπουλου, τα ψάρια κρύου νερού, όπως ο τόνος, οι ψητές πατάτες και τα ρεβίθια.

Βιταμίνη Α

Όσον αφορά τη βιταμίνη Α, κατευθυνθείτε στα τρόφιμα που είναι γεμάτα με πολύχρωμες ενώσεις, τα οποία ονομάζονται καροτενοειδή – καρότα, γλυκοπατάτες, κολοκύθα, πεπόνι και σκουός – είναι όλα εξαιρετικές επιλογές. Το σώμα μετατρέπει αυτά τα καροτενοειδή, σε βιταμίνη Α και έχει αντιοξειδωτική δράση για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να το αποτρέψει από τη μόλυνση.

Βιταμίνη D

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι καλύτερο να παίρνετε τις περισσότερες από τις βιταμίνες σας από τα τρόφιμα, αλλά η βιταμίνη D, μπορεί να είναι η εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψη σας μέσω τροφίμων όπως λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, τόνος και σαρδέλες) και εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως γάλα, χυμός πορτοκαλιού και δημητριακά. Πολλοί ανθρώπινοι οργανισμοί δεν απορροφούν εύκολα και άμεσα τη βιταμίνη D από τα τρόφιμα, οπότε αν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης D, μιλήστε στο γιατρό σας για συμπληρώματα.

Σίδηρο

Το σίδηρο, το οποίο βοηθά το σώμα σας να μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα, έρχεται σε διάφορες μορφές. Το σώμα σας μπορεί πιο εύκολα να απορροφήσει το «heme iron», το οποίο είναι άφθονο στα άπαχα πουλερικά, όπως το κοτόπουλο και τη γαλοπούλα, καθώς και τα θαλασσινά. Μπορείτε επίσης, να πάρετε άλλες μορφές σιδήρου από τροφές όπως, φασόλια, μπρόκολο και φρούτα.

Σελήνιο

Το σελήνιο φαίνεται να έχει ισχυρή επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας επιβράδυνσης των υπερδραστήριων αποκρίσεων του σώματος, σε ορισμένες επιθετικές μορφές καρκίνου. Μπορείτε να το βρείτε σε τροφές όπως είναι το σκόρδο, το μπρόκολο, οι σαρδέλες, ο τόνος, τα καρύδια Βραζιλίας και το κριθάρι.

Ψευδάργυρος

Μπορείτε να βρείτε πλούσιο ψευδάργυρο σε στρείδια, καβούρια, άπαχα κρέατα και πουλερικά, ψητά φασόλια (παραλείψετε το είδος με προσθήκη ζάχαρης), γιαούρτι και ρεβίθια. Ο ψευδάργυρος φαίνεται να βοηθάει στην επιβράδυνση της ανοσολογικής απόκρισης και στον έλεγχο της φλεγμονής στο σώμα σας.

Φολικό / φολικό οξύ

Το φολικό είναι η φυσική μορφή και το φολικό οξύ είναι η συνθετική μορφή, που συχνά προστίθεται στα τρόφιμα λόγω των οφελών της για την υγεία. Για να πάρετε περισσότερα φυλλίδια, προσθέστε περισσότερα φασόλια και μπιζέλια στο ταψί σας σε τακτική βάση, καθώς και φυλλώδη πράσινα λαχανικά. Μπορείτε επίσης να πάρετε φολικό οξύ σε εμπλουτισμένα τρόφιμα (ελέγξτε την ετικέτα), όπως εμπλουτισμένα ψωμιά, ζυμαρικά, ρύζι και άλλα 100% ολόκληρα προϊόντα σιτηρών.

Έτσι, λοιπόν, ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, λειτουργώντας ως ασπίδα, μπορεί να νικήσει τα εισβάλλοντα παθογόνα.

Κάλλια Γιαννιτσοπούλου Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc, MBA, SRD




πηγή: Εναλλακτική Δράση