Φλούδες μπανάνας, φλούδες λεμονιού, φύλλα φράουλας και άλλα. Αν πετάτε αυτά τα βρώσιμα μέρη των τροφών, τότε πετάτε κάτι παραπάνω από «υπολείμματα» – χάνετε πολλά διατροφικά οφέλη.
Η πικρή γεύση της φλούδας της μπανάνας και άλλα ανεπιθύμητα μέρη των φρούτων και των λαχανικών, είναι συνήθως ο λόγος που οι περισσότεροι από εμάς τα πετάμε.

Ωστόσο, αυτά τα «μη βρώσιμα» μέρη των τροφών είναι γεμάτα βιταμίνες και ισχυρά θρεπτικά οφέλη που χάνετε κάθε φορά που τα πετάτε.

Φύλλα Φράουλας
Δεν είναι μυστικό ότι οι φράουλες είναι μια πραγματική υπερτροφή. Αλλά μήπως χάνουμε κάποια οφέλη όταν αφαιρούμε τα φύλλα από την κορυφή τους;

Ο μίσχος και τα φύλλα των φραουλών, όπως και το ίδιο το φρούτο, περιέχουν φλαβονοειδή που προστατεύουν ενάντια στη γήρανση και στη μείωση της γνωστικής λειτουργίας. Αυτά τα βρώσιμα μέρη της φράουλας, περιέχουν επίσης ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται ανθοκυάνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες καθώς και οφέλη ενάντια σε καρδιακές παθήσεις.

Τα φύλλα φράουλας μπορούν να καταναλωθούν ωμά, να προστεθούν σε smoothies ή να γίνουν τσάι.

Φλούδα Λεμονιού
Μπορεί να έχετε αναπτύξει τη συνήθεια να πίνετε ένα ποτήρι ζεστό νερό με λεμόνι κάθε πρωί για ένα αποτοξινωτικό ξεκίνημα της ημέρας σας.

Αν και αυτή είναι μια πολύ ωφέλιμη συνήθεια, αν πετάτε τη φλούδα του λεμονιού στη συνέχεια, πετάτε ένα από τα πιο σημαντικά μέρη αυτού του φρούτου.

Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, οι φλούδες λεμονιού περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται δ-λιμονένιο, η οποία έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Μια μελέτη έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν χυμό εσπεριδοειδών καθημερινά (χωρίς να καταναλώνουν τη φλούδα) είχαν ελάχιστη, έως καμία προστατευτική δράση κατά του καρκίνου του δέρματος, ενώ εκείνοι που έτρωγαν τις φλούδες παρουσίασαν χαμηλότερο βαθμό κινδύνου για καρκίνο του δέρματος .

Προσθέστε λίγη φλούδα λεμονιού στο επόμενο smoothie σας για μια ώθηση βιταμίνης C.

Αντί να πετάξετε τη φλούδα του λεμονιού, δοκιμάστε να την προσθέσετε σε ένα smoothie λαχανικών, ή να την αποξηράνετε και στη συνέχεια να την αλέσετε σε έναν μπλέντερ ώστε να φτιάξετε το δικό σας ξύσμα λεμονιού ή ακόμα και να παγώσετε τη φλούδα λεμονιού.

Απλά βεβαιωθείτε ότι έχετε αγοράσει βιολογικά λεμόνια ώστε να αποφύγετε τα φυτοφάρμακα που βρίσκονται στις φλούδες των συμβατικών λεμονιών.

Φλούδα πορτοκαλιού
Μια ακόμα φλούδα εσπεριδοειδούς φρούτου, που θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε πριν την πετάξετε, είναι η φλούδα πορτοκαλιού.

Η φλούδα πορτοκαλιού είναι πλούσια σε εσπεριδίνη, ένα αντιφλεγμονώδες φλαβονοειδές που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη. Επιπλέον, άλλα φλαβονοειδή όπως πολυμεθοξυλιωμένες φλαβόνες που βρίσκονται σε αυτά τα εδώδιμα τρόφιμα έχουν αποδειχθεί ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη του καρκίνου διαπερνώντας εύκολα τις κυτταρικές μεμβράνες.

Για να αποφύγετε τα φυτοφάρμακα, προτιμήστε να αγοράσετε βιολογικά πορτοκάλια. Τη φλούδα τους μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε σε smoothies, να την αποξηράνετε και να φτιάξετε ξύσμα ή να φτιάξετε τσάι.

Φύλλα Μπρόκολου
Το μπρόκολο είναι ένα άλλο σούπερ-λαχανικό  με το οποίο είστε πιθανότατα αρκετά εξοικειωμένοι.

Είναι όμως πολύ πιθανό να πετάτε τα φύλλα του. Δεν ξέρετε όμως τι χάνετε! Τα φύλλα του μπρόκολου έχουν αντιοξειδωτικές ουσίες!

Μπορείτε να τα προσθέστε τα στη σαλάτα σας ή σούπες σας, αντί να πετάξετε. Έρευνες δείχνουν ότι τα φύλλα μπρόκολου περιέχουν υψηλά επίπεδα φαινολικών και άλλα αντιοξειδωτικά που είναι ισχυροί μαχητές κατά του καρκίνου, ενώ παράλληλα δευσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες, κάτι που βοηθά στην πρόληψη της γήρανσης και της φλεγμονής.

Φλούδα από Ακτινίδια
Το ότι έχει σκληρή και τραχιά επιφάνεια, δεν σημαίνει ότι δεν τρώγεται!

Όταν το ακτινίδιο καταναλώνεται με τη φλούδα του, τριπλασιάζεται η πρόσληψη φυτικών ινών, σε σύγκριση με την κατανάλωσή μόνο της σάρκας του και παρέχει μια αφθονία βιταμίνης Κ και αντιοξειδωτικών. Οι συμμετέχοντες σε μια μελέτη που έτρωγαν ακτινίδια καθημερινά έδειξαν σημαντική βελτίωση του Σύνδρομου Ευερέθιστου Εντέρου και άλλων πεπτικών προβλήματων, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στις φυτικές ίνες του ακτινίδιου.

Προσθέστε τη φλούδα σε ένα smoothie ή αν μπορείτε, φάτε ολόκληρο το ακτινίδιο.

Φλούδα Μπανάνας
Αυτή η πλούσια πηγή καλίου έχει υψηλά επίπεδα σεροτονίνης, η οποία αποτελεί έναν σημαντικό νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με την όρεξη και τη διάθεση. Η φλούδα της μπανάνας θα σε κάνει να νιώθεις χορτάτος, ενώ ταυτόχρονα ανακουφίζει τα γαστρεντερικά προβλήματα.
Εκτός από τα εκπληκτικά αποτελέσματα στη λεύκανση των δοντιών, οι φλούδες μπανάνας έχουν έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες. Και δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι αυτά τα βρώσιμα τρόφιμα είναι γεμάτα με ευεργετικές βιοδραστικές ενώσεις, όπως τα φλαβονοειδή, ταννίνες, φλωροταννίνες, και αλκαλοειδή που έχουν αντι-φλεγμονώδης και αντιδιαβητικές επιδράσεις.

Το κόλπο είναι να περιμένεις μέχρι να ωριμάσει.

Έτσι λοιπόν, την επόμενη φορά που φτιάξετε ένα smoothie με μπανάνα, μη διστάσετε να προσθέσετε και τη φλούδα προκειμένου να λάβετε όλα τα θρεπτικά συστατικά, τα αντιοξειδωτικά και τις φυτικές ίνες που περιέχει.


Πηγή: www.hippieteepee.gr