Ανεξάρτητα από την εργασία σας είτε ως πωλητής, μανατζερ, επιχειρηματίας, οικογενειάρχης κλπ. σίγουρα έχετε πολλά στο μυαλό σας. Το να παραμείνετε συγκεντρωμένος μπορεί να είναι δύσκολο με μια συνεχή ροή εργαζομένων, πελατών, emails και τηλεφωνημάτων που απαιτούν την προσοχή σας.

Εν μέσω θορύβου, η κατανόηση των περιορισμών του μυαλού σας μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωσή σας και να αυξήσει την παραγωγικότητά σας.

Ο εγκέφαλός μας είναι τέλεια προσαρμοσμένος στην απόσπαση της προσοχής, οπότε στο σημερινό ψηφιακό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα δύσκολο να παραμείνει συγκεντρωμένος. «Οι περισπασμοί σηματοδοτούν ότι κάτι έχει αλλάξει,» λέει ο Ντέιβιντ Ροκ, συνιδρυτής του Ινστιτούτου Neuro Leadership και συγγραφέας του βιβλίου Your Brain at Work (HarperCollins, 2009).

«Μια απόσπαση της προσοχής είναι μια προειδοποίηση που λέει: εστίασε την προσοχή σου εδώ τώρα. Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο.» Η αντίδραση του εγκεφάλου είναι αυτόματη και σχεδόν ασταμάτητη.

Ενώ το multitasking είναι μια σημαντική δεξιότητα, έχει ένα μειονέκτημα. «Μειώνει τη νοημοσύνη μας, κυριολεκτικά ρίχνει το IQ μας,» λέει ο Ροκ. «Κάνουμε λάθη, μας διαφεύγουν σημαντικές πληροφορίες, αποσπούμε την προσοχή μας όταν δεν πρέπει, ή ερμηνεύουμε λανθασμένα τις καταστάσεις.»

Αυτό που είναι ακόμα χειρότερο είναι ότι η απόσπαση της προσοχής είναι ωραίο συναίσθημα. «Τα λαμπάκια του κυκλώματος του αισθήματος ανταμοιβής του εγκεφάλου σας ανάβουν όταν κάνετε multitask,» λέει ο Ροκ, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αισθάνεστε συναισθηματικά ανεβασμένος όταν κάνετε πολλά με τη μία.

Τελικά, ο στόχος δεν είναι η σταθερή συγκέντρωση, αλλά ένα σύντομο χρονικό διάστημα κάθε μέρα δίχως απόσπαση της προσοχής. «Είκοσι λεπτά την ημέρα βαθιάς συγκέντρωσης μπορεί να λειτουργήσουν μετασχηματιστικά,» λέει ο Ροκ. Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συμβουλές για να είστε πιο συγκεντρωμένος, δημιουργικός και φυσικά παραγωγικός:

1. Κάντε πρώτα τις δημιουργικές-σημαντικές εργασίες: Συνήθως, κάνουμε τις χαζές εργασίες πρώτα και αργότερα τις πιο δύσκολες εργασίες. Αυτό στραγγίζει την ενέργειά μας και μειώνει την εστίασή μας. «Μια ώρα μετά την έναρξη της εργασίας, έχετε πολύ μικρότερη ικανότητα από ότι (στην αρχή),» λέει ο Ροκ. «Κάθε απόφαση που παίρνουμε κουράζει τον εγκέφαλό μας.»

Για να μείνετε συγκεντρωμένος αποτελεσματικά, και η προσοχή σας να μην διασπάτε, αντιστρέψτε τη σειρά. Κάντε τις εργασίες που απαιτούν δημιουργικότητα ή συγκέντρωση πρώτες το πρωί, και στη συνέχεια προχωρήστε στις πιο εύκολες εργασίες, όπως τη διαγραφή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τον προγραμματισμό συναντήσεων, αργότερα μέσα στην ημέρα.

2. Κατανείμετε το χρόνο σας συνειδητά: Μέσα από τη μελέτη χιλιάδων ανθρώπων, ο Ροκ διαπίστωσε ότι παραμένουμε πραγματικά συγκεντρωμένοι, με προσοχή, κατά μέσο όρο μόνο έξι ώρες την εβδομάδα. «Πρέπει να είστε πολύ επιμελείς και πειθαρχημένοι με αυτό που θα ασχοληθείτε σε αυτές τις ώρες» λέει.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιο συγκεντρωμένοι, με αυξημένοι την προσοχή τους, το πρωί ή αργά το βράδυ και οι μελέτες του Ροκ δείχνουν ότι το 90 τοις εκατό των ανθρώπων σκέφτονται καλύτερα όταν είναι εκτός γραφείου. Παρατηρείστε πού και πότε είστε πιο συγκεντρωμένος και στη συνέχεια κάντε τις πιο δύσκολες εργασίες σας σε εκείνες τις στιγμές.

3. Γυμνάστε το μυαλό σας σαν να είναι μυς: Όταν το multitasking είναι ο κανόνας, ο εγκέφαλός μας προσαρμόζεται γρήγορα. Χάνει τη δυνατότητα να επικεντρωθεί καθώς η απόσπαση της προσοχής γίνεται συνήθεια. «Εκπαιδεύουμε το μυαλό μας να παραμένει μη συγκεντρωμένο,» λέει ο Ροκ.

Γυμνάστε την Προσοχή σας, με την απενεργοποίηση όλων των περισπασμών και τη δέσμευση της προσοχής, σε ένα μεμονωμένο έργο. Ξεκινήστε λίγο-λίγο, ίσως πέντε λεπτά την ημέρα, και σταδιακά αυξήστε το χρόνο.

Αν δείτε ότι το μυαλό σας είναι αφηρημένο, επιστρέψτε στην εργασία σας.

«Είναι ακριβώς σα να κάνετε γυμναστική» λέει ο Ροκ. «Πρέπει να γυμνάζετε το μυαλό να είναι συγκεντρωμένο»


Πηγή: www.businesslife.gr