Με το άρθρο 215 του πολυνομοσχεδίου θεσπίζεται η εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος στην Περιφέρεια Αττικής, γι' αυτούς που υποβάλλουν πρώτη φορά αίτηση για αναπηρικά επιδόματα. Εδώ και πολλά χρόνια η ΕΣΑμεΑ στήριξε τη θέση ότι η χώρα έχει ανάγκη από έναν φορέα απονομής και πληρωμής επιδομάτων. Τονίστηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στη Βουλή, όπως έχει ήδη πράξει η ΕΣΑμεΑ και στην Κυβέρνηση και στην ελληνική κοινωνία, ότι το αναπηρικό κίνημα στηρίζει οποιαδήποτε πρωτοβουλία απλοποιεί τη διαδικασία απονομής και πληρωμής επιδομάτων και απαλλάσσει τους πολίτες με αναπηρία και τις οικογένειές τους από περιττή γραφειοκρατία.

Η απαίτηση όμως των δανειστών της χώρας για την εισαγωγή της λειτουργικότητας στην πιστοποίηση της αναπηρίας είναι παράλογη, αδικαιολόγητη και εχθρική. Το ICF, το οποίο έμμεσα ή άμεσα υποστηρίχθηκε από τους δανειστές, κάηκε στην Ελλάδα την προηγούμενη δεκαετία. Το αναπηρικό κίνημα έχει κάνει σαφές με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στους εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας, ότι η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος μπορεί να είναι αποδεκτή, μόνο εάν μέσω αυτού επιδιώκεται η πραγματική αποτύπωση της κατάστασης που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στην Ελλάδα της κρίσης.

Στις επανειλημμένες συναντήσεις με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, κ. Θ. Φωτίου παρουσιάστηκε η κρυστάλλινα διαυγή θέση του αναπηρικού κινήματος γι' αυτό το θέμα:

1. Το εν λόγω πιλοτικό πρόγραμμα δεν παρεμβαίνει στην απονομή πιστοποίησης αναπηρίας.
2. Δεν αλλάζουν οι όροι προϋπόθεσης για τη χορήγηση των αναπηρικών επιδομάτων.
3. Δεν εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια ή περιουσιακά στοιχεία και στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων που αφορά στα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των οικογενειών που έχουν μέλη τους άτομα με αναπηρία δεν προσμετρούνται τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας
4. Δεν μειώνονται τα αναπηρικά επιδόματα ούτε 1 ευρωλεπτό.

Ο κ. Λυμβαίος ζήτησε από την κ. Φωτίου να επαναλάβει τη δέσμευση που έχει εκφράσει στην ΕΣΑμεΑ εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης και στη Βουλή, και αυτή η δέσμευση να γίνει μέρος των πρακτικών του ελληνικού κοινοβουλίου. Όπως και έπραξε η υπουργός αμέσως μετά την τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΕΣΑμεΑ.
Τέλος τονίστε ότι σε κάθε περίπτωση, το αναπηρικό κίνημα σύσσωμο, θα στηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση του συστήματος πιστοποίησης της αναπηρίας, αλλά θα αγωνιστεί σκληρά εναντίον οποιασδήποτε προσπάθειας μείωσης των ελάχιστων που παρέχονται στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στην Ελλάδα της κρίσης.

 Το δελτίο Τύπου

http://www.esaea.gr/