Μεγάλη ανάσα σε ασθενείς που χρειάζονται για ιατρικούς λόγους τη φαρμακευτική κάνναβη δίνει το νομοσχέδιο «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης» που κατατέθηκε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή. Παράλληλα, ανοίγει τον «δρόμο» για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας .

Σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από εκπροσώπους εταιριών από τον Καναδά, το Ισραήλ, το Καζακστάν, τη Ρωσία και την Αμερική για επενδύσεις σε αυτή τη νέα, για τη χώρα, καλλιέργεια. Επενδύσεις που σε βάθος τριετίας προβλέπεται να ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ , σύμφωνα με τα business plan που έχουν παρουσιάσει οι εν λόγω εταιρείες και θα αφορούν μεταξύ άλλων την παραγωγή και επεξεργασία της φαρμακευτικής κάνναβης.

Oι Εταιρίες θα ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους μόλις το νομικό πλαίσιο ρυθμιστεί, κάτι το οποίο πρόκειται να γίνει με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, όπου και θα αποσαφηνιστεί επακριβώς το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων.

Σκοπός της άδειας θα είναι αποκλειστικά η παραγωγή φαρμάκων και φαρμακευτικών παρασκευασμάτων ενώ θα λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου η κάνναβη που θα παράγεται να εξυπηρετεί αυτόν και μόνο το σκοπό.

Η προμήθεια των σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης από ασθενείς θα γίνεται από φαρμακεία με τους κανόνες του κρατικού μονοπωλίου, με δίγραμμη συνταγή και με ευθύνη του ιατρού. Στο μέλλον προβλέπεται να ενταχθεί στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, ενώ το Υπουργείο Υγείας μελετά την κατάρτιση Μητρώου Ασθενών που λαμβάνουν νομίμως τη φαρμακευτική κάνναβη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εύκολη πρόσβαση των ασθενών που πραγματικά τα έχουν ανάγκη και οι οποίοι μέχρι σήμερα τα αναζητούσαν μεταξύ άλλων, στις ΗΠΑ, την Ολλανδία και τον Καναδά.

Παράλληλα, θα παρθούν μέτρα ώστε η τιμή προμήθειάς τους από τους ασθενείς να είναι χαμηλότερη από αυτές που τα βρίσκουν σήμερα στη διεθνή αγορά, καθώς αυτά θα καλλιεργούνται και θα παράγονται στη χώρα μας.

Η θετική γνωμοδότηση της ομάδας εργασίας του υπουργείου Υγείας το 2017 αποτέλεσε τη βάση για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής σχετικής νομοθεσίας. Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο πόρισμα «είναι αποδεκτές οι φαρμακολογικές ιδιότητες και οι υπό διερεύνηση επακόλουθες θεραπευτικές ενδείξεις της κάνναβης κατόπιν εγκριτικών διαδικασιών, είτε με τη μορφή δραστικών ουσιών που περιλαμβάνονται στο φυτό, είτε εκχυλισμάτων ή τμημάτων του φυτού».

Επίσης, τονίζεται στο πόρισμα ότι τα σκευάσματα είναι ευνοϊκά για μια σειρά από νόσους όπως «καχεξίας/ανορεξίας στο HIV/AIDS, επιληψία, χρόνιος πόνος, νευροπαθητικός πόνος, ναυτία και έμμεση στη χημειοθεραπεία, σπαστικότητα που σχετίζεται με την πολλαπλή σκλήρυνση κ.α.» και προστίθενται «όπως προφανώς αναγνωρίζεται επί του παρόντος στα υπό κυκλοφορία κανναβινοειδή σκευάσματα σε άλλες χώρες».

Η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «είναι απαραίτητη η άμεση πρόσβαση και των ασθενών στην Ελλάδα στα συγκεκριμένα προϊόντα».





πηγή: cityportal