Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο δείχνει πως οι λιγότερες ώρες ύπνου μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης σε υγιείς νεαρούς άνδρες.

Στη μελέτη συμμετείχε ένα πολύ μικρό δείγμα νεαρών ανδρών, αρκετό όμως για να δείξει πως η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να διαταράξει το ενδοκρινολογικό και το ορμονικό σύστημα, τα οποία εμπλέκονται στο μεταβολισμό, στην ανάπτυξη, στη λειτουργία των ιστών και στη διάθεση.

Η μελέτη παρουσιάστηκε με ανακοίνωση στο τεύχος Ιουνίου της Εφημερίδας της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (JAMA).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που κοιμόντουσαν λιγότερο από πέντε ώρες κάθε βράδυ για μία εβδομάδα είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης απ' ότι όταν είχαν κοιμηθεί ένα πλήρες βράδυ.

Η χαμηλή τεστοστερόνη έχει μια σειρά από αρνητικές συνέπειες για τους νέους άνδρες, όχι μόνο στη σεξουαλική συμπεριφορά, αλλά και την αναπαραγωγή. Είναι επίσης κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη δύναμης, μυϊκής μάζας, και πυκνότητας των οστών.

«Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης σχετίζονται με την μειωμένη ευημερία και το σθένος, το οποίο μπορεί να είναι συνέπεια της απώλειας ύπνου», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας καθηγήτρια Εύα Βαν Κάουτερ, Ph.D.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τουλάχιστον το 15% του πληθυσμού των ενηλίκων ανδρών που εργάζονται στις ΗΠΑ, κοιμάται λιγότερο από 5 ώρες την ημέρα. Οι νεαροί εθελοντές άνδρες που συμμετείχαν στην μελέτη πέρασαν μια αυστηρή σειρά δοκιμασιών που περιελάμβανε ενδοκρινικές και ψυχιατρικές εξετάσεις, σε συνδυασμό με διαταραχές ύπνου. Η ηλικία τους ήταν κατά μέσο όρο 24 ετών, αδύνατοι και απόλυτα υγιείς. Η μελέτη διήρκησε τρεις νύχτες και οι επιπτώσεις της απώλειας ύπνου σε σχέση με τα επίπεδα τεστοστερόνης ήταν εμφανής μετά από μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με την μελέτη, οι πέντε ώρες ύπνου μείωσαν τα επίπεδα τεστοστερόνης στους νεαρούς άνδρες κατά 10% έως 15% (που συνεπάγεται με γήρανση 10 ως 15 χρόνια).

Σε ερωτηματολόγιο των ειδικών μετά την έρευνα, οι άνδρες ανέφεραν πως είχαν μειωμένη αίσθηση της διάθεσης, ενώ τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα τους μειώθηκαν.

Σε γενικές γραμμές, τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες μειώνονται κατά 1% έως 2% το χρόνο, καθώς γερνούν. Η ανεπάρκεια της τεστοστερόνης συνεπάγεται με χαμηλή ενέργεια, μειωμένη λίμπιντο, δυσκολία συγκέντρωσης, μειωμένη πυκνότητα οστών και κόπωση.


Πηγή: www.ygeiaonline.gr