Η ΣΚΠ είναι μια σύνθετη ασθένεια που προκύπτει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει εσφαλμένα και φλέγει περιοχές του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Αυτό που προκαλεί στο ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου δεν έχει πλήρως αποκαλυφθεί, αλλά πιστεύεται ότι οφείλεται σε μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ των γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων ενός ατόμου.

  • Οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν μια σειρά αλληλεπιδράσεων που βοηθούν να εξηγηθεί πώς η δίαιτα και τα βακτήρια του εντέρου που επηρεάζονται από τη διατροφή μπορούν να δράσουν στο ανοσοποιητικό σύστημα για να περιορίσουν τη φλεγμονή και τη βλάβη των νεύρων σε ποντίκια.
  • Η ομάδα βρήκε επίσης προκαταρκτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι παρόμοιες αλληλεπιδράσεις επηρεάζουν τα ανθρώπινα κύτταρα.
  • Η μελέτη, υποστηριζόμενη από τη Διεθνή Προοδευτική Συμμαχία MS και άλλους, παρέχει σημαντικές ενδείξεις για την καλύτερη κατανόηση της σύνδεσης του εντέρου και του εγκεφάλου και θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες προσεγγίσεις θεραπείας για τη σκλήρυνση κατά πλάκας.
  • Η διεθνής ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ Francisco Quintana (Brigham and Women's Hospital, Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ) δημοσίευσε τα ευρήματά τους στο περιοδικό Nature online στις 16 Μαΐου 2018.


Η διατροφή είναι ένας από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της ΣΚΠ και υπάρχει αυξανόμενο ερευνητικό ενδιαφέρον για το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα βακτήρια του εντέρου μας στη διαμεσολάβηση της επίδρασης της διατροφής μας στην υγεία μας. Τα μικρά και μεγάλα έντερα μας περιέχουν εκατομμύρια βακτήρια. Αυτά τα βακτήρια μας βοηθούν να αφομοιώσουμε το φαγητό μας και επίσης διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη σηματοδότηση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πρόσφατες μελέτες  έχουν επίσης αποκαλύψει ότι υπάρχουν διαφορές στα βακτηρίδια του εντέρου από άτομα με ΣΚΠ σε σύγκριση με άτομα χωρίς ΣΚΠ.

Οι επιπτώσεις της δίαιτας στα βακτήρια του εντέρου και στη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος είναι δύσκολο να πειραματιστούν, και πολλά δεν έχουν ακόμη κατανοηθεί. Ο Δρ Francisco Quintana και μια διεθνής ομάδα συνεργατών ξεκίνησαν να κατανοούν τους δεσμούς μεταξύ της ανοσοποιητικής δραστηριότητας και της διατροφής, μελετώντας ποντίκια με MS-like ασθένεια. Εξετάστηκαν πώς τα διαιτητικά συστατικά υποβάλλονται σε επεξεργασία από τα βακτήρια του εντέρου και πώς αυτές οι αλληλεπιδράσεις επηρεάζουν τη δραστηριότητα των κυττάρων εντός του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Το έργο αυτό υποστηρίχθηκε από τη Διεθνή Προοδευτική Συμμαχία MS , εκ των οποίων η MS Research Australia είναι διαχειριστικό μέλος.

Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα σε ένα από τα πιο αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά Nature , επικεντρώθηκε σε πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ βακτηρίων του εντέρου και των νευρογλοιακών κυττάρων, των κυττάρων υποστήριξης του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Τα νευρογλοιακά κύτταρα είναι τα πιο άφθονα κύτταρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην υγεία όσο και στην ασθένεια. Συγκεκριμένα, η μελέτη επικεντρώθηκε στις δυο αλληλεπιδράσεις από αυτούς τους τύπους κυττάρων: μικρογλοία και αστροκύτταρα.

Τα μικρογλοία παρέχουν υποστήριξη για τα νευρικά κύτταρα και δρουν επίσης ως κύτταρα ανοσίας στον εγκέφαλο εντοπίζοντας μικροσκοπικούς ξένους εισβολείς και «τρώγοντάς τους». Τα αστροκύτταρα εκτελούν πολλές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της παροχής θρεπτικών στοιχείων και σημάτων στα γύρω κύτταρα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι σε ένα εργαστηριακό μοντέλο MS, τα αστροκύτταρα φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της νόσου και έτσι εξέτασαν καλύτερα τα σήματα που πηγαίνουν στα αστροκύτταρα από τα μικρογλοιακά κύτταρα. Ανακάλυψαν ότι τα μικρογλοία μπορεί να στείλουν τόσο θετικά όσο και αρνητικά σήματα στα αστροκύτταρα, τα οποία θα μπορούσαν να ενισχύσουν ή να μειώσουν την φλεγμονή που προκαλείται από τα αστροκύτταρα.

Όταν εξέτασαν λεπτομερέστερα το τι θα μπορούσε να καθορίσει εάν τα μικρογλοία έστειλαν αντιφλεγμονώδη ή φλεγμονώδη σήματα στα αστροκύτταρα, ανακάλυψαν έναν βασικό ρόλο για ένα μόριο που παράγεται από τα βακτήρια του εντέρου μας. Όταν τα βακτήρια του εντέρου διασπούν την τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που περάσαμε από τη διατροφή μας, απελευθερώνει ένα μόριο που μπορεί να ταξιδέψει στον εγκέφαλο και να επηρεάσει τη δραστηριότητα του μικρογλοιά . Το μόριο μετατρέπει τα μικρογλοία για να απελευθερώσει περισσότερα αντιφλεγμονώδη σήματα και μειώνει την φλεγμονώδη δραστηριότητα των αστροκυττάρων, με αποτέλεσμα λιγότερο σοβαρή ασθένεια που μοιάζει με MS στα ποντίκια.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας διαιτητικός μεταβολίτης ή παραπροϊόν που παράγεται από τα βακτήρια του εντέρου έχει αποδειχθεί ότι ταξιδεύει μέσω του σώματος και επηρεάζει άμεσα τα κύτταρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

Η ομάδα βρήκε επίσης προκαταρκτικές αποδείξεις ότι παρόμοιες αλληλεπιδράσεις επηρεάζουν τα ανθρώπινα κύτταρα. Σήμερα σκοπεύουν να συνεχίσουν αυτή τη γραμμή έρευνας για να εντοπίσουν θεραπείες ή προβιοτικά που μπορούν να μειώσουν και να απενεργοποιήσουν τη φλεγμονήγια ή να μειώσουν τη δραστηριότητα της νόσου σε άτομα με MS.

Ο προσδιορισμός των συνιστωσών αυτής της σύνδεσης «εντέρου-εγκεφάλου» και η καλύτερη κατανόηση αυτού του περίπλοκου ιστού των αλληλεπιδράσεων μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος και του εγκεφάλου παρέχει σημαντικές ενδείξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες προσεγγίσεις θεραπείας για τη Πολλαπλή Σκλήρυνση και άλλες νευροεκφυλιστικές διαταραχές όπως η νόσος του Alzheimer και το γλοιοβλάστωμα.

«Αυτά τα ευρήματα είναι μόνο η αρχή όσων αναμένουμε ότι θα είναι σημαντική πρόοδος προς την κατεύθυνση της κατανόησης των βασικών μηχανισμών και της εξεύρεσης νέων θεραπειών για τους ανθρώπους που ζουν με προοδευτικά με τη σκλήρυνση κατά πλάκας». δήλωσε ο καθηγητής Alan Thompson, πρόεδρος της Επιστημονικής Συντονιστικής Επιτροπής της Συμμαχίας και ο Κοσμήτορας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου, Σχολή Επιστημών Εγκέφαλου.

Πηγή: msra.org.au

Διαβάστε επίσης: Τι ρίχνει το ανοσοποιητικό σου;