Ένα φάρμακο ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή την επιβράδυνση των επιπλοκών σε έναν τύπο σκλήρυνσης κατά πλάκας, γνωστή ως δευτεροπαθής προϊούσα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Το φάρμακο ονομάζεται rituximab (Rituxan). Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων περιστάσεων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τύπων καρκίνου και της αυτοάνοσης ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η νέα ελβετική μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με Σκλήρυνση ΚατάΠλάκας (ΣΚΠ) που έλαβαν το φάρμακο ανέφεραν ότι μειώνουν τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας από εκείνους που δεν το έλαβαν. Τα άτομα που λάμβαναν το rituximab είχαν επίσης βραδύτερη εξέλιξη των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη ήταν πολύ μικρή, με 88 άτομα, εκ των οποίων μόνο 44 έλαβαν το φάρμακο, δήλωσε ο Nicholas LaRocca, αντιπρόεδρος της παροχής υγειονομικής περίθαλψης και της πολιτικής έρευνας για την Κοινωνία της Πολλαπλής Σκλήρυνσης.
"Αυτή είναι μια δυνητικά πολύτιμη θεραπεία, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα. Άλλες μελέτες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη εξετάζοντας την αξία του rituximab", δήλωσε ο LaRocca.

Με τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται κατά του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η φλεγμονή που προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλεί βλάβη σε μια λιπαρή ουσία που ονομάζεται μυελίνη και περιβάλλει τα νευρικά κύτταρα.
Τα συμπτώματα της ασθένειας ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, και περιλαμβάνουν, κόπωση, ζάλη, προβλήματα με τα πόδια, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, προβλήματα όρασης, πόνο, κατάθλιψη, προβλήματα εντέρου και ουροδόχου κύστης, μυϊκούς σπασμούς και προβλήματα με τη σκέψη και τη μνήμη.

Η ΣΚΠ αρχίζει συνήθως ως υποτροπιάζουσα-ανασταλτική ασθένεια. Μερικές φορές είναι ενεργή, και άλλες φορές δεν είναι. Οι περισσότεροι άνθρωποι με αυτή τη μορφή ΣΚΠ τελικά θα μεταβούν σε δευτερογενή προϊούσα, γεγονός που οδηγεί σε περισσότερα νευρολογικά προβλήματα και αναπηρίες.

Ο LaRocca δήλωσε ότι το rituximab φαίνεται να λειτουργεί επηρεάζοντας τα Β-κύτταρα στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτά τα κύτταρα έχουν ενοχοποιηθεί για την ανάπτυξη της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας σε άλλες έρευνες.
Στη μελέτη, οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Yvonne Naegelin, από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας της Ελβετίας, συνέκριναν 44 άτομα με ΣΚΠ που έλαβαν το rituximab και 44 άτομα με ΣΚΠ που δεν το έλαβαν .

Όλοι οι εθελοντές είχαν μέση ηλικία 50 ετών και είχαν διαγνωστεί πριν 18 με 19 έτη περίπου. Οι εθελοντές που έλαβαν το rituximab, έτειναν να έχουν χαμηλότερη εξέλιξη των συμπτωμάτων, σύμφωνα με μια κλίμακα αναπηρίας.

Ο Δρ Asaff Harel που είναι νευρολόγος στο νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη, είπε: "Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα αλλά περιορισμένη μελέτη που υποδηλώνει ότι το rituximab, μπορεί να είναι ωφέλιμο για τη θεραπεία της δευτεροπαθής προϊούσα ΣΚΠ".

Ο Harel δήλωσε ότι «οι διαφορές στη βάση των δύο ομάδων, όπως η ηλικία και η παρουσία υποτροπών ή νέων αλλοιώσεων, θα μπορούσε να θολώσει τα αποτελέσματα.».

Ο LaRocca είπε ότι υπήρξε επίσης μια διαφορά στους τύπους θεραπειών που είχαν πάρει οι δύο ομάδες πριν από αυτή τη μελέτη, γεγονός που θα μπορούσε να έχει επηρεάσει τα αποτελέσματα.

Το Rituximab δεν έχει εγκριθεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για τη θεραπεία της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας.
Εξαιτίας αυτού, ο LaRocca δήλωσε ότι δεν ήταν σαφές εάν όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες κάλυπταν το κόστος της.
Αλλά, είπε ότι είναι λογικό οι άνθρωποι να ζητήσουν από τους γιατρούς τους τι σκέφτονται για το φάρμακο και αν θα μπορούσε να είναι μια επιλογή γι 'αυτούς.

Και οι δύο ειδικοί είπαν ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη για να διαπιστωθεί εάν το φάρμακο είναι πραγματικά αποτελεσματικό.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε στις 7 Ιανουαρίου στο JAMA Neurology .
Πηγή: medicalxpress.com