Μια μικρή μελέτη διαπιστώνει ότι η δίαιτα που βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να μειώσει την κόπωση που σχετίζεται στη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

  • Σε μια μικρή πιλοτική μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια συγκεκριμένη δίαιτα που βελτίωσε το προφίλ των λιπιδίων των συμμετεχόντων (επίπεδα λιπών στο αίμα, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων) και το μειωμένο σωματικό βάρος, οδήγησε επίσης σε μειώσεις της κόπωσης που σχετίζεται στη ΣΚΠ.
  • Εάν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες μελέτες, αυτό μπορεί να προσφέρει μια άλλη στρατηγική για τη θεραπεία της κόπωσης κατά της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας. Βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή η μελέτη παρακολούθησης.
  • Ο Dr. Kelly Fellows Maxwell και άλλοι στο State University της Νέας Υόρκης, Buffalo, ο Dr. Terry Wahls και άλλοι στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο PLOS ONE ( που δημοσιεύτηκε online στις 18 Ιουνίου 2019 ).


ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ 

Ιστορικό: Η κόπωση - η έλλειψη σωματικής ή ψυχικής ενέργειας - είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα ΣΚΠ. Η κόπωση που σχετίζεται με τη ΣΚΠ έχει πολλές πιθανές αιτίες, όπως φλεγμονή του κεντρικού νευρικού συστήματος, θερμότητα, διαταραχές του ύπνου, κατάθλιψη, άγχος, κακή διατροφή και άλλες υποκείμενες ιατρικές παθήσεις. Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της κόπωσης κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας, οι οποίες είχαν μικτά αποτελέσματα. Ορισμένες διατροφικές παρεμβάσεις έχουν δείξει προκαταρκτική υπόσχεση και επειδή τα επίπεδα χοληστερόλης έχουν συσχετιστεί με την πρόοδο της νόσου στη σκλήρυνση κατά πλάκας, οι ερευνητές αναρωτήθηκαν εάν μια δίαιτα που σχεδιάστηκε για να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης θα μπορούσε να επηρεάσει την κούραση.

Η μελέτη: Σε αυτήν την πιλοτική μελέτη, 18 άτομα με προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας ακολούθησαν δίαιτα που συνιστούσε υψηλή πρόσληψη λαχανικών, φρούτων και συμπληρωμάτων διατροφής όπως το ιχθυέλαιο, που ενθάρρυνε την κατανάλωση ζωικών και φυτικών πρωτεϊνών • και εξαίρεσαν τα τρόφιμα με σπόρους που περιέχουν γλουτένη, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά. Επιπλέον, σχεδίασαν προγράμματα άσκησης, νευρομυϊκής ηλεκτρικής διέγερσης (NMES) και προγράμματα περιορισμού του στρες για κάθε συμμετέχοντα, ο οποίος τηρούσε καθημερινά ημερολόγια των δραστηριοτήτων και της πρόσληψης τροφής του. Η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια των συμμετεχόντων ελέγχθηκαν στην αρχή της μελέτης και 12 μήνες αργότερα και τα επίπεδα κόπωσης αξιολογήθηκαν κάθε τρεις μήνες.

Αποτελέσματα: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βελτιωμένα προφίλ λιπιδίων του αίματος, ιδιαίτερα τα τριγλυκερίδια και η HDL χοληστερόλη, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της κόπωσης της ΣΚΠ. Βρήκαν βελτιώσεις στους συμμετέχοντες συνολικά - σε επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, μειωμένο σωματικό βάρος και βαθμολογίες κόπωσης (που μετράται στη κλίμακα σοβαρότητας της κόπωσης). Η μείωση της κόπωσης σχετίζεται περισσότερο με την κατανάλωση περισσότερων από τα συνιστώμενα τρόφιμα και λιγότερο με τα αποκλεισμένα τρόφιμα. Η άσκηση, η νευρομυϊκής ηλεκτρικής διέγερσης (NMES) και τα στοιχεία περιορισμού του στρες δεν φαίνεται να επηρεάζουν την κόπωση.

Οι περιορισμοί της μελέτης περιλαμβάνει μικρό μέγεθος δείγματος και έλλειψη ομάδας ελέγχου για σύγκριση. Ένα άλλο πιθανό πρόβλημα είναι ότι το μέγεθος των τροφίμων είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διατηρηθεί με ακρίβεια.

Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα αυτής της μικρής πιλοτικής μελέτης δείχνει ότι οι διαιτητικές προσεγγίσεις μπορεί να έχουν πολλά υποσχόμενα για τη μείωση της κόπωσης της ΣΚΠ. Μια μεγαλύτερη, ελεγχόμενη δοκιμή βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Dr. Wahls, με τη χρηματοδότηση της National MS Society, για να συγκρίνει την ικανότητα δύο διαφορετικών δίαιτων να μειώσει την κόπωση.


Πηγή: www.nationalmssociety.org