Μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν με πολλαπλή σκλήρυνση και χειρότερη ανταπόκριση στις θεραπείες έχουν τα παιδιά, τα οποία φέρουν έναν συγκεκριμένο παράγοντα κινδύνου.

Αυτός δεν είναι άλλος από τα παραπανίσια κιλά, όπως αναφέρει το Journal of the American Medical Association.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Göttingen, Georg August University Göttingen.

Όπως φαίνεται, τα υπέρβαρα και τα παχύσαρκα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης της υποτροπιάζουσας μορφής της νόσου και είναι λιγότερο δεκτικά στα φάρμακα, που προορίζονται για τη θεραπεία της ασθένειας.

Τα στοιχεία προήλθαν από την ενδελεχή εξέταση των ιατρικών αρχείων 453 παιδιών, τα οποία διαγνώστηκαν με πολλαπλή σκλήρυνση πριν από την ηλικία των 18 ετών.

Πρόκειται για μια απομυελινωτική ασθένεια, στην οποία τα νεύρα δεν λειτουργούν σωστά. Οι επιπτώσεις μπορεί να διαφέρουν, όπως και τα συμπτώματα.

Πρόκειται, πάντως, για μια ανίατη ασθένεια, τα συμπτώματα της οποίας, ωστόσο, μπορούν να αντιμετωπιστούν, με τις κατάλληλες θεραπείες.

Υπάρχουν δύο μορφές πολλαπλής σκλήρυνσης, η υποτροπιάζουσα και η προοδευτική. Τα άτομα με υποτροπιάζουσα μορφή περνούν από περιόδους, κατά τις οποίες η ασθένεια είναι ενεργή και από άλλες, που δεν είναι. Στα άτομα με την προοδευτική μορφή η νόσος δεν σταματά ποτέ και τα συμπτώματα και οι βλάβες αυξάνονται προοδευτικά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 13% των παιδιών με πολλαπλή σκλήρυνση ήταν υπέρβαρο και το 14,8% ήταν παχύσαρκο.

Αυτό και μόνο το εύρημα δείχνει ότι η παιδική παχυσαρκία σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι αυτά τα παιδιά δεν ανταποκρίθηκαν στα φάρμακα και ότι είχαν υψηλότερα ποσοστά υποτροπής. Μάλιστα όσα περισσότερα τα κιλά, τόσο χειρότερη η υποτροπή.

Επιπλέον οι ερευνητές εξέτασαν τις μαγνητικές τομογραφίες των παιδιών κατά τη διάγνωση και κατά τη διάρκεια των υποτροπών. Ανέφεραν ότι δεν βρέθηκαν ενδείξεις για υψηλότερη από την κανονική ενεργή φλεγμονώδη ανταπόκριση σε παιδιά με υψηλό δείκτη μάζας σώματος.


Από Βίκυ Καρατζαφέρη
Πηγή: healthmag.gr