Το περίβλημα μυελίνης είναι η μόνωση λιπώδους ιστού που προστατεύει τα νευρικά σας κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα αποτελούν μέρος του κεντρικού νευρικού σας συστήματος , το οποίο μεταφέρει μηνύματα εμπρός και πίσω μεταξύ του εγκεφάλου σας και του υπόλοιπου σώματος.

Εάν έχετε Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ), μια ασθένεια που προκαλείτε από το ανοσοποιητικό σας σύστημα και επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα η μόνωση της μυελίνης να υποστεί βλάβη. Αυτό σημαίνει ότι τα νεύρα σας δεν θα μπορούν να στέλνουν και να λαμβάνουν μηνύματα όπως θα έπρεπε.

Εξαιτίας αυτού, η ΣΚΠ μπορεί να αποδυναμώσει τους μυς σας, να βλάψει το συντονισμό σας και, στις χειρότερες περιπτώσεις, να σας παραλύσει. Η ΣΚΠ επηρεάζει περίπου 1 στους 750 ανθρώπους και εμφανίζεται συνήθως μεταξύ των 20 και 50 ετών. Δεν είναι ξεκάθαρο τι το προκαλεί και δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία.

Τη μυελίνη και τα νεύρα σας
Το περίβλημα της μυελίνης περιτυλίγεται γύρω από τις ίνες που είναι το μακρύ σπειροειδές τμήμα ενός νευρικού στοιχείου. Το περίβλημα προστατεύει αυτές τις ίνες, γνωστές ως άξονες, όπως σαν τη μόνωση γύρω από ένα ηλεκτρικό καλώδιο.

Όταν αυτή η μόνωση της μυελίνης είναι υγιής, τα νευρικά σήματα αποστέλλονται και λαμβάνονται γρήγορα. Αλλά αν έχετε ΣΚΠ, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σας αντιμετωπίζει τη μυελίνη ως απειλή. Επιτίθεται τόσο στη μυελίνη όσο και στα κύτταρα που την κάνουν.
Όταν συμβεί αυτό, τα νεύρα μέσα από το περίβλημα μπορούν να υποστούν βλάβη. Αυτό αφήνει τα σημάδια στα νεύρα σας - γνωστά ως σκλήρυνση - και αυτό καθιστά πιο δύσκολο για αυτά να στέλνουν τα μηνύματα που λένε στο σώμα σας να κινηθεί.

Η ερεύνα της μυελίνης
Πολλές από τις έρευνες στη ΣΚΠ επικεντρώνονται στην ενίσχυση της ικανότητας του οργανισμού σας να επισκευάσει την κατεστραμμένη μυελίνη.

Οι επιστήμονες εξετάζουν:

  • Τρόπους πρόληψης των χημικών αντιδράσεων που οδηγούν σε βλάβη της μυελίνης.
  • Φάρμακα ή πειραματικές θεραπείες που μπορεί να αποτρέψουν ή να διορθώσουν τη σκλήρυνση κατά πλάκας.
  • Ποια είναι αντισώματα και οι πρωτεΐνες που καταπολεμούν τη νόσο στο ανοσοποιητικό σας σύστημα που προκαλούνται όταν αρρωστήσετε και προσβάλλουν τη μυελίνη.
  • Εάν τα βλαστοκύτταρα - τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν σε διαφορετικούς τύπους ιστών - μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιστροφή της βλάβης που προκαλείται από την σκλήρυνση κατά πλάκας.



Πηγή: www.webmd.com