Εκτός από τη Βόρεια Αμερική, η Ευρώπη αναμένεται επίσης να παρουσιάσει τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης.

Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς φαρμάκων για την πολλαπλή σκλήρυνση προβλέπεται να αυξηθεί στα 39.289,5 εκατ. δολάρια μέχρι το 2026, ενισχυμένος κατά 5,6% την περίοδο πρόβλεψης. Σημειώνεται ότι η αξία της συγκεκριμένης αγοράς φαρμάκων εκτιμήθηκε σε 23.460,3 εκατ. δολ. το 2018. Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια ασθένεια που βλάπτει την μόνωση των νευρικών κυττάρων.

Ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ονομάζεται Ινστιτούτο Κλινικής και Οικονομικής Επισκόπησης (ICER) διαπίστωσε ότι οι Η.Π.Α. δαπανούν περίπου  28.000 εκατ. δολάρια κάθε χρόνο για τη θεραπεία της ασθένειας.

Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο, εκτιμήθηκε ότι περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο ζουν με τη νόσο. Η πολλαπλή σκλήρυνση επηρεάζει άμεσα τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη ενός ανθρώπου. Κατά συνέπεια, τα συμπτώματα πολλαπλής σκλήρυνσης περιλαμβάνουν οπτικές διαταραχές, προβλήματα μνήμης και σκέψης, δυσκολίες συντονισμού και μυϊκή αδυναμία.

Η Βόρεια Αμερική αναμένεται να κυριαρχήσει στην παγκόσμια αγορά των σκευασμάτων για την πολλαπλή σκλήρυνση την περίοδο πρόβλεψης. Η αξία της αγοράς σε αυτή την περιοχή ανέρχεται σε 13.826,7 εκατ. δολάρια, ενώ αυξημένη είναι και η ζήτηση για σκευάσματα.  Επιπλέον, η παρουσία δυνητικών υποψηφίων φαρμάκων στη Βόρεια Αμερική αναμένεται να δημιουργήσει ευκαιρίες ανάπτυξης κατά την περίοδο πρόβλεψης.

Εκτός από τη Βόρεια Αμερική, η Ευρώπη αναμένεται επίσης να παρουσιάσει τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης λόγω της υποστήριξης που υπάρχει από τις κυβερνήσεις.

Τα Ανοσοτροποποιητικά φάρμακα κινούνται πιο δυναμικά από τα ανοσοκατασταλτικά σκευάσματα και τις ιντερφερόνες, ενώ κατέλαβαν μερίδιο της τάξεως του 67,4% στην παγκόσμια αγορά το 2018. Η ζήτηση για ανοσορρυθμιστές αυξάνεται καθώς προσφέρουν καλύτερες επιλογές θεραπείας για πολλαπλή σκλήρυνση. Αυτό, σε συνδυασμό με τις νέες εκκινήσεις προϊόντων, αναμένεται να οδηγήσει τον τομέα μέχρι το 2026.  Επιπλέον, τα ανοσοκατασταλτικά αναπτύσσονται ταχύτατα εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού κλινικών μελετών .

Ανάλογα με τη μέθοδο χορήγησης, οι ενέσεις κάλυψαν το μέγιστο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά το 2018. Οι ευρείες εγκρίσεις της αγοράς και η υποστήριξη από την πλευρά των κυβερνήσεων οδηγούν στην ανάπτυξη του τομέα. Ωστόσο, η από του στόματος χορήγηση αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά κατά τα προβλεπόμενα έτη.

Οι εταιρείες καταβάλλουν προσπάθειες για την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών. Η Αdamas Pharmaceuticals, για παράδειγμα διεξάγει μια κλινική μελέτη, η οποία βρίσκεται στη φάση 3 και αφορά έναν πειραματικό παράγοντα αμανταδίνης που ονομάζεται ADS-5102. Αυτή η από του στόματος θεραπεία διεξάγεται για να προσδιοριστεί εάν οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας ή  πολλαπλή σκλήρυνση μπορούν να βελτιώσουν την ταχύτητα του  βαδίσματός τους. Στο μεταξύ ο FDA έδωσε έγκριση για φάρμακο της Novartis. Αυτή είναι η πρώτη θεραπεία για ασθενείς που πάσχουν από δευτερογενή προοδευτική πολλαπλή σκλήρυνση ή SPMS. Φάρμακα όπως αυτά θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς και αυτό με τη σειρά του θα συμβάλει στην ανάπτυξή της.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι εταιρείες Biogen, Novartis AG και F. Hoffmann-La Roche Ltd καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας αγοράς. Μεταξύ αυτών, η Biogen ήταν ο κορυφαίος παράγοντας λόγω των αυξανόμενων πωλήσεων σκευάσματος το 2018. Μετά την Biogen, η Novartis είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στην αγορά, η οποία ανέπτυξε ένα φάρμακο για την πάθηση.


Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα
Πηγή: www.iatronet.gr