Η Selma Blair είχε μια ζωή γεμάτη δόξα, φήμη, καταξίωση και επιτυχίες. Όμως, η ζωή είναι απρόβλεπτη και η διάσημη star ήρθε αντιμέτωπη με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, ανατρέποντας τα πάντα.

Η ζωή της Χολιγουντιανής πρωταγωνίστριας έπαψε να θυμίζει ταινία με happy end, αφού η νόσος χάλασε την έκβαση. Εκείνη, όμως, απέδειξε και αποδεικνύει ότι είναι αγωνίστρια και δεν διστάζει να ποζάρει με αλλαγμένη όψη και να μιλά για την ασθένειά της, προσπαθώντας να δώσει κίνητρο στους συνανθρώπους μας που βιώνουν μια αντίστοιχη περιπέτεια υγείας και να τους ωθήσει στην κατά μέτωπο επίθεση.

Γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου του 1972, στο Southfield, ένα αριστοκρατικό προάστιο της «πιο μίζερης πόλης των ΗΠΑ», σύμφωνα με το Forbe, δηλαδή του Detroit. Μεγάλωσε στον απόηχο του πλούτου που έφερναν εκεί οι αυτοκινητοβιομηχανίες, πριν να εγκα­ταλείψουν την πόλη, που έγινε ένα φάντασμα με ερημωμένα κτίρια. Ήταν η μικρότερη από τις τέσσερις κόρες της πολύ σημαντικής δικαστίνας Molly Ann και του δικηγόρου, ενεργού στο Δημοκρατικό Κόμμα και ακτιβιστή για τα δικαιώματα των εργατών, Elliot Beitner.

H αρχή, η πορεία προς τη δόξα και η ανάδειξή της σε role model

Μεγαλωμένη σε ένα αυστηρά θρησκευόμενο περιβάλλον, η Βat Sheva-όπως είναι το ιουδαϊκό όνομα της- πήγε σε εβραϊκό ιδιωτικό σχολείο και ήθελε όταν μεγαλώσει να γίνει μπαλαρίνα, για να στροβιλίζεται σχεδόν χωρίς βαρύτητα σε σύννεφα από τούλια, αλλά και εκπαιδεύτρια αλόγων, ώστε να ζει με τα υπέροχα καθαρόαιμα ζώα όλο τον καιρό. Τελικά, αποφασίζει να γίνει ηθοποιός. Οι γονείς της της το απαγορεύουν.

Στα 20 της, έναν χρόνο πριν από την επίσημη ενηλικίωση της, αλλάζει το όνομα της και φεύγει, ελεύθερη και γεμάτη όνειρα για -πού αλλού;- τη Νέα Υόρκη. Παρακολουθεί μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και Υποκριτικής στο περιβόητο εργαστήρι της Stella Adler. Ζει στους κοιτώνες για αστέγους του Στρατού της Σωτηρίας. Δεν τρώει, κρυώνει, εξουθενώνεται σε μια τεράστια πόλη που δεν ξέρει κανέναν. Επιστροφή στο Μichigan, στο «Μεγάλο Νερό» κατά τους Ινδιάνους, υπό την οικο­γενειακή, εβραϊκή ευκατάστατη προστασία.

Παίρνει πτυχία Καλών Τεχνών και Φωτογραφίας, Ψυχολογίας και Αγγλικής Λογοτεχνίας. Μετά, θέατρο και ενασχόληση με παιδικά θεάματα. Με την ιδιαίτερη βραχνή φωνή της, κάνει αφηγήσεις και video clips, και να οι πρώτοι μικροί ρόλοι σε κινηματογράφο και τηλεόραση, και μετά κι άλλοι κι άλλοι. Ηollywood, μεγάλοι σκηνοθέτες, σπουδαίοι παραγωγοί, λαμπεροί συνεργάτες. Ένας γάμος με τον Ahmet, γιο του Fran Zappa, ένα γερό παιδί, ένα υπέροχο σπίτι, εκείνη η δίπατη μονοκατοικία της Carrie Fisher στο Beverly Hills, ένας χωρισμός. Και γύρω πυκνώνουν οι σκιές.

Είναι η αντισυμβατικά ωραία γυναίκα, με καλλιέργεια και προσωπικότητα, που θα γίνει fashion icon , που αλλάζει χρώματα στα μαλλιά. Είναι μούσα σπουδαίων σχεδιαστών, όπως οι Μarc Jacobs, Isaac Mizrahi, Stella McCartney. Περπατά στις πασαρέλες τους.

Γίνεται θέμα και εξώφυλλο και αναγνωρίζεται ως star με επιρροή στη μόδα στα μεγαλύτερα περιο-δικά της. Τον Οκτώβριο του 2017, ενώ έχει ήδη δύο δεκαετίες στον στραφταλιζέ κόσμο του θεάματος, η πρωταγωνίστρια παραδέχεται δημοσίως πως έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά από τον σεναριογράφο James Toback. Σε συνέντευξη της στο Vanity Fair, περιγράφει, με συγκινησιακή φόρτιση, τη στιγμή που ο άντρας την ακινητοποίησε και εκσπερμάτισε στον μηρό της.

«Αν το πεις, θα σε σκοτώσω», την απείλησε. Και όμως, το είπε, παίρνοντας κουράγιο από το κίνημα «Μe Too». Βullying. Δημόσιος διασυρμός. Τελικά, ο Τoback κατηγορείται για παρενόχληση από τουλάχιστον 259 γυναίκες.

Δείχνει αγωνιστικότητα και δύναμη. Μόνο που τώρα, θα χρειαστεί και από τα δύο περισσότερο.

Τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, ο αλκοολισμός και η κατάρρευση

Στη φημισμένη εκπομπή Good Morning America, η Selma Blair κάνει την Αμερική να σταθεί για λίγο από τη φρενιασμένη της κινη­τικότητα:

«Πάσχω από σκλήρυνση κατά πλάκας. Είχα τα συμπτώματα, αλλά δεν το έπαιρνα ποτέ σοβαρά. Έλεγα, "κούραση θα 'ναι ή κάτι ψυχολογικό", ώσπου με έριξε κάτω. Ίσως είχα αυτή την ανίατη ασθένεια για τουλάχιστον 15 χρόνια. Και είμαι ανακουφισμένη που τουλάχιστον τώρα το ξέρω και μπορώ να ζήσω με αυτό».

Στους λογαριασμούς της στα social media είναι αποφασισμένη να αφυπνίσει κόσμο, για να μην επαναπαυτεί κανένας άλλος που έχει τα συμπτώματα, ώστε να μπορέσει να τα αναστρέψει.

«Θέλω να δώσω ελπίδα στον ίδιο μου τον εαυτό. Δεν μπορεί να σε βοηθήσει κανείς αν δεν το ζητήσεις», γράφει, Είχε συμπτώματα σε έξαρση από το 2011, χρονιά που γέννησε τον γιο της. Η επιλόχειος κατάθλιψη δεν υποχωρούσε για τέσσερα χρόνια, δεν έβλεπε καθαρά τη νύχτα ή έβλεπε δίπλα περιγράμματα την ημέρα. Ένιωθε κόπωση και δεν μπορούσε να σηκωθεί από το κρεβάτι της για να πάει στη δουλειά. Οδηγούσε για να πάει τον γιο της στο σχολείο και στην επιστροφή ένιωθε τόσο κουρασμένη που σταματούσε στην άκρη του δρόμου και κοιμόταν. Ο χωρισμός με τον άντρα της την έκανε να μην παραδέχεται τους φριχτούς πόνους στη μέση, στα πόδια και στα χέρια της, για να μην επηρεάσει το παιδί της.

«Ήμουν η σούπερ μητέρα, αλλά, αν συνέχιζα έτσι, σε λίγο δεν θα υπήρχα». Ξεκίνησε να πίνει. Οι πόνοι είναι τόσο δυνατοί, που θεωρεί ότι μόνο έτσι μπορούσε να τους ναρκώσει. Τον Ιούνιο του 2016, καταρρέει σε μια πτήση μέσα στο αεροσκάφος. «Έκανα κακό στον εαυτό μου και το μετανιώνω». Μαθαίνει να ζει με την ασθένεια και συνεχίζει τη ζωή της με πάθος.

Στα γυρίσματα του Another life για το Netflix, παίζει μια αμοραλίστρια δημοσιογράφο, κάπου στο μέλλον, τόσο ισχυρή που μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις σε όλο τον Γαλαξία. Γατίσιο βλέμμα, υπέροχα κοντινά πλάνα, μοναδικά βελούδινη και κάποτε σαν λεπίδα φωνή. Μια ερμηνεία όλο σκιές - και παύσεις, και βάθος, και κρυμμένες εσωτερικές αβύσσους. Πίσω από την οθόνη, πονάει. Ξεχνάει λόγια. Αλλά συνεχίζει.

Δίπλα της, η ενδυματολόγος βλέπει τον αγώνα, τις οδύνες, την ατσάλινη θέληση της. Την ντύνει και τη γδύνει γυρίσματα, σαν μωρό, γιατί κάποιες φορές δεν μπορεί όχι απλώς να βγάλει τα ρούχα της, αλλά ούτε καν να σταθεί όρθια. Το να κουμπώσει το παντελόνι της, είναι ένας πόνος αβάσταχτος. Αυτή η εν­δυματολόγος, λοιπόν, είναι που την πείθει να μιλήσει. Γράφει στο instagram πως ήταν 16 Αυγούστου του 2018 όταν έμαθε πως έχει σκλήρυνση κατά πλάκας και πως «είμαι σε επιδείνωση. Με τη χάρη του Κυρίου και την κατανόηση των παραγωγών στο Netflix, έχω μια θαυμάσια δουλειά. Είμαι συχνά χωρίς ενέργεια και κάποτε χαμένη. Πονάω. Μου πέφτουν και σπάω πράγματα. Η μνήμη μου είναι ομιχλώδης. Και η αριστερή μου πλευρά μοιάζει να ζητά οδηγίες από σπασμένο ΟΡ5. Αλλά συνεχίζω. Και γελάω, και ζω, και δεν ξέρω ακριβώς τι θα συμβεί μετά, αλλά εγώ θα έχω κάνει ό,τι καλύτερο μπορώ».

H αναφορά στον γιο της συγκινεί και όσα ονειρεύεται μαζί του ακόμη περισσότερο.

«Θέλω να παίξω ξανά με τον γιο μου, θέλω να περπατήσω στον δρόμο», γράφει και προσθέτει πως θέλει να σχεδιάσει ρούχα για ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες, που να είναι ευκολοφόρετα και άνετα. Θέλει, επίσης, να συνεχίσει την υποκριτική και με άλλους ωραίους ρόλους και να συνεχίσει τις ηχογραφή­σεις της. Θέλει πίσω και τη ζωή της, με το ωραίο πονεμένο σώμα. Το σώμα της.

Πηγή: www.gossip-tv.gr