Η νόσος της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, η οποία επιστημονικά ονομάζεται Πολλαπλή Σκλήρυνση, είναι μια χρόνια διαταραχή που επηρεάζει τη φυσιολογική λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκεφάλου, οπτικών νεύρων και νωτιαίου μυελού), μέσω φλεγμονής και απώλειας ιστού, ενώ, την ίδια στιγμή και με την πάροδο των ετών, οι ασθενείς βιώνουν μια σταδιακή απώλεια:

- της σωματικής τους λειτουργίας (περπάτημα),
- της νοητικής τους λειτουργίας (μνήμη) και εν τέλει...
- της φυσιολογικότητάς τους στην καθημερινότητά, στην οικογενειακή ζωή και στην εργασία τους.

Αυτή η απώλεια λειτουργίας στην Πολλαπλή Σκλήρυνση προκαλείται από δύο κύριους τύπους βλαβών, που έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια νευρώνων και εγκεφαλικού ιστού.

Αυτές είναι οι :


  • διακριτές φλεγμονώδεις αλλοιώσεις (εστιακή βλάβη) και
  • εκτεταμένες φλεγμονώδεις νευροεκφυλιστικές αλλοιώσεις (διάχυτη βλάβη).


 Πόσο συχνή είναι η Πολλαπλή Σκλήρυνση;

Έως και 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως προσβάλλονται κάθε χρόνο από Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Διαγιγνώσκεται συχνότερα σε:

- νέους ανθρώπους ηλικίας 20 έως 40 ετών,

- γυναίκες (ο αριθμός των γυναικών είναι διπλάσιος από αυτόν των ανδρών) και

- σε κατοίκους χωρών που βρίσκονται στη μεγαλύτερη απόσταση από τον Ισημερινό.



Ο ΕΠΙΠΟΛΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΑΝΑ 100.000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ
Η νόσος της Πολλαπλής Σκλήρυνσης δεν είναι για όλους ίδια

Η εξέλιξη των συμπτωμάτων, όμως, εμφανίζει διαφοροποιήσεις από ασθενή σε ασθενή. Τόσο ως προς τα συμπτώματα, όσο και ως προς τη βαρύτητα και την εξέλιξή της.

Έτσι οι πάσχοντες διαγιγνώσκονται με διάφορες μορφές της νόσου (υποτροπιάζουσα διαλείπουσα, δευτεροπαθώς προϊούσα, πρωτοπαθώς προϊούσα και προϊούσα υποτροπιάζουσα). Διαφοροποιήσεις που με απλά λόγια σημαίνουν ότι οι ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση αντιμετωπίζουν κατά διαστήματα επεισόδια επιδείνωσης της νόσου (υποτροπές), ενώ άλλες φορές η ασθένεια είναι σε ύφεση. Σε κάθε μορφή της νόσου υπάρχει απόκλιση στη σοβαρότητα, την ένταση και τη διάρκεια των υποτροπών και των συνοδών συμπτωμάτων.
Όσο περνούν τα χρόνια, πάντως, και μετά από κάθε υποτροπή, υπάρχει σταθερή φθίνουσα πορεία, όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω σχεδιάγραμμα.

Αν και ο κάθε ασθενής «γράφει» τη δική του ιστορία στην πορεία του με τη νόσο κι έχει διαφορετικό ρυθμό εξέλιξης.

Πρώιμα συμπτώματα στην Πολλαπλή Σκλήρυνση

Η εμφάνιση της ασθένειας συμβαίνει με ποικίλα συμπτώματα, τα οποία έρχονται και παρέρχονται καθιστώντας δύσκολη τη διάγνωση.

Στα πρώιμα (πρωτοεμφανιζόμενα) συμπτώματα περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

  • Προβλήματα όρασης: οπτική νευρίτιδα, θολή όραση, διπλωπία, θαμπάδα στα χρώματα, πόνος στο μάτι (κατά την κίνηση)
  • Παράξενες αισθήσεις: αίσθηση ότι στο σώμα συμβαίνει ένα ηλεκτροσόκ,
  • Πάρεση στο πρόσωπο
  • Μουδιάσματα γενικώς στο σώμα
  • Αίσθημα σφιξίματος ή πρήξιμο
  • Έντονος κνησμός (φαγούρα)
  • Κούραση
  • Προβλήματα που σχετίζονται με τη θερμοκρασία του σώματος
  • Προβλήματα στο περπάτημα
  • Προβλήματα διατήρησης της ισορροπίας
  • Πρόβλημα με τα πόδια σας, στο απλό καθημερινό βάδην



Διάγνωση στην Πολλαπλή Σκλήρυνση

Αν διαπιστώσετε ότι παρουσιάζετε ένα ή περισσότερα συμπτώματα που συνδέονται με την πολλαπλή σκλήρυνση, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε κάποιες εξετάσεις.

Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Εξετάσεις αίματος για να αποκλειστούν άλλες ασθένειες που έχουν παρόμοια συμπτώματα με την Π.Σ., όπως είναι η νόσος Lyme.
  • Τεστ για τη μέτρηση της ταχύτητας με την οποία ταξιδεύουν τα «αισθητικά σήματα» κατά μήκος των νεύρων σας (Η «απομυελίνωση» που συμβαίνει στην πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια κατάσταση σύμφωνα με την οποία υπάρχει καθυστέρηση στη μετάδοση των μηνυμάτων μεταξύ των νεύρων).
  • Μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού, στην οποία φαίνονται οι περιοχές που έχουν προσβληθεί από Π.Σ. Αν και αυτή είναι η μόνη εξέταση στην οποία είναι ορατή η νόσος, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι 100% αποφασιστικής σημασίας όσον αφορά στην τελική διάγνωση.
  • Οσφυονωτιαία παρακέντηση, με την οποία ο γιατρός ελέγχει το υγρό που ρέει στον εγκέφαλό σας και το νωτιαίο μυελό. Αυτή η εξέταση δείχνει αν υπάρχουν αντισώματα στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, τα οποία μπορεί να βλάπτουν το νευρικό σας σύστημα, ακριβώς αυτό δηλαδή που συμβαίνει με την Πολλαπλή Σκλήρυνση.
  •  


Πολλαπλή Σκλήρυνση και ποιότητα ζωής

Δυστυχώς, όπως έχει αποδειχθεί, τα άτομα που πάσχουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση έχουν χειρότερη ποιότητα ζωής από άλλους χρονίως πάσχοντες, όπως είναι οι διαβητικοί και τα άτομα που πάσχουν από επιληψία.

Παρόλο που η κατάλληλη θεραπεία και διαχείριση της νόσου μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των επιπτώσεών της, οι ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση έρχονται συχνά αντιμέτωποι με:


  • Μειωμένη ανεξαρτησία: Σχεδόν το 1/3 των ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση θα χρειαστεί αναπηρικό αμαξίδιο, εντός 20 ετών από την εμφάνιση της νόσου.
  • Προβλήματα στην εργασία: Ποσοστό μόνο ~50% των ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση θα εργάζονται 10 χρόνια μετά τη διάγνωση και τα 2/3 των ασθενών αναφέρουν ότι η νόσος έχει επηρεάσει την εργασία τους.



Πολλαπλή Σκλήρυνση: το δικαίωμα των ασθενών στην εργασία

Πολλοί ασθενείς –όπως ανέφεραν στη μεγάλη έρευνα του Liberal.gr και οι ίδιοι– αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την εργασία τους ή κάποιες φορές απολύονται, καθώς οι εργοδότες τους θεωρούν ότι δεν μπορούν πλέον να εκτελέσουν με επάρκεια τα επαγγελματικά τους καθήκοντα. Μόλις οι 5 στους 10 ασθενείς θα καταφέρουν να διατηρήσουν την εργασία τους 10 χρόνια μετά τη διάγνωση, ενώ περισσότεροι από 7 στους 10 δηλώνουν ότι η Πολλαπλή Σκλήρυνση έχει επηρεάσει την εργασία τους. Πάνω από 3 στους 10, επίσης, μέσα σε είκοσι χρόνια από την εμφάνιση της νόσου θα χρειαστούν αναπηρικό αμαξίδιο για τις μετακινήσεις τους.

Εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς τη σημασία που έχει για τους ασθενείς αυτούς να μπορούν να εξασφαλίζουν μέσα από τη θεραπεία τους όχι μόνο βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου, αλλά και μια –όσο το δυνατόν– μεγαλύτερη καθυστέρηση στη ραγδαία εξέλιξή της, όπως θα συμβεί εάν δεν πάρουν ειδική αγωγή.


Πηγή: Liberal Health