Πόσο τολμάμε μία ανοιχτή συζήτηση πάνω στα σεξουαλικά θέματα; Η Ελληνική Εταιρεία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας δίνει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη σκλήρυνση.

Οι πληροφορίες μας βασίζονται στις συμβουλές ειδικών, στη δημοσίευση διαφόρων άρθρων και στη γνώμη των ειδικών, σε καμία περίπτωση όμως δεν αποτελούν θεραπευτική αγωγή. Για πληρέστερη πληροφόρηση και συμβουλή αποτανθείτε στο γιατρό σας.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, Τμήμα Κοινωνικής Υπηρεσίας, Στ. Κυριακίδη 1, 54636 Θεσσαλονίκη, τηλ. (031) 993222, 540613, 860503.

ΑΘΗΝΑ: ΚΑΑ-ΝΑ, Λεωφόρος Βουλιαγμένης (πρώην Αμερικανική Βάση Ελληνικού) Τηλ. (01) 9644166, Fax 9614912.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ

‘Οπως όλοι ξέρουμε, η σκλήρυνση εμφανίζεται με διάφορα και ποικιλόμορφα συμπτώματα, που τα περισσότερα, στις μέρες μας, αντιμετωπίζονται με ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση από τους γιατρούς, τον τύπο, τις ομάδες στήριξης. ‘Ομως ακόμη και στην εποχή μας, που υποτίθεται έχουμε ξεπεράσει ορισμένα ταμπού, το θέμα σεξ σπάνια συζητιέται παρόλο που όπως λένε οι ειδικοί, επηρεάζει το 91% των ανδρών και το 77% των γυναικών που πάσχουν από σκλήρυνση. Ακόμη και οι ειδικοί προτιμάνε να το αποσιωπούν.

Ο D. H. Hall (ψευδώνυμο) στο χειρόγραφό του, “MS and Sex: A male MS Person’ s Point of View” (“Σκλήρυνση και σεξ: η άποψη ενός άνδρα με σκλήρυνση κατά πλάκας”), γράφει:
“Προσπαθώ να σας επισημάνω ότι για κάποιο λόγο, ίσως από αμηχανία, αδιαφορία, έλλειψη γνώσης ή και από συνδυασμό όλων αυτών, ούτε και οι γιατροί μου μίλησαν για το σεξ ούτε με παρέπεμψαν σε κανένα ειδικό. Είναι θέμα ταμπού πού όλοι απλώς αποσιωπούν. Εγώ όμως θεωρώ ότι είναι ώρα να μιλήσουμε γι’ αυτό”.

Εμπρός λοιπόν ας μιλήσουμε.

Ο Νευρολόγος Randall T. Schapiro, διευθυντής του Fairview MS Center της Μινεάπολης, ανέφερε ότι μια χρόνια ασθένεια όπως η σκλήρυνση μπορεί να επηρεάσει κατά πολύ τη σεξουαλικότητα. Η σεξουαλική λειτουργία -τόσο από τη βιολογική της πλευρά όσο και από την πλευρά της φυσιολογίας της σεξουαλικής πράξης- μπορεί να επηρεαστεί άμεσα από τις νευρολογικές αλλαγές ή έμμεσα από την ύπαρξη συμπτωμάτων σπαστικότητας, προβλημάτων ούρησης ή εκκένωσης, πόνου ή κούρασης…”.

“Η σεξουαλική διέγερση και ανταπόκριση αρχίζει από τον εγκέφαλο”, γράφει στο βιβλίο του “Symptom Management in Multiple Sclerosis” (“Αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της Σκλήρυνσης”).
“Ηλεκτρικά σήματα μεταδίδονται από τον εγκέφαλο μέσω του νωτιαίου μυελού στα γεννητικά όργανα, σε νεύρα που απολήγουν στη βάση του νωτιαίου μυελού. Η διαδρομή μεταξύ του εγκεφάλου και των γεννητικών οργάνων είναι μακριά και πολύπλοκη. Υπάρχει λοιπόν πιθανότητα η απομυελίνωση να προκαλέσει “βραχυκύκλωμα”.

Αυτό το “βραχυκύκλωμα” μπορεί να έχει καταστρεπτική επίδραση πάνω μας, μιας και η σεξουαλική δραστηριότητα είναι άρρηκτα συνδεμένη με την αίσθηση και αντίληψη του φύλου και της ταυτότητάς μας.
‘Οταν το αυτοκίνητο μας μένει στο δρόμο το πολύ πολύ να του δώσουμε καμιά κλωτσιά στα λάστιχα αλλά δε θα πάρουμε τη βλάβη “προσωπικά”.
Οι ειδικοί στη σκλήρυνση έχουν διαπιστώσει ότι οι περισσότεροι ασθενείς τους πράγματι θίγονται όταν κάτι αρχίζει να μην πηγαίνει καλά με τη σεξουαλική τους απόδοση.

H Rosalind Kalb, Ph.D., στο τμήμα Νευρολογίας του Κέντρου Αποκατάστασης της, Ιατρικής Σχολής του Κολεγίου Albert Einstein της Νέας Υόρκης, μας λέει: “Είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει διαχωρισμός της βιολογικής και της συναισθηματικής πλευράς της σεξουαλικότητας, γιατί η αγωνία που προέρχεται από τα βιολογικά προβλήματα τα κάνει εντονότερα.”

“‘Ομως είναι απαραίτητο να προσπαθήσουμε να διαχωρίσουμε τη βιολογική από την ψυχολογική πλευρά αν θέλουμε να προχωρήσουμε στη λύση των προβλημάτων και μια καλή αρχή είναι να καταλάβουμε τι σημαίνουν οι διάφοροι όροι,” τονίζει η Nancy Holland, αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας για τη Σκλήρυνση.
Η σεξουαλικότητα περιλαμβάνει την ολότητα της υπόστασης της σεξουαλικής ταυτότητας, δηλ. πώς βιώνει κανείς τον ανδρισμό του ή τη θηλυκότητά της, σε σχέση με τους άλλους και σε συνεργασία μαζί τους.
Ο όρος σεξουαλική λειτουργία στοχεύει στη σεξουαλική ικανοποίηση που επιτυγχάνει ένα άτομο μόνο του ή με το σύντροφό του. Η σεξουαλική ικανοποίηση συνήθως είναι συνέπεια της αποδοχής προτάσεων του άλλου.

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ