Περισσότεροι από 10.000 άτομα πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας στην χώρα μας, με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν ότι καταγράφεται αύξηση παγκοσμίως. Είναι ενδεικτικό ότι τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν «χτυπηθεί» από τη νόσο, με τους επιστήμονες να αγνοούν έως και σήμερα τις αιτίες πυροδότησης της συγκεκριμένης ασθένειας.

Σε μία προσπάθεια να λύσουν το «μυστήριο» της νόσου, οι ειδικοί καταλήγουν ότι η πιο πιθανή αιτία πυροδότησης της είναι ένας συνδυασμός περιβαλλοντικών, γενετικών και ιογενών παραγόντων.

Μάλιστα, «χαρτογραφώντας» την ασθένεια και παρατηρώντας την εξάπλωση της σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη, εκτιμούν – σύμφωνα με τα έως τώρα συμπεράσματα – ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες πιθανόν να παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Έχει φανεί για παράδειγμα ότι «υψηλότερα επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας που βιώνουν οι κάτοικοι περιοχών χαμηλότερου γεωγραφικού πλάτους μπορεί να παρέχουν εν μέρει προστασία ενάντια στην ασθένεια».

Όπως όμως, φαίνεται η Σκλήρυνση κατά Πλάκας δεν έχει μόνον γεωγραφικές προτιμήσεις: προσβάλλει κυρίως νεαρούς ενήλικες ηλικίας 20 έως 40 ετών, ενώ συχνά παρεμβαίνει στη ζωή και στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Και παρόλο που η ακριβής αιτιολογία δεν είναι γνωστή, η ασθένεια δείχνει μια ιδιαίτερη προτίμηση στο γυναικείο φύλο.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (29 Μαΐου), που φέτος είναι αφιερωμένη στους νέους με ΣκΠ, ο καθηγητής Νευρολογίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Γιώργος Χατζηγεωργίου, «η κάθε περίπτωση ασθενούς με ΣκΠ είναι μοναδική, ενώ σε ερευνητικό επίπεδο γίνεται σημαντική προσπάθεια ώστε να προσδιοριστούν γενετικοί δείκτες που θα μας επιτρέψουν την καλύτερη πρόγνωση της πορείας της νόσου».

Σημαντικές πρόοδοι στην θεραπεία

Στα μέσα του 19ου αιώνα ο Γάλλος καθηγητή Jean-Martin Charcot, δίδασκε στις περίφημες διαλέξεις που έδινε σε ανοικτό ακροατήριο στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Salpêtrière των Παρισίων, ότι η Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι ανίατη πάθηση.

Από τότε έως σήμερα τα βήματα που έχει κάνει η επιστήμη είναι σημαντικά. Για παράδειγμα πριν από δύο χρόνια κυκλοφόρησε το πρώτο φάρμακο (ουσία φινγκολιμόδη) που χορηγείται από το στόμα.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαος Γρηγοριάδης: «Σημασία έχει η έγκαιρη διάγνωση και επέμβαση στην πορεία της νόσου, η οποία μας επιτρέπει να επιβραδύνουμε σημαντικά την εξέλιξή της. Δεδομένου ότι σήμερα σε αντίθεση με το παρελθόν έχουμε διαθέσιμες αποτελεσματικές θεραπείες με καλά μελετημένο προφίλ ασφάλειας, μας επιτρέπει την έγκαιρη κλιμάκωση της θεραπείας σε ασθενείς που έχουν ενεργή νόσο».


Πηγή: ygeia.tanea.gr