H σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να επιφέρει πολλά συμπτώματα, όπως κόπωση και ζάλη. Ανάμεσα στα πολλά συμπτώματα πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από σκλήρυνση κατά πλάκας βιώνουν σεξουαλικές δυσκολίες.

Οι δυσκολίες αυτές μπορεί να αφορούν μια χαμηλή λίμπιντο, είτε μια σεξουαλική δυσλειτουργία. Ωστόσο, υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να λάβετε, προκειμένου να ξεπεραστούν αυτά τα συμπτώματα και να έχετε μια ευτυχισμένη και υγιή σεξουαλική ζωή.

Ξανά-μάθετε το σώμα σας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια πάθηση που επηρεάζει το νευρικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να μάθετε εκ νέου το σώμα σας. Αφιερώστε χρόνο στην κρεβατοκάμαρά σας με την πόρτα κλειδωμένη για να χαρτογραφήσετε εκ νέου το σώμα σας. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να αυνανιστείτε, (κάτι που, ωστόσο, βοηθάει) αλλά να κάνετε κάτι που φέρνει μια ευχάριστη αίσθηση. Επίσης χαρτογραφήστε ό,τι πονάει και σας κάνει να μην αισθάνεστε καλά. Το σώμα σας είναι διαφορετικό και πρέπει να το μάθετε εκ νέου, προκειμένου να χαίρεστε και πάλι το σεξ.

Επικοινωνήστε με τον σύντροφό σας

Μόλις συνειδητοποιήσετε τι είναι αυτό που σας κάνει να αισθάνεστε καλά και τι όχι, πείτε το στον σύντροφό σας. Συχνά, ο σεξουαλικός σύντροφος των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας χρειάζεται καθοδήγηση για να καταλάβει τι πρέπει να κάνει. Μπορεί να είναι άτολμοι, επειδή δεν θέλουν να σας πληγώσουν. Eχοντας μια συζήτηση για το τι πρέπει να κάνουν και τι όχι, θα τους δώσετε τη δυνατότητα να ενισχύσουν εκ νέου τη σεξουαλική σας ζωή.

Να είστε τολμηροί και να πειραματίζεστε

Το σώμα σας έχει αλλάξει, λόγω της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Εξαιτίας αυτού, δεν είναι όλα ίδια. Ετσι, να είστε τολμηροί και να πειραματίζεστε. Είτε το κάνετε μόνοι σας, είτε με τον σύντροφό σας, είναι σημαντικό να δοκιμάζετε νέα πράγματα για να δείτε τι λειτουργεί για σας. Αντιμετωπίστε τη σκλήρυνση κατά πλάκας ως μια ευκαιρία να δοκιμάσετε νέα πράγματα. Χρησιμοποιήστε μαξιλάρια για να υποστηρίζετε το σώμα σας, αν χρειαστεί, και πάντα να μιλάτε με τον σύντροφό σας για το τι σας κάνει να αισθάνεστε άνετα και τι άβολα.

Χρησιμοποιήστε παιχνίδια

Μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον διέγερση τώρα, έτσι δεν πρέπει να φοβάστε να επικοινωνήσετε με τον σύντροφό σας και να συζητήσετε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε ερωτικά παιχνίδια. Μερικές φορές, αυτή η επιπλέον διέγερση είναι απαραίτητη προκειμένου να επιτευχθεί η σεξουαλική κορύφωση. Μην ντρέπεστε γι’ αυτό, πάρτε την πρωτοβουλία για να κάνετε ό,τι πρέπει για να απολαύσετε το σεξ.

Χρήση λιπαντικού

Η κολπική ξηρότητα είναι ένα κοινό πρόβλημα μεταξύ των γυναικών που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας. Χρησιμοποιήστε κάποιο λιπαντικό με βάση το νερό και δεν πρέπει να φοβάστε να το εφαρμόσετε χωρίς ενοχές.

Σεξουαλικά προβλήματα που σχετίζονται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας φέρνει μαζί της μια εντελώς νέα σειρά από προβλήματα που μπορεί να αναστείλουν τη σεξουαλική σας ζωή. Τα ενοχλητικά συμπτώματα κάνουν πολλούς ανθρώπους να απέχουν ολοκληρωτικά από το σεξ. Ωστόσο, υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να λάβετε προκειμένου να ξεπεραστούν αυτά τα συμπτώματα και να ανακτήσετε τη δύναμη και τη λίμπιντό σας.

Προβλήματα της ουροδόχου κύστης και του εντέρου. Ορισμένα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν να ξεπεράσετε αυτά τα προβλήματα. Επίσης, πίνοντας λιγότερο πριν από το σεξ μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε αυτό το ενοχλητικό πρόβλημα. Συνεργαστείτε με το γιατρό σας και μπορείτε να ξεπεράσετε τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης και του εντέρου σας.

 Ανεπιθύμητες παρενέργειες των φαρμάκων. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να έχουν παρενέργειες που επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή σας. Συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να ξεπεράσετε τα προβλήματα αυτά, είτε αλλάζοντας τις δόσεις, είτε αλλάζοντας τα φάρμακα.

Στυτική δυσλειτουργία. Αυτό μπορεί να είναι ένα κοινό πρόβλημα για όσους άνδρες παίρνουν φάρμακα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Δεν είναι αξεπέραστο όμως. Μπορείτε να αλλάξετε τα φάρμακά σας και να βρείτε την καλύτερη δοσολογία, προκειμένου να διατηρήσετε τη σεξουαλική σας λειτουργία και τη θεραπεία για την ασθένεια.

Σπασμοί και δυσφορία. Μειώστε τη δυσφορία σας και τους πιθανούς σπασμούς κατά τη διάρκεια του σεξ ρυθμίζοντας το χρονοδιάγραμμα των φαρμάκων σας. Ρυθμίζοντας το πότε ακριβώς λαμβάνετε τα φάρμακά σας διασφαλίζετε ότι αυτά είναι πιο αποτελεσματικά τη στιγμή που τα χρειάζεστε.


Πηγή : www.medinova.gr