Η Σκλήρυνση κατά πλάκας (Σ.Κ.Π) είναι ένα νόσημα που προκαλεί προβλήματα στην όραση, μουδιάσματα, μυϊκή αδυναμία και άλλα προβλήματα που έχουν σχέση με το νευρικό σύστημα. Η Σ.Κ.Π οφείλεται στο ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα, που ο φυσιολογικός του ρόλος είναι να μας προστατεύει από τις λοιμώξεις, επιτίθεται και καταστρέφει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.


Πότε πρέπει να αναζητήσουμε ιατρική συμβουλή ;

- Αν παρουσιάζουμε πόνο στο μάτι σε συνδυασμό με μείωση της όρασης ή αν χωρίς λόγο αρχίσουμε να βλέπουμε διπλά.
- Αν αισθανόμαστε σε κάποιο άκρο μούδιασμα ή αν έχουμε χάσει την αίσθηση του θερμού-ψυχρού σε κάποιο άκρο ή άκρα.
- Αν αισθανόμαστε ζάλη και έχουμε αίσθημα περιστροφής του περιβάλλοντος (ίλιγγος) με αστάθεια.
- Αν έχουμε εστιασμένη αδυναμία σε χέρι (π.χ. δεν μπορούμε να κρατήσουμε πράγματα) ή πόδι (π.χ. δεν μπορούμε να ανεβούμε σκάλες).
- Αν έχουμε δυσκολία στην ομιλία.
- Αν δεν μπορούμε να ελέγξουμε τη λειτουργία του εντέρου και της ουροδόχου κύστης.

Υπάρχουν διάφορες μορφές Σ.Κ.Π.?

Ο νευρολόγος θα σας πει ποια από τις 4 βασικές μορφές της νόσου έχετε αν διαγνωσθείτε με Σ.Κ.Π. Αυτές είναι:
- Η μορφή των εξάρσεων και υφέσεων (relapsing-remitting), που σημαίνει ότι για ένα τουλάχιστον διάστημα τα συμπτώματα έρχονται και φεύγουν. Μεταξύ των επεισοδίων αυτών (ώσεις) που διαρκούν ημέρες ή εβδομάδες, τα άτομα αισθάνονται φυσιολογικά.
- Η δευτερογενώς προϊούσα μορφή (secondary progressive), που σημαίνει ότι τα συμπτώματα που αρχικά ερχόντουσαν και έφευγαν, τώρα σταθερά χειροτερεύουν.
- Η πρωτοπαθώς προϊούσα μορφή (primary progressive), που σημαίνει ότι τα συμπτώματα εξελίσσονται από την αρχή.
- Η προϊούσα με εξάρσεις μορφή (progressive relapsing) όπου έχουμε σταδιακή επιδείνωση από την αρχή με ενδιάμεσες ώσεις της νόσου.

Υπάρχει εξέταση που θέτει τη διάγνωση σήμερα?

Η απάντηση είναι όχι, υπό την έννοια ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε ανακαλύψει κάποιον αιματολογικό ή άλλο δείκτη (biomarker) που να βάζει τη σφραγίδα της διάγνωσης. Ωστόσο η διάγνωση τίθεται με μεγάλη ακρίβεια από τους ειδικούς νευρολόγους με τον συνδυασμό των κλινικών ευρημάτων-ιστορικού του ασθενούς και των ευρημάτων στη μαγνητική τομογραφία (MRI) του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

Υπάρχει θεραπεία ?

Τα κλινικά επεισόδια, οι λεγόμενες ώσεις της Σ.Κ.Π. πρέπει να αντιμετωπίζονται με ενδοφλέβια χορήγηση κορτιζόνης στο νοσοκομείο για μερικές ημέρες.
Από εκεί και πέρα για την πρόληψη των υποτροπών και τη σταθεροποίηση της νόσου σε βάθος χρόνου έχουμε στα χέρια μας τους λεγόμενους ανοσοτροποποιητικούς παράγοντες (disease modifying agents) όπως οι ιντερφερόνες, το glatiramer acetate, το fingolimod, τα μονοκλωνικά αντισώματα και άλλα. Τα φάρμακα αυτά δεν είναι όλα για όλες τις μορφές της νόσου και για όλους τους ασθενείς και πρέπει να χορηγούνται με κριτήρια (guidelines) από καλά εκπαιδευμένους και ενημερωμένους νευρολόγους.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ M.D.
ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

www.iatropedia.gr