Όταν πρωτοδιάβασα ότι το Κόρντισεπς έδωσε το παράγωγο στο νέο φάρμακο για την σκλήρυνση κατά πλάκας, οφείλω να ομολογήσω ότι σκέφτηκα "Υπερβολές".

Ωστόσο, μου κίνησε το ενδιαφέρον και αποφάσισα να το ερευνήσω λίγο περισσότερο, ειδικά λόγω του ότι το Cordyceps όχι μόνο κατέχει σπουδαία θέση στην ιαματική "φαρέτρα" της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής αλλά και λόγω του ότι έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της κλασικής ιατρικής και, ως εκ τούτου, υπάρχουν πληθώρα μελετών που αναφέρονται στο σπουδαίο αυτό φαρμακευτικό μανιτάρι.

Παρακάτω, παρουσιάζονται αποσπάσματα από ορισμένα online άρθρα.

Όπως πάντα, θα τονίσω ότι οι παρεχόμενες πληροφορίες έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστούν συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία ούτε για την σκλήρυνση κατά πλάκας ούτε για καμία άλλη ασθένεια ή διαταραχή. Πριν κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στην διατροφή ή στην φαρμακευτική σας αγωγή, να συμβουλεύεστε πάντα τον ιατρό σας

1. Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια αυτοάνοση διαταραχή που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Μέχρι πρόσφατα, οι θεραπευτικές αγωγές ήταν ενέσιμες. Το 2010 εγκρίθηκε από το FDA η πρώτη διά στόματος θεραπεία για την υποτροπιάζουσα μορφή της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Το φάρμακο προέκυψε από τη μελέτη των μανιταριών Cordyceps.
Πηγή: Discovery Medicine


2. Η έρευνα του καθηγητή Tetsuro Fujita στο Πανεπιστήμιο του Κιότο ήταν η αρχή για το νέο φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, η οποία πλήττει πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωπους σε όλο τον κόσμο.
O Fujita ερευνούσε το πώς το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι υποτονικό σε μεταμοσχευμένους ασθενείς. Ο Fujita είπε ότι, τότε, δε γνώριζε ότι οι ιδιότητες του Cordyceps θα μπορούσαν τελικά να βοηθήσουν τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.
«Ήξερα, από την μελέτη σε κινεζικές φαρμακευτικές εγκυκλοπαίδειες, ότι ο μύκητας τρέφεται από την προνύμφη, ζει μια συμβιωτική σχέση για ένα χρόνο, και αναπτύσσεται το καλοκαίρι», είπε. "Αυτό με έκανε να σκεφτώ ο μύκητας πρέπει με κάποιο τρόπο να καταστέλλει την ανοσολογική απόκριση του προνύμφης."
Πηγή: Bloomberg

3.  Το «Εύρηκα» του Tetsuro Fujita για το μύκητα των Ιμαλαΐων, ήρθε το 1985 όταν έψαχνε τρόπους ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών να μην απορρίψει τα μεταμοσχευμένα όργανα. Του είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον το παράδειγμα ενός κινέζικου παρασιτικού μύκητα. Ο μύκητας Κορντισεπς εισβάλλει στην προνύμφη ενός εντόμου κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τρέφεται από αυτήν για μήνες, και στη συνέχεια αναπτύσσεται έξω από τον ξενιστή, το καλοκαίρι. Ο Fujita ξαφνικά συνειδητοποίησε ότι ο μύκητας θα πρέπει με κάποιον τρόπο να καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα της προνύμφης
Πηγή: Businessweek

4. Τo μανιτάρι Κορντισεπς έδωσε το παράγωγο για το πρώτη δια στόματος φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Το Κόρντισεπς προσέλκυσε αρχικά την προσοχή του βιολόγου Tetsuro Fujita, ο οποίος ερευνούσε τρόπους για να μειώσει την πιθανότητα απόρριψης του μοσχεύματος καταστέλλοντας το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών.
Παρά το γεγονός ότι τα μανιτάρια είναι μέρος της λαϊκής ιατρικής για χιλιάδες χρόνια, είναι σαφές ότι ήρθε η ώρα για τη σύγχρονη ιατρική να την εξετάσει πιο προσεκτικά.
Πηγή: Full Spectrum Biology

5. Ένα νέο φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας "προέρχεται" από τα μανιτάρια Κόρντισεπς .
Το φάρμακο ανακαλύφθηκε από τη μελέτη της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής, μίας 5.000 ετών ιατρική που ακόμα ξεπερνά την δυτική ιατρική σε όλα τα επίπεδα (κόστος, ασφάλεια, αποτελεσματικότητα).
Το φάρμακο λειτουργεί με την επιλεκτική καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, προλαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο τον μηχανισμό της σκλήρυνσης κατά πλάκας από την επίθεση στο ίδιο το σώμα.
Πηγή: Natural News

6. Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η συζήτηση για το Κορντισεπς σε δύο αγγλόφωνα φόρουμ από ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας:
 - το MS Refugees και
 - η κοινότητα This is MS Multiple Sclerosis.

Επίσης, υπάρχει και ένα σχετικό νήμα για το Cordyceps στην
ιστοσελίδα MSSociety.gr


Κλείνοντας, ένα εξαιρετικά σημαντικό χαρακτηριστικό του Cordyceps είναι ότι παρουσιάζει σημαντική ανοσορυθμιστική δράση, δηλαδή μπορεί να καταστείλει ένα “υπερδραστήριο” ανοσοποιητικό σύστημα και να ενισχύσει ένα “υποτονικό” ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο, αν μη τι άλλο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη Σκλήρυνση Κατά πλάκας.


Πηγή: www.gano-therapy.gr
Εμβαθύνετε στο Cordyceps διαβάζοντας τον σύνδεσμο "Cordyceps Ιδιοτητες"