Tι είναι η οπτική νευρίτιδα;

Η Οπτική νευρίτιδα είναι μία οξεία απομυελινωτική φλεγμονή του οπτικού νεύρου. Το οπτικό νεύρο είναι υπεύθυνο για την όρασή μας μεταφέροντας την εικόνα από το μάτι στον εγκέφαλό μας. Μπορεί να παρομοιαστεί με καλώδιο που περιλαμβάνει πολύ λεπτά "ηλεκτρικά σύρματα", περίπου 1.200.000 τον αριθμό, που ονομάζονται νευρικές ίνες. Κάθε ίνα μεταφέρει στον εγκέφαλο ένα μέρος οπτικής πληροφορίας.

Κατά την οπτική νευρίτιδα, ο νευρικός ιστός φλεγμαίνει και οι νευρικές ίνες παύουν να λειτουργούν σωστά. Αν επηρεασθούν πολλές από τις ίνες, τότε η όραση μειώνεται σημαντικά, αν όμως η οπτική νευρίτιδα είναι ήπια, τότε η όραση παραμένει σχεδόν φυσιολογική.

Η τυπική κλινική εικόνα της νόσου συμπεριλαμβάνει ξαφνική μείωση της όρασης και των οπτικών πεδίων, η οποία ακολουθείται από αυτόματη σταδιακή βελτίωση στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Τι προκαλεί την οπτική νευρίτιδα;

Πολλά νοσήματα και καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν οπτική νευρίτιδα, όμως σε πολλές περιπτώσεις η αιτία της οπτικής νευρίτιδας παραμένει άγνωστη. Οι αιτίες που μπορεί να την προκαλέσουν είναι:

Απομυελίνωση
Λοίμωξη (σύφιλη, νόσος εξ ονύχων γαλής, επέκταση λοίμωξης από τον οφθαλμικό κόγχο, τους γειτονοκούς παραρρήνιους κόλπους ή τις μήνιγκες)
Μετά από ίωση (ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά, ανεμοβλογιά κ.α.)
Συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα
Έχει καθιερωθεί όμως όταν μιλάμε για οπτική νευρίτιδα να εννούμε την μερική ή ολική απώλεια της όρασης που οφείλεται σε απομυελίνωση και κατά την οποία οι νευρικές ίνες χάνουν το ''μονωτικό'' έλυτρο μυελίνης που τις περιβάλλει με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η αγωγή των νευρικών ερεθισμάτων. Η πιο συχνή μορφή είναι αυτή που σχετίζεται με την Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ).
Έχει υπολογισθεί ότι ασθενείς που αναπτύσσουν οπτική νευρίτιδα αλλά έχουν φυσιολογική μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, έχουν 16% πιθανότητα να αναπτύξουν ΣΚΠ μέσα σε 5 χρόνια. Επίσης, από αυτούς που εμφανίζουν το πρώτο επεισόδιο οπτικής νευρίτιδας, το 50% έχουν αλλοιώσεις στην μαγνητική τομογραφία και αυτοί είναι που έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν κλινική ΣΚΠ σε 5-10 χρόνια.


Ποια είναι τα συμπτώματα της οπτικής νευρίτιδας;

Η οπτική νευρίτις συνήθως επέρχεται αιφνίδια. Ο ασθενής που παρουσιάζει οπτική νευρίτιδα συνήθως:

Είναι 15-45 ετών
Είναι γυναίκα (αναλογία γυναίκες/άνδρες 2-3/1)
Έχει μονόπλευρη μείωση της όρασης που επιδεινώνεται συνεχώς για 5-8 ημέρες
Παραπονίεται για πόνο μέσα ή γύρω από το μάτι που επιδεινώνεται με τις οφθαλμικές κινήσεις
Θολή όραση του ενός ή και των δύο οφθαλμών ιδίως μετά από σωματική άσκηση ή ένα ζεστό μπάνιο
Αρχίζει να βελτιώνεται η όραση σε 3-4 εβδομάδες και συνεχίζει για μια περίοδο 6 μηνών οπότε φθάνει και τη μέγιστη αποκατάσταση
Άλλα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι η ξαφνική διαταραχή στη αντίληψη των χρωμάτων από τον προσβεβλημένο οφθαλμό (επίκτητη δυσχρωματοψία) και αλλοιώσεις στα οπτικά πεδία.

Πως μπορεί να διαγνωσθεί η οπτική νευρίτιδα;

Για τη διάγνωση της οπτικής νευρίτιδας είναι σημαντικό να δώσετε λεπτομερή περιγραφή των συμπτωμάτων στο γιατρό σας, που θα προχωρήσει σε πλήρη οφθαλμολογική εξέταση. Εξετάζοντας το βυθό, ο γιατρός αναζητά την ύπαρξη οιδήματος του οπτικού νεύρου στο πίσω μέρος του βολβού.

Αν η οπτική νευρίτις δεν προσβάλλει το οπτικό νεύρο κοντά στο μάτι, τότε το νεύρο μπορεί να εμφανίζεται φυσιολογικό. Επειδή η οπτική νευρίτις μπορεί να συγχέεται με πολλές άλλες αιτίες που προκαλούν μειωμένη όραση, απαιτείται ακριβής διάγνωση της κατάστασης.

΄Αλλα τέστ που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο οφθαλμίατρος περιλαμβάνουν τη χρωματική αντίληψη, τον έλεγχο της περιφερικής όρασης (οπτικό πεδίο), καθώς και την αντίδραση της κόρης στο φως. Τα οπτικά και σωματοαισθητικά προκλητά δυναμικά, οι υπέρηχοι, η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου/αυχενικής μοίρας νωτιαίου μυελού, το ηλεκτροεγγεφαλογράφημα (ΗΕΓ) ή η λήψη εγκεφαλονωτιαίου υγρου (εμφανίζεται αύξηση των IgG ανοσοσφαιρινών) μπορεί επίσης να προταθούν από τον οφθαλμίατρο. Αν βρεθεί η αιτία και αντιμετωπισθεί, μπορεί να αποφευχθεί η εξέλιξη της βλάβης.Πως αντιμετωπίζεται η οπτική νευρίτις;

Eυτυχώς, οι περισσότεροι ασθενείς επανακτούν φυσιολογική όραση χωρίς καμμία θεραπεία. Αν και ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν οπτικές διαταραχές από τη νευρίτιδα, συνήθως αυτές είναι εξαιρετικά ήπιες.

Η έρευνα έχει δείξει ότι τα στεροειδή (κορτιζόνη) από το στόμα δεν ασκούν ευεργετική επίδραση στη θεραπεία της οπτικής νευρίτιδας. Σε ορισμένα όμως άτομα με σημαντική απώλεια όρασης η θεραπεία με ενδοφλέβια χορήγηση υψηλών δόσεων κορτιζόνης μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική.


Θυμηθείτε: Ο οφθαλμίατρός σας είναι πάντα η καλύτερη πηγή που θα σας δώσει υπεύθυνες απαντήσεις πάνω σε θέματα που αφορούν την υγεία των ματιών σας. Σε καμμιά περίπτωση, η πληροφόρηση που θα πάρετε από την ιστοσελίδα μας δεν έχει σκοπό να τον υποκαταστήσει. Απευθυνθείτε σε αυτόν για ολοκληρωμένη πληροφόρηση.


Πηγή : www.eyeclinic.com.gr