Η μελατονίνη, η ορμόνη του ύπνου, μπορεί να θεραπεύσει την Σκλήρυνση κατά πλάκας

Η μελατονίνη είναι γνωστή σε πολλούς ως η ορμόνη που σας βοηθάει να χαλαρώσετε και να πάτε για ύπνο.Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η μελατονίνη μπορεί να είναι επίσης ευεργετική σε ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση,μια εξουθενωτική νευρολογική διαταραχή.

Η γενεσιουργός αιτία της ασθένειας είναι άγνωστη αλλά ξέρουμε ότι προκαλεί στο σώμα επίθεση στους δικούς του νευρώνες καταστρέφοντας το δικό του λιπαρό,προστατευτικό στρώμα,τη μυελίνη.Αυτό επιτρέπει την επικοινωνία κυττάρου προς κύτταρο και χωρίς αυτό οι ασθενείς μπορούν να χάσουν την όρασή τους,την ισορροπία τους και το συντονισμό τους.Επίσης υποφέρουν από εξασθένιση σκέψης και μνήμης.

Μια μελέτη από το Ραούλ Καρέα στο Ινστιτούτο Νευρολογικής ΄Ερευνας του Μπουένος Άιρες έδειξε πώς η μελατονίνη λειτουργούσε με τους ασθενείς αυτούς.Πήρε 139 τέτοιους ασθενείς μεσα στο έτος και βρήκε ότι τα ποσοστά υποτροπής των ασθενών ήταν 32% χαμηλότερα το φθινόπωρο και το χειμώνα-καθώς τα  επίπεδα μελατονίνης είναι φυσικά λίγο υψηλότερα επειδή υπάρχει λιγότερο ηλιακό φως.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η μελατονίνη οδηγεί σε μια αύξηση στα Τ-ρυθμιστικά κύτταρα που βοηθούν να κρατιούνται τα ανοσοποιητικά κύτταρα σε έλεγχο και να ενεργοποιούν μια πρωτε’ί’νη που εμποδίζει την παραγωγή βλαβερών Τ-λεμφοκυττάρων. Παρ’ότι οι μελέτες δεν αποδεικνύουν πώς η μελατονίνη ενισχύει τα Τ-λεμφοκύτταρα να προστατεύσουν τη μυελίνη, ο νευρολόγος Μαουρίτσιο Φαρέζ πιστεύει ότι η έρευνα δίνει πολλές ελπίδες. Ο Φαρέζ  αναφέρει: ’’Είναι μια εύστοχη μελέτη και  τα στοιχεία σπουδαία αλλά χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά ακόμη.’’