Η Ann Romney μοιράζεται μαζί μας 12 τρόπους που την βοηθούν να αντιμετωπίσει τη νόσο.
"Όταν διαγνώστηκα για πρώτη φορά με σκλήρυνση κατά πλάκας, το 1998, ήταν ένα αναπάντεχο χτύπημα και σκεφτόμουν: πόσο χρόνο έχω πριν νοιώσω όλες τις επιπτώσεις αυτής της νευρολογικής νόσου; Τελικά όμως το μόνο ερώτημα που είχε σημασία ήταν: τι μπορώ να κάνω για να καταπολεμήσω αυτό το τέρας;

Είχα μεγάλη υποστήριξη από το σύζυγό μου, Mitt Romney, την οικογένεια και τους φίλους μου. Ήμουν επίσης αρκετά τυχερή που είχα καταπληκτικούς γιατρούς για να με βοηθήσουν. Αλλά ακόμα και με όλη αυτή την υποστήριξη, ήταν μια μάχη μόνο δική μου.

Αυτό που ανακάλυψα ήταν ότι υπήρχαν πολλά πράγματα που θα μπορούσα να κάνω για να φροντίσω τον εαυτό μου. Και είναι πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν όλους όσους αντιμετωπίζουν τέτοιες παρόμοιες αλλαγές στη ζωή τους.

Εδώ είναι η λίστα μου για την αντιμετώπιση της νόσου:

1. Αντιμετωπίστε την κατάθλιψη σας.
Το πρώτο πράγμα που σχεδόν ο καθένας έχει να αντιμετωπίσει είναι η φυσική κατάθλιψη που έρχεται με κάθε σημαντική και αρνητική αλλαγή στη ζωή του. Θυμάμαι να παλεύω με την αίσθηση ότι η ζωή μου είχε τελειώσει. Η κατάθλιψη είναι φυσιολογική, αλλά αν διαρκεί πολύ καιρό μπορεί να χρειαστει να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού.

2. Ενισχύστε τις σχέσεις σας με τους άλλους.
Ήμουν αρκετά τυχερός που είχα τον σύζυγό μου, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας και αρκετούς φίλους, αλλά ανακάλυψα επίσης και ομάδες υποστήριξης. Όσο και να θέλετε, δεν πρέπειι να απομονώνεστε - αυτή είναι η στιγμή για να έρθετε κοντά με αυτούς που αγαπάτε και να κάνετε νέους φίλους.

3. Κάντε εφικτούς στόχους.
Το να θέτετε εφικτούς στόχους, θα σας παρέχει μια αίσθηση ολοκλήρωσης. Εγώ έθετα τόσο βραχυπρόθεσμους όσο και μακροπρόθεσμους στόχους, ενισχύοντας έτσι την πεποίθησή μου ότι η υγεία μου ήταν στα χέρια μου.

4. Προσδιορίστε τις δυνάμεις σας.

5. Αναλάβετε δράση.
Έχω πειραματιστεί με εναλλακτικές και ολιστικές θεραπείες, εκτός από τις παραδοσιακές ιατρικές θεραπείες μου. Άρχισα επίσης ιππασία και πάλι. Ήταν μια πρόκληση για μένα και έγινε η γέφυρα μου προς τη νέα μου ζωή.

6. Εκφράση την ευγνωμοσύνη σας.
Ξέρω ότι δεν είναι πάντα εύκολο να επικεντρωθείτε στα θετικά αλλά σκεφτείτε όλους αυτούς που σας αγαπούν και όλα τα καλά πράγματα που έχετε στη ζωή σας. Κάνοντας έναν απολογισμό των θετικών πραγμάτων στη ζωη σας, θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τις δυσκολίες.

7. Χρησιμοποιήστε την πίστη και πνευματικότητα σας.
Υπάρχουν ερωτήσεις που δεν μπορούν να απαντηθούν από την επιστήμη ή την προσωπική εμπειρία, και το «γιατί» μπορεί να είναι η πιο δύσκολη. Μερικές φορές μπορεί να είναι πολύ ευεργετικό να πάψουμε να προσπαθούμε να βρούμε απάντηση σε αυτή την ερώτηση και να στραφούμε στην πίστης και την πνευματικότητά μας. Η πίστη μου ήταν μια τεράστια βοήθεια για μένα.

8. Διατηρήστε την ελπίδα σας.
Είναι ουσιαστικής σημασίας για τη μελλοντική ευημερία σας να διατηρείτε την ελπίδα μέσα σας. Δεν έχει σημασία ποιες είναι οι συνθήκες γύρω σας και τι περνάτε, μην ξεχνάτε να ελπίζετε.

9. Να είστε δοτικοί.

10. Χρησιμοποιήστε το χιούμορ σας.
Το χιούμορ μπορεί να σας ανακουφίσει από το άγχος και τον πόνο και να σας βοηθήσει την τονώσετε το ανοσοποιητικό σας συστήματος.

11. Μην κρατάτε μέσα σας όσα αισθάνεστε, εκφράστε τα.
Δεν μπορώ να σας πω πόσο θυμωμένη και απογοητευμένη ήμουν κάποιες φορές, αλλά όταν εξέφραζα όσα ένοιωθα και ξεσπούσα κάποιες φορές χωρίς να προσποιούμαι ότι όλα είναι εντάξει, με ανακούφιζε πάντα.

12. Διατηρήστε την υγεία σας.
Πολλές φορές η νόσος μπορεί να μας κάνει να θέλουμε να εγκαταλείψουμε τον εαυτό μας και να σταματήσουμε να τον φροντίζουμε. Εγώ όμως όχι. Έκανα Pilates, όταν μπορούσα, Υιοθέτησα μια πιο υγιεινή διατροφή, κοιμόμουν πολύ και έλεγχα το βάρος μου.

Όλα ξεκινούν με εσάς και το πώς θα επιλέξετε να πολεμήσετε το τέρας που λέγεται σκλήρυνση κατα πλάκας.


Πηγή : www.facebook.com