Τα Χριστούγεννα έφθασαν μια συνταγή για Μελομακάρονα, σε μόλις 1 ώρα, τα πιο νόστιμα, τραγανά απ' έξω - μαλακά και ζουμερά μέσα.
Τα μελομακάρονα του Άκη Πετρετζίκη
Τι χρειαζόμαστε:
Μείγμα 1
- 400 γρ. χυμό πορτοκάλι
- 400 γρ. σπορέλαιο
- 180 γρ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. άχνη ζάχαρη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
- 2 - 3 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
- 1/4 μοσχοκάρυδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- κανέλα
- 1000 γρ. αλεύρι
- 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 500 γρ. νέρο
- 800 γρ. ζάχαρη
- 150 γρ. μέλι
- 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
- 3 στικ κανέλλας
- 3 ολόκληρα γαρύφαλλα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το σιρόπι
- Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι, να βράσουν.
- Σημειώστε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε το σιρόπι 3 - 4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά μας από το φούρνο.
- Μόλις το σιρόπι πάρει μια βράση αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς.
- Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα καλό σύρμα.
- Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος 2.
- Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα.
- Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το κάθε ένα) και ψήνουμε για περίπου 20 - 25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.
- Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.
Λίγα μυστικά ακόμα
Προσοχή, η ζύμη για τα μελομακάρονα δεν θέλει πολύ δούλεμα γιατί θα βγει το λάδι και δεν θα είναι τραγανά ύστερα!
0 Σχόλια