Ο όρος εναλλακτική θεραπεία, σε γενικές γραμμές, χρησιμοποιείται για να περιγράψει οποιαδήποτε ιατρική θεραπεία ή επέμβαση που δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ή χαρακτηρίζονται ως ασφαλή και αποτελεσματικά για μια συγκεκριμένη κατάσταση.

Εναλλακτική θεραπεία περιλαμβάνει μια ποικιλία ειδικοτήτων που κυμαίνονται από τη διατροφή και την άσκηση για την ψυχική κλιματισμού σε αλλαγές στον τρόπο ζωής. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν το βελονισμό, γιόγκα, αρωματοθεραπεία, χαλάρωση, βότανα, και μασάζ.
Συμπληρωματικές θεραπείες εναλλακτικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται παράλληλα με τις παραδοσιακές θεραπείες. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε εβδομαδιαία μασάζ για να συμπληρώσει τα φάρμακα της θεραπείας σας.

Ποιες είναι οι εναλλακτικές θεραπείες που συνιστώνται για τη σκλήρυνση κατά πλάκας (MS)?

Θετική στάση. Έχοντας μια θετική προοπτική δεν μπορεί να θεραπεύσει την σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά μπορεί να μειώσει το άγχος σας και να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα.

Άσκηση. Ασκήσεις, όπως τάι τσι και η γιόγκα μπορεί να μειώσει το άγχος, να σας βοηθήσει να είναι πιο χαλαρή, και την αύξηση της ενέργειας, εξισορρόπηση, και ευελιξία. Όπως και με οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης, επικοινωνήστε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε.

Δίαιτα. Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας να ακολουθήσει μια υγιή, καλά ισορροπημένη διατροφή. Ρωτήστε το γιατρό σας ποια δίαιτα είναι η κατάλληλη για εσάς.
Ποιες είναι μερικές άλλες εναλλακτικές / συμπληρωματικές επιλογές θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας (MS)

Μασάζ. Πολλοί άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας να λαμβάνετε τακτικά μασάζ για να βοηθήσει να χαλαρώσετε και να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψη, η οποία μπορεί να επιδεινώσει την ασθένεια. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το μασάζ αλλάζει την πορεία της νόσου. Συνήθως είναι ασφαλές για τους ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας να λάβετε ένα μασάζ, αλλά αν έχετε κόκκαλο-αραίωση της οστεοπόρωσης (συνήθως ως αποτέλεσμα των θεραπειών σας) μασάζ μπορεί να είναι επικίνδυνη. Συζητήστε με το γιατρό σας πρώτα.
Βελονισμός. Μερικοί άνθρωποι με ΣΚΠ έκθεση ότι ο βελονισμός παρέχει κάποια ανακούφιση από τα συμπτώματα, όπως ο πόνος, μυϊκοί σπασμοί, ή προβλήματα ελέγχου της ουροδόχου κύστης. Δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες για να επιβεβαιώσουν αυτό ή να τεκμηριώσει ότι ο βελονισμός είναι ασφαλής για τους ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας. Επίσης, να έχετε κατά νου ότι πάντα υπάρχουν κίνδυνοι όταν μια διαδικασία περιλαμβάνει τρύπημα του σώματος με βελόνες, όπως γίνεται με βελονισμό. Ο βασικός κίνδυνος είναι η μόλυνση. Εκτός εάν χρησιμοποιούνται στείρες τεχνικές, βελονισμός μπορεί να μεταδώσει τον ιό HIV ή της ηπατίτιδας.

Το έλαιο νυχτολούλουδου (λινελαϊκό οξύ). Το λινελαϊκό οξύ βρίσκεται επίσης στους σπόρους ηλίανθου και κνήκου. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η λήψη προφορική συμπλήρωμα λινολεϊκού οξέος μπορεί να βελτιώσει ελαφρώς συμπτωμάτων της ΣκΠ.


Μαριχουάνα. Η χρήση της μαριχουάνας για τη θεραπεία κάθε ασθένειας παραμένει εξαιρετικά αμφιλεγόμενο. Μερικοί άνθρωποι με ΣΚΠ ισχυρισμό ότι το κάπνισμα μαριχουάνας βοηθά στην ανακούφιση της σπαστικότητας και τα άλλα κράτη μέλη σχετικά με τα συμπτώματα.
Ωστόσο, υπάρχουν λίγα στοιχεία μέχρι σήμερα ότι η μαριχουάνα λειτουργεί πραγματικά. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη για να απαντήσουμε σε αυτό το σημαντικό ζήτημα. Μέχρι περισσότερα είναι γνωστά, γιατροί δεν συστήνουν τη χρήση της μαριχουάνας για τη θεραπεία της ΣΚΠ, όπως τα φάρμακα που συνδέεται με σοβαρές μακροπρόθεσμες παρενέργειες, όπως η καρδιακή προσβολή ή απώλεια μνήμης.


Πηγή: www.medwob.com