Έχεις ελεύθερο χρόνο; Μάθε μια ξένη γλώσσα!

  Από την παιδική μας ηλικία οι δάσκαλοι μας έλεγαν πως πρέπει να γνωρίζουμε να μιλάμε τουλάχιστον μία γλώσσα επιπλέον από την μητρική. Έτσι, τα καθημερινά μας απογεύματα ως μαθητές περιέκλειαν, εκτός από το διάβασμα για την επόμενη σχολική ημέρα, το φροντιστήριο αγγλικών. Καθώς τα χρόνια περνούσαν και η κοινωνία μας γίνονταν όλο και πιο πολυπολιτισμική, οι ανάγκες για την εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας φάνταζαν πιο απαιτητικές. Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά και γιατί όχι Ρώσικα, Κινέζικα ή Τούρκικα
  Πλέον οι ξένες γλώσσες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας ενός μαθητή. Όμως, παρά το γεγονός ότι η παιδική ηλικία ενδείκνυται για την ενασχολία με οποιαδήποτε δραστηριότητα, η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας  δεν παύει  να είναι εξίσου σημαντική για την καθημερινότητα ενός ενήλικα. Αν έχετε λοιπόν ελεύθερο χρόνο, μην το σκέφτεστε καθόλου! Βρείτε τετράδιο και στυλό και βιώστε ξανά τα μαθητικά σας χρόνια με κάπως πιο.. ευχάριστο τρόπο.

 Γιατί να ξεκινήσω μία ξένη γλώσσα;
  Σε πρώτο πλάνο, μπορείτε να επενδύσετε  στην εκμάθηση ή στη βελτίωση των γνώσεών σας πάνω σε μία ξένη γλώσσα είτε επειδή σας χρειάζεται άμεσα π.χ. στο εργασιακό σας περιβάλλον, είτε επειδή σας αρέσει να είστε μέλος μίας ομάδας με τον ίδιο στόχο, δηλαδή την αβίαστη ομιλία μίας άλλης γλώσσας εκτός της μητρικής σας. Από την άλλη πλευρά, η δραστηριότητα αυτή κρύβει τόσα οφέλη που σίγουρα θα σας πείσουν να διαθέσετε λίγο από το χρόνο σας ή τον προϋπολογισμό σας για να την καλλιεργήσετε.
  Ο πιο σημαντικός λόγος για να ξεκινήσει κανείς την εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας είναι η μεγάλη διευκόλυνση της καθημερινότητάς του. Στις μέρες μας, η τεχνολογία έχει κατακλύσει τη ζωή μας κυρίως με την εισβολή  των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του διαδικτύου.  Σκεφτείτε πόσο πιο εύκολη κάνει τη χρήση όλων αυτών των συσκευών η γνώση μίας ξένης γλώσσας και κυρίως των αγγλικών. Επιπλέον, κατέχοντας μία ξένη γλώσσα, ο καθένας μας θα μπορεί να έχει στη διάθεσή του μία τεράστια ποικιλία από βιβλία, ταινίες, μουσική, έργα τέχνης για να γεμίσει τον ελεύθερό του χρόνο.  

ΜΑΘΕ ΜΙΑ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΣΩ INTERNET!


 Ιστοσελίδες Learner Community.
  Εδώ αρχίζουν όλα. Μπορούμε να τις επισκεφθούμε για να πάρουμε τις βασικές γνώσεις για τη γλώσσα που θέλουμε να μάθουμε. Ιστοσελίδες όπως το busuu.com ή το livemocha.com περιέχουν μέχρι και δωρεάν μαθήματα εκμάθησης σε πολλές γλώσσες. Βεβαίως τα πρώτα μαθήματα έχουν να κάνουν περισσότερο με αντιγραφή προτάσεων και επανάληψη κάποιων λέξεων, οπότε το μάθημα αυτό καθ’ αυτό μπορεί να είναι βαρετό. Μην ξεχνάμε, όμως, ότι είναι το πρώτο βήμα. Και οι ιστοσελίδες αυτές έχουν και forum, όπου οι σπουδαστές μιας συγκεκριμένης γλώσσας μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς για τις δυσκολίες τους. Υπάρχει ακόμα και σύστημα… μικρών αγγελιών, ώστε ο καθένας να βρίσκει έναν συζητητή στη γλώσσα που θέλει για μεγαλύτερη τριβή.

  Language exchange groups.
 To δεύτερο βήμα είναι να βρούμε σπουδαστές της γλώσσας που θέλουμε να μάθουμε κι εμείς, ώστε να διαμορφώσουμε μια λογική κοινής προσπάθειας . Ιστοσελίδες όπως το Meetup.com φτάνουν στο σημείο να οργανώνουν και συναντήσεις σπουδαστών συγκεκριμένων γλωσσών σε διάφορες πόλεις, άρα μπορείτε να κάνετε και γνωριμίες εκτός από το να μάθετε τη γλώσσα. Άλλες ιστοσελίδες που βοηθούν σ’ αυτόν τον τομέα είναι οι mylanguageexchange.com και conversationexchange.com, όπου μπορείτε να μιλήσετε με σπουδαστή της ίδιας γλώσσας τετ-α-τετ.

  Online εφημερίδες.
  Είναι η βασική ύλη πάνω στην οποία θα κάνετε την εξάσκησή σας, πρώτα για να ανανγωρίζετε τι ακριβώς γράφουν και στη συνέχεια για να πάρετε μια γεύση του πώς είναι η «ζωντανή» γλώσσα κι όχι οι αποσπασματικές «εκπαιδευτικές» φράσεις που μαθαίνετε στα μαθήματα. Μην ξεκινήσετε από ένα κείμενο-σεντόνι, στην αρχή θα έχετε πολλές άγνωστες λέξεις και μπορεί να απογοητευθείτε. Ξεκινήστε από τους τίτλους, συνεχίστε με τις κειμενο-λεζάντες των φωτογραφιών και με τα μικρά κείμενα (ως 50 λέξεις). Αν το βρίσκετε βαρετό, μην κάνετε ακριβή μετάφραση. Προσπαθήστε μόνο να καταλάβετε ακριβώς τι λέει το κείμενο. Η… περιέργεια για τις άγνωστες λέξεις και φράσεις θα έλθει από μόνη της. 

  Podcasts.
  Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να αποκτήσουμε και πραγματική ηχητική επαφή με τη γλώσσα. Πόσοι και πόσοι που προσπάθησαν να μάθουν μια γλώσσα μόνοι τους έγιναν πολύ καλοί στη γραμματική, αλλά είχαν τέτοια προβλήματα στην προφορά που… ούτε που τους καταλάβαιναν! Μπορείτε να κατεβάσετε «ζωντανές» συνομιλίες όπως π.χ. από το Coffee Break Spanish (για ισπανικά) ή το Talk to Me in Korean (για κορεάτικα). Οσο θα ανεβαίνει το επίπεδό σας, τόσο πιο δύσκολες συνομιλίες και αφηγήσεις θα επιλέγετε.

  Τραγούδια-στίχοι.
  Η ποίηση και η στιχουργική παρεμβαίνουν κάπως στη μορφή της γλώσσας για να την προσαρμόσουν στο ρυθμό του τραγουδιού, αλλά δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από το να ακούς ένα τραγούδι στη γλώσσα που μαθαίνεις και να καταλαβαίνεις ακριβώς τι λέει, ενώ πριν αναγνώριζες μόνο τη μουσική και κάποιες σκόρπιες λέξεις (π.χ. το πασίγνωστο Volare στα ιταλικά ή το Yesterday στα αγγλικά). Πειραματιστείτε με τους στίχους, βάλτε τους στην οθόνη του υπολογιστή σας, δείτε πώς τους αποδίδει ο ερμηνευτής, τραγουδήστε κι εσείς. Πολύ σύντομα η γλώσσα θα γίνει κτήμα σας.
Πηγή: flowmagazine.gr