Σφοδρή είναι την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου η αντίδραση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) στον μονομερή και αδιαφανή τρόπο με τον οποίον η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδιώκει να ορίσει εκπρόσωπο των ασθενών ως μέλος στην επιτροπή διαπραγμάτευσης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑμεΑ αναφέρει τα εξής:

"Επιστολή με την οποία ζητά να συμμετέχει με εκπρόσωπό της στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ απέστειλε η Ε.Σ.Α.μεΑ., η οποία συμμετέχει και στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ. Ως Κοινωνικός Εταίρος της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας και αντιπροσωπευτικότερος φορέας των ατόμων με αναπηρία και χρόνια πάθηση της χώρας, η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά να σε συμμετέχει σε κάθε Επιτροπή που ασχολείται με θέματα αναπηρίας.
Δυστυχώς σε δημοσίευμα στον Τύπο αναφέρεται η πιθανή σύνθεση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, με εκπρόσωπο των Συλλόγων των Ασθενών πρόσωπο το οποίο δεν έχει ζητηθεί να οριστεί από την Ε.Σ.Α.μεΑ. Το κίνημα των ατόμων με αναπηρία και χρονίων παθήσεων είναι κατηγορηματικά και απόλυτα απέναντι σε εκπροσωπήσεις που δεν ορίζονται από το πιο αντιπροσωπευτικό φορέα της χώρας.
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. θεωρεί θετική την πρόθεση του υπουργείου να υπάρξει εκπρόσωπος του χώρου στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ.
Ο εκπρόσωπος όμως των ατόμων με αναπηρία και χρόνια πάθηση που θα συμμετέχει στην Επιτροπή πρέπει να είναι εκπρόσωπος όλων των κατηγοριών αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης και πρέπει να οριστεί από τον αντιπροσωπευτικότερο φορέα σε θέματα αναπηρίας της χώρας, που είναι η Ε.Σ.Α.μεΑ.
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία αναμένει να της ζητηθεί ο ορισμός του εκπροσώπου της στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, που θα δίνει λόγο στο χώρο, στο φορέα και στην κοινωνία".