Οι γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας (MS), οι οποίες θηλάζουν τα βρέφη τους για δύο μήνες είχαν χαμηλότερο κίνδυνο υποτροπής κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών μετά τον τοκετό σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν θήλασαν, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο JAMA Neurology.

Περίπου το 20% με 30% των γυναικών με ΣκΠ που βιώνουν μια υποτροπή μέσα στους πρώτους τρεις έως τέσσερις μήνες μετά τον τοκετό και δεν υπάρχουν παρεμβάσεις για την αποτελεσματική πρόληψη της επιλόχειας υποτροπής.

Ο Δρ Kerstin Hellwig, του Πανεπιστημίου Bochum στη Γερμανία, και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία από 201 έγκυες γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας, στοιχεία που συλλέχθηκαν από το 2008 έως τον Ιούνιο του 2012, με ένα χρόνο παρακολούθηση μετά τον τοκετό. Ο θηλασμός οριζόταν με τακτικά γεύματα ή και με συμπληρώματα διατροφής για τουλάχιστον δύο μήνες σε σύγκριση με το μερικό ή τον καθόλου θηλασμό.

Από τις 201 γυναίκες, οι 120 (59,7 %) θήλασαν αποκλειστικά για τουλάχιστον δύο μήνες, οι 42 γυναίκες (20,9 %) θήλασαν  σε συνδυασμό με συμπληρώματα διατροφής μέσα στους δύο πρώτους μήνες μετά τον τοκετό, και οι 39 γυναίκες (19,4 %) δεν θήλασαν .
Οι μελέτη αναφέρει ότι οι 31 γυναίκες (38,3 %) που δεν θήλασαν είχαν υποτροπή εντός των πρώτων έξι μηνών μετά τον τοκετό συγκριτικά με τις 29 γυναίκες (24,2 %), οι οποίες θήλαζαν αποκλειστικά για τουλάχιστον δύο μήνες.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν η επίδραση του αποκλειστικού θηλασμού "φαίνεται να είναι εύλογος" από τη δραστηριότητα της νόσου στο δεύτερο εξάμηνο του έτους μετά τον τοκετό σε γυναίκες που θηλάζουν αποκλειστικά.

Στο σύνολό τους, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά, δεδομένου ότι σαφώς δεν αυξάνουν τον κίνδυνο μετά τον τοκετό για υποτροπή. Η υποτροπή κατά τους πρώτους έξι μήνες μετά τον τοκετό μπορεί να μειωθεί με αποκλειστικό θηλασμό, αλλά από τη στιγμή της μη τακτικής σίτισης, η δραστηριότητα της νόσου είναι πιθανό να επιστρέψει, καταλήγει μελέτη.