Αν και οι ερευνητές χαρακτήρισαν τα ευρήματά τους «συναρπαστικά», προειδοποίησαν ότι η μέθοδος κρύβει κινδύνους και ότι μπορεί να βοηθήσει μόνο μικρό ποσοστό ασθενών οι οποίοι βρίσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου

Μία επαναστατική θεραπεία που σε πρώτη φάση διαγράφει και εν συνεχεία αναγεννά το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να φρενάρει την εξέλιξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας, σύμφωνα με νέα, μικρή μελέτη Καναδών επιστημόνων.

Η έρευνα είχε ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε ασθενείς, ωστόσο οι ίδιοι έσπευσαν να προειδοποιήσουν ότι η μέθοδος κρύβει κινδύνους κι ότι μπορεί να βοηθήσει μόνο μικρό ποσοστό ασθενών οι οποίοι βρίσκονται στα αρχικά στάδιο της νόσου.

Αν και οι ερευνητές χαρακτήρισαν τα ευρήματά τους «συναρπαστικά», προειδοποίησαν ότι η μέθοδος κρύβει κινδύνους και ότι μπορεί να βοηθήσει μόνο μικρό ποσοστό ασθενών οι οποίοι βρίσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας  εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και καταστρέφει την μυελίνη , ουσία που περιβάλλει τα νεύρα.

Η ουσία αυτή είναι απαραίτητη για την επικοινωνία  των νευρικών κυττάρων μεταξύ τους.

Όταν καταστραφεί, η επικοινωνία αυτή διαταράσσεται και έτσι εκδηλώνονται τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου  (όπως αδυναμία στο ένα ή περισσότερα άκρα και διαταραχή της όρασης στο ένα μάτι). Εκτός από τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της νόσου, μία άλλη μέθοδος που δοκιμάζεται αφορά τη λήψη χημειοθεραπείας που καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και εν συνεχεία την έγχυση βλαστοκυττάρων , τα οποία έχουν ληφθεί από τους ίδιους τους ασθενείς.

Πώς λειτουργεί η μέθοδος 

Η μέθοδος αυτή έχει ως στόχο να αφαιρεθούν τα ανοσοποιητικά κύτταρα που ευθύνονται για την καταστροφή της μυελίνης ουσίας και να ρυθμιστεί εκ νέου το ανοσοποιητικό σύστημα.

Στη νέα μελέτη, όμως, οι ερευνητές προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, αφού δεν αρκέστηκαν στο να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών τους αλλά το κατέστρεψαν χωρίς να υποβάλουν τον ασθενή σε μία πολύ επιθετική χημειοθεραπεία.

Στη συνέχεια, το δημιούργησαν από την αρχή με την βοήθεια των βλαστοκυττάρων.