Θα το έχετε παρατηρήσει σε κάποια καλοκαιρινή έξοδο με την παρέα σας, ότι κάποια άτομα δέχονται περισσότερα και συχνότερα τσιμπήματα κουνουπιών ενώ κάποια άλλα ελάχιστα ή καθόλου. Αν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία δε χρειάζεται μάλλον να ανησυχείτε πολύ: η καλύτερη αντικουνουπική σας ασπίδα είναι η παρουσία των φίλων σας, που για κάποιους λόγους είναι ιδιαίτερα ελκυστικοί στα κουνούπια! Ποιοι όμως είναι αυτοί οι λόγοι, και κυρίως, πώς μπορείτε να προστατευτείτε αν είστε εσείς ο στόχος;

Αν και συχνά χαρακτηρίζουμε «γλυκοαίματο» τον στόχο των επιθέσεων –χρυσώνοντας λίγο το χάπι σαν παρηγοριά–, αυτό δε φαίνεται να έχει επιστημονική βάση. Όσον αφορά το αίμα, πάντως, υπάρχουν ενδείξεις ότι όσοι έχουν ομάδα Ο είναι λίγο περισσότερο έκθετοι στις ορέξεις των κουνουπιών.

Ο σημαντικότερος παράγοντας που προσελκύει τα κουνούπια είναι το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), που αποβάλλουμε στον αέρα μέσω της αναπνοής. Τα θηλυκά κουνούπια –αυτά δηλαδή τα οποία μας τσιμπάνε– είναι εφοδιασμένα με ειδικούς υποδοχείς ανίχνευσης του CO2 στα νευρικά τους κύτταρα. Συνεπώς, όσοι εκπνέουν περισσότερο CO2, όπως οι έγκυες γυναίκες, οι μεγαλόσωμοι άνθρωποι, οι υπερκινητικοί και όσοι μόλις ασκήθηκαν, κινδυνεύουν περισσότερο. Ειδικά οι τελευταίοι έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να δεχτούν κάποιο τσίμπημα, λόγω του ιδρώτα που αποβάλλουν και της αυξημένης θερμότητας που εκπέμπει το σώμα τους.

Πάνω από 400 χημικές ουσίες που αναδίδει το ανθρώπινο σώμα πρέπει να απομονωθούν κι έπειτα να διερευνηθεί κατά πόσο κάθε μια από αυτές ευθύνεται για την προσέλκυση των κουνουπιών. Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί συγκεκριμένες ουσίες οι οποίες, όταν βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στην επιφάνεια του δέρματος, ελκύουν τα κουνούπια. Αυτές περιλαμβάνουν τις στεροειδείς ορμόνες, τη χοληστερόλη (όχι την ολική στον οργανισμό, αλλά την ποσότητά της στην επιδερμίδα), καθώς και ορισμένα οξέα όπως το ουρικό οξύ και το γαλακτικό οξύ που εκκρίνεται από τους ιδρωτοποιούς αδένες.

Δυστυχώς, οι παραπάνω παράγοντες έχουν γονιδιακό υπόβαθρο που ρυθμίζει το προσωπικό βιοχημικό προφίλ και τις σωματικές εκκρίσεις και οσμές του κάθε ανθρώπου, και ως εκ τούτου είναι γενικά μη τροποποιήσιμοι. Βασικά μέτρα προστασίας συνιστούν η αποφυγή των συνθηκών αυξημένης υγρασίας και θερμοκρασίας, η αποφυγή της έντονης σωματικής δραστηριότητας και της έκθεσης σε χώρους με λιμνάζοντα νερά και η κάλυψη των εκτεθειμένων περιοχών του σώματος. Ωστόσο, επειδή το καλοκαίρι θέλουμε να το χαρούμε ελεύθερα και χωρίς πολλές έγνοιες, ίσως η καλύτερη λύση είναι να καταφύγουμε σε αντικουνουπικές λοσιόν και κεριά σιτρονέλλας. Καλού κακού, λοιπόν, εξοπλιστείτε με κάποιο εντομοαπωθητικό προϊόν ώστε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και το δέρμα σας ανέγγιχτο!

Πηγή: lavitaebella.gr