Το «πράσινο φως» στη χρήση κάνναβης για ιατρικούς λόγους, έδωσε η γερμανική κυβέρνηση, ορίζοντας την έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος για το 2017. 

Σύμφωνα με το κείμενο που υπεγράφη, θα υπάρξει χαλάρωση των κανόνων χρήσης από τους σοβαρά ασθενείς, μόνο στην περίπτωση που οι γιατροί δεν προτείνουν άλλες θεραπείες.

Η αποξηραμένη κάνναβη και τα εκχυλίσματα κάνναβης θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία έπειτα από συνταγογράφηση και με πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με το δημόσιο σύστημα υγείας να καλύπτει το κόστος αυτής, σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου. Το νέο αυτό νομοθέτημα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την άνοιξη του 2017.

Η Γερμανία ακολουθεί την πολιτική στο συγκεκριμένο τομέα της Ιταλίας και της Τσεχίας, οι οποίες βρίσκονται ανάμεσα στις χώρες που επιτρέπουν την χρήση κάνναβης για ιατρικούς λόγους. Αρκετές πολιτείες, επίσης, των ΗΠΑ έχουν νομιμοποιήσει πλήρως την χρήση κάνναβη, αποκομίζοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη από φόρους, ενώ η Πορτογαλία έχει προβεί στην αποποινικοποίηση όλων των ναρκωτικών για προσωπική χρήση, χωρίς όμως να επιτρέπεται η χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς.

Μέχρι σήμερα, οι σοβαρά πάσχοντες στην Γερμανία από καρκίνο, AIDS, νόσο Πάρκινσον ή σκλήρυνση κατά πλάκας είχαν πρόσβαση στην κάνναβη μόνο έπειτα από την ειδική έγκριση, ενώ κάλυπταν οι ίδιοι το κόστος αγοράς. «Ο στόχος μας είναι οι σοβαρά πάσχοντες να τυγχάνουν της καλύτερης δυνατής θεραπείας», υπογράμμισε με ανακοίνωση του ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Χέρμαν Χέρμαν Γκρέχε. Η κυβέρνηση αναμένεται να εγκαταστήσει ειδικές επιτηρούμενες φυτείες καλλιέργειας κάνναβης, ενώ θα εισάγει προς το παρόν όσες ποσότητες χρειαστεί.

Σύμφωνα με προβλέψεις της IBISWorld, μιας εταιρείας έρευνας αγοράς, οι πωλήσεις μαριχουάνας για ιατρική χρήση θα αυξηθούν σε 13,4 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2020, από 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια που βρίσκονταν το 2015.

Πηγή: rodosreport.gr