Οι ερευνητές ανακάλυψαν μια μέθοδο με την οποία μπορούν να αναστρέψουν την εξέλιξη των αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας και ο διαβήτης, επαναπρογραμματίζοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Η μέθοδος που βρήκαν οι βρετανοί ειδικοί  συνίσταται στην μετατροπή των επιθετικών κυττάρων του οργανισμού σε προστατευτικά και πρόκειται για μια τεχνική που θυμίζει την απευαισθητοποίηση που γίνεται στους αλλεργικούς.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα προκαλούνται ουσιαστικά όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον ίδιο τον οργανισμό προσβάλλοντας υγιείς ιστούς του σώματος, και προκαλώντας διάφορες βλάβες ανάλογα και με το νόσημα. Οι επιθέσεις αποτελούν στην ουσία μια λάθος αντίδραση του ανοσοποιητικού, το οποίο εκλαμβάνει τους ιστούς ως ξένους και έτσι τους επιτίθεται.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ πέτυχαν να αναστρέψουν αυτή τη διαδικασία. Διαπίστωσαν ότι με τη χορήγηση τμημάτων των πρωτεϊνών που υπό φυσιολογικές συνθήκες (σε έναν υγιή οργανισμό) θα ήταν ο στόχος των επιθέσεων του ανοσοποιητικού, μπορούν να απενεργοποιήσουν αυτή την διαδικασία.

Μάλιστα οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι αυξάνοντας σταδιακά τις πρωτεΐνες που διοχέτευαν στον οργανισμό διορθώθηκαν σιγά – σιγά και οι βλάβες που είχαν προκληθεί στους ιστούς.

Με τη μέθοδο αυτή οι επιστήμονες κατάφεραν να μετατρέψουν τα επιθετικά κύτταρα σε προστατευτικά και να διατηρήσουν την ικανότητας του ανοσοποιητικού να αντιδρά ενάντια στους πραγματικούς εισβολείς του οργανισμού που είναι τα μικρόβια και ιοί.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications».

Πηγή: www.giatros-in.gr