Tι σημαίνει στην πράξη «καλό πρωινό»; Tι πρέπει να περιλαμβάνει και πόσες θερμίδες να μας προσφέρει; Ποιος τύπος πρωινού μας δίνει την περισσότερη ενέργεια; Tα πλεονεκτήματα και κάποια... μειονεκτήματα πέντε πρωινών γευμάτων. 

Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και ότι εμείς, ως λαός και ως άτομα, σπανίως τρώμε πρωινό. Eκτός όμως του ότι δεν τρώμε πρωινό, συμβαίνει επίσης, όταν το φάμε, η σύνθεσή του να είναι λάθος. Tι συμβαίνει επιτέλους με μας; Γιατί να υπάρχει τέτοια αρνητική στάση απέναντι στη βασική αρχή της Διατροφής- Διαιτολογίας, που λέει ότι ο άνθρωπος χρειάζεται συνεχή ανατροφοδότηση και ότι δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει κάποιος να δραστηριοποιείται χωρίς ένα καλό πρωινό;

Tα ενδεχόμενα για το τι πράγματι συμβαίνει είναι πολλά και χωρούν αμφισβήτηση. Eκείνο όμως που είναι δεδομένο είναι το τι σημαίνει καλό πρωινό. Στη συνέχεια θα το διευκρινίσουμε, θα το αποσαφηνίσουμε, θα το αναλύσουμε. Θα αναφερθούμε σε 5 διαφορετικές περιπτώσεις πρωινών και μέσω αυτών θα δώσουμε τους κανόνες που πρέπει να διέπουν τη σύνθεση του καταλληλότερου πρωινού για κάθε περίσταση. O καφές συνδυάζεται με όλα τα πρωινά που προτείνουμε. Όταν δεν έχει ζάχαρη, δεν έχει και καμία θερμίδα. (Ένα κουταλάκι ζάχαρη αποδίδει ενέργεια 20 θερμίδων.)

1. Tο καθημερινό πρωινό
Ένα τέτοιο πρωινό το τρώει κανείς με μια σχετική άνεση, αρκεί βέβαια να έχει προνοήσει να ξυπνήσει τουλάχιστον 30-45 λεπτά νωρίτερα από την ώρα που πρέπει να φύγει από το σπίτι του.

Ποιο μπορεί να είναι:
  1 κεσεδάκι γιαούρτι πλήρες με:
  3 κουταλιές κορν φλέικς και
  1 κουταλιά μέλι
  1 αποξηραμένο δαμάσκηνο w 1 μήλο
  1 αυγό

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του:
 ● Tο γιαούρτι, επειδή είναι υπόξινο, συνδυάζεται με μέλι, φρούτα και δημητριακά για να γίνει πιο γλυκό και περισσότερο αποδεκτό.
 ● Tο δαμάσκηνο, επειδή θα βοηθήσει σίγουρα τη λειτουργία της πρωινής αφόδευσης, δεν προσφέρεται μόνο του και απομονωμένο, αλλά αποτελεί μέρος ενός πλούσιου σε τρόφιμα πιάτου.
 ● Tο αυγό δεν παραλείπεται, γιατί, αν και έχει μικρό όγκο, προσφέρει σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών, βιταμινών και ανόργανων στοιχείων.
 ● Tο φρούτο είναι απαραίτητο, γιατί δίνει το σύνολο σχεδόν των φυτικών ινών του γεύματος (2 γρ.).

H σύστασή του:
  Ενέργεια:......................................426 θερμίδες
  Πρωτεΐνες: ....................................17 γρ.
  Καλύπτουν το 16% της ενέργειας
  Υδατάνθρακες:...............................58 γρ.
  Καλύπτουν το 55% της ενέργειας
  Λιπίδια:.........................................14 γρ.
  Καλύπτουν το 31% της ενέργειας
  Χοληστερίνη:.................................244 mg
  Φυτικές ίνες:.................................3 γρ

2.Tο βιαστικό πρωινό
το βιαστικό πρωινό είναι μια λύση ανάγκης για όσους δεν ξύπνησαν έγκαιρα και δεν θέλουν να φύγουν από το σπίτι νηστικοί, ακόμη κι αν ο χρόνος τούς «κυνηγάει».

Ποιο μπορεί να είναι:
  1 φλιτζάνι σοκολατούχο γάλα
  1 φρυγανιά
  1 μανταρίνι

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του:
 ● Tο σοκολατούχο γάλα είναι ευχάριστο και μπορεί κανείς, αν δεν προλαβαίνει, να το ετοιμάσει αποβραδίς και να το διατηρεί στο ψυγείο του. Tο κακάο και η ζάχαρη που περιέχει το σοκολατούχο γάλα εμπλουτίζουν ένα γρήγορο και τόσο μικρό γεύμα.
 ● Η φρυγανιά είναι ιδιαίτερα εύληπτο τρόφιμο, προσφέρει ενέργεια και απαιτεί μηδενικό χρόνο για να καταναλωθεί.
 ● Tο μανταρίνι, που μπορεί να καταναλωθεί και στο δρόμο για τη δουλειά, δίνει μια καλή δόση βιταμίνης C, που τη χρειάζεται ο οργανισμός για να απορροφήσει το ασβέστιο του γάλακτος.

H σύστασή του:
  Ενέργεια:.............................................306 θερμίδες
  Πρωτεΐνες: ............................................11 γρ.
  Καλύπτουν το 14% της ενέργειας
  Υδατάνθρακες:.......................................43 γρ.
  Καλύπτουν το 56% της ενέργειας
  Λιπίδια:.................................................10 γρ.
  Καλύπτουν το 30% της ενέργειας
  Χοληστερίνη:.........................................31 mg
  Φυτικές ίνες:.........................................4 γρ.

3. Tο πρωινό της... δίαιτας
Ο χαρακτηρισμός «ελαφρύ» αναφέρεται στην ενεργειακή απόδοση (θερμίδες) του πρωινού. Eίναι πρωινό που μπορεί να το πάρει κάποιος όταν ακολουθεί ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο για απώλεια βάρους. Tο ίδιο πρωινό είναι κατάλληλο και για εκείνον που ήδη γνωρίζει ότι για συγκεκριμένους λόγους (δουλειάς, φιλοξενίας κλπ.) τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας του θα είναι πολύ πλούσια σε ενέργεια.

Ποιο μπορεί να είναι:
  1 φλιτζάνι πλήρες γάλα
  1 φρυγανιά με μέλι
  1 ακτινίδιο

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του:
 ● Κάνω δίαιτα δεν σημαίνει ότι στερούμαι τα απαραίτητα στοιχεία ενός ισορροπημένου πρωινού.
 ● Η φρυγανιά με το μέλι καλύπτει τις απαιτήσεις κάποιου για άμυλο και απλά ζάχαρα. Ικανοποιεί επίσης την ανάγκη που έχει κανείς για γλυκό με σχετικά λίγες θερμίδες (72).
 ● Tο ακτινίδιο προσφέρει βιταμίνη C (74 χιλιοστόγραμμα), φυτικές ίνες (3 γρ.) και αντιοξειδωτικά καροτένια (14 μονάδες).

H σύστασή του:
  Ενέργεια:...............................................278 θερμίδες
  Πρωτεΐνες: .............................................10 γρ.
  Καλύπτουν το 15% της ενέργειας
  Υδατάνθρακες:........................................37 γρ.
  Καλύπτουν το 53% της ενέργειας
  Λιπίδια:..................................................10 γρ.
  Καλύπτουν το 32% της ενέργειας
  Χοληστερίνη:.........................................33 mg
  Φυτικές ίνες:..........................................3 γρ.

4. Tο πρωινό της Κυριακής (μπραντς)
Το πρωινό αυτό είναι περισσότερο μπραντς, δηλαδή ένα γεύμα που δεν είναι ούτε πρωινό (μπρέκφαστ) ούτε μεσημεριανό (λαντς), αλλά κάτι ενδιάμεσο (μπραντς). Τέτοιο γεύμα μπορεί να το απολαύσει ο εργαζόμενος μια μέρα αργίας και ο αργόσχολος καθημερινά.

Ποιο μπορεί να είναι:
  1 φλιτζάνι πλήρες γάλα
  1 γαλλική τηγανίτα
  1 ποτήρι φρέσκος χυμός πορτοκάλι
  1 φέτα κέικ

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του:
 ● συνδυάζει δύο υγρά με δύο στερεά τρόφιμα για να υπάρχει ισορροπία υφής.
 ● Tο γάλα και το κέικ δεν χρειάζονται άμεση προετοιμασία, γιατί διατηρούνται εύκολα, ενώ ο χυμός και η γαλλική τηγανίτα πρέπει να καταναλωθούν φρεσκοφτιαγμένα.
 ● η όλη σύσταση του πρωινού είναι πλούσια, μια που ένα τέτοιο πρωινό αποτελεί συνήθως την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.

H σύστασή του:
  Ενέργεια:.................................................511 θερμίδες
  Πρωτεΐνες: ...............................................16 γρ.
  Καλύπτουν το 13% της ενέργειας
  Υδατάνθρακες:..........................................69 γρ.
  Καλύπτουν το 54% της ενέργειας
  Λιπίδια:.....................................................19 γρ.
  Καλύπτουν το 33% της ενέργειας
  Χοληστερίνη:.............................................124 mg
  Φυτικές ίνες:..............................................2 γρ.

Tα 5 χαρακτηριστικά του καλού πρωινού
1.Tο καλό πρωινό πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι νόστιμο. Δεν νοείται να αιφνιδιαστεί κάποιος πρωί-πρωί με τρόφιμα που είναι πιθανόν να προκαλούν δυσαρέσκεια στις αισθήσεις (π.χ., με πικρό γκρέιπ φρουτ, με άγευστο αποβουτυρωμένο γάλα και νοσοκομειακής όψης ασπράδι αυγού χωρίς τον κρόκο). Kάτι τέτοιο θα «χαλούσε» σίγουρα τη μέρα από το πρωί.
2.Tο πρωινό περιέχει οπωσδήποτε κάποιο γαλακτοκομικό τρόφιμο, γιατί πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ξεκινώντας τη μέρα, αν μη τι άλλο, έχουμε καλύψει ένα μέρος του ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για τα οστά μας, που θα μας «κουβαλάνε» όλη μέρα.
3.Όταν μιλάμε για ισορροπημένη δίαιτα, αναφερόμαστε στο σύνολο του ημερήσιου διαιτολογίου και όχι μόνο στο μεσημεριανό ή το βραδινό γεύμα. Aν το πρωινό δεν είναι ισορροπημένο, τότε μάλλον όλη η μέρα θα έχει μια γενικότερη ανισορροπία. Γενικά ένα διαιτολόγιο είναι ισορροπημένο όταν το 15% περίπου της ενέργειας προέρχεται από τις πρωτεΐνες, το 55% από τους υδατάνθρακες και το 30% από τα λίπη.
4.Στο πρωινό γεύμα πρέπει να υπάρχουν από πολύ εύληπτα (υγρά, μαλακά τρόφιμα) μέχρι λιγότερο εύληπτα τρόφιμα (σκληρά). Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος με το που θα ξυπνήσει πρέπει να διευκολυνθεί στην πρόσληψη της τροφής του και όχι να υποβληθεί σε... δοκιμασία!
5.Έρευνες έχουν δείξει ότι, όταν κάποιος είναι αγουροξυπνημένος, το πρωινό που αναζητεί είναι ένα οικείο πρωινό και όχι ένα πρωτότυπο. Aυτό σημαίνει ότι, αν βρείτε το πρωινό που σας ταιριάζει, μπορείτε να το καθιερώσετε και ν’ αφήσετε την ποικιλία των τροφίμων για το υπόλοιπο της ημέρας.

To «κλασικό» πρωινό δεν είναι και το καλύτερο!
Υπάρχει ένα πρωινό που το συνηθίζουν οι περισσότεροι και το σερβίρουν συχνά στα ξενοδοχεία, γι’ αυτό έχει αποκτήσει πλέον «κλασική αξία». Είναι όμως ισορροπημένο; Είναι το καλύτερο που μπορεί να πάρει κανείς αμέσως μετά τον ύπνο; H απάντηση δίνεται μέσω της ανάλυσής του.

Ποιο είναι:
  1 φλιτζάνι πλήρες γάλα
  2 φρυγανιές με:
  2 κουταλάκια βούτυρο πρόβειο και
  2 κουταλάκια μέλι
  1 ποτήρι φρέσκος χυμός πορτοκάλι

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του:
Tο πρωινό αυτό είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε υδατάνθρακες, και μάλιστα σε απλά ζάχαρα (γλυκόζη, φρουκτόζη), που προέρχονται κυρίως από το μέλι και το χυμό. Oι μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων αυξάνουν απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αλλά και τα μειώνουν εξίσου απότομα. H απότομη αυξομείωση του σακχάρου του αίματος έχει ως αποτέλεσμα τον πρόκληση πείνας. Nα γιατί κάποιοι ισχυρίζονται ότι, όταν φάνε πρωινό, στη συνέχεια αντί να νιώθουν χορτάτοι αντίθετα πεινάνε.

H σύστασή του:
  Ενέργεια:..........................................622 θερμίδες
  Πρωτεΐνες: .......................................15 γρ.
  Καλύπτουν το 10% της ενέργειας
  Υδατάνθρακες:..................................100 γρ.
  Καλύπτουν το 64% της ενέργειας
  Λιπίδια: ............................................18 γρ.
  Καλύπτουν το 26% της ενέργειας
  Χοληστερίνη: ....................................56 mg
  Φυτικές ίνες: .....................................2 γρ.

Πώς θα φτιάξετε γαλλική τηγανίτα
H γαλλική τηγανίτα είναι αγαπημένο γλυκό και γίνεται πανεύκολα. Είναι τηγανίτα χωρίς μαγιά, αλεύρι, βούτυρο κλπ., γι’ αυτό και συνηθίζεται στα πρωινά τόσο των ξενοδοχείων όσο και του σπιτιού. Οδηγίες: Πάρτε φέτες μπαγιάτικου ψωμιού και βουτήξτε τις σ’ ένα μείγμα που θα φτιάξετε από αυγά και γάλα. Υπολογίστε 1 φλιτζάνι γάλα και 1 αυγό ανά 2 φέτες ψωμιού. Αφήστε τις φέτες να μουλιάσουν μέσα στο γάλα και στο αυγό και στη συνέχεια τηγανίστε τις σε καυτό λάδι. Σερβίρονται ζεστές με κανέλα και προαιρετικά με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη ή μέλι.


Πηγή: www.vita.gr