Στην ουσία σουλφοραφάνη, ένα φυτοχημικό συστατικό που φαίνεται να είναι αποτελεσματικό κατά της παχυσαρκίας, επικέντρωσαν τη μελέτη τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Καναζάβα, στην Ιαπωνία.

Η συγκεκριμένη ουσία έχει αποδειχθεί ήδη ότι επιδρά θετικά στην πρόληψη του καρκίνου, λόγω της ενεργοποίησης παραγόντων που ενισχύουν την αντιοξειδωτική ικανότητα του σώματος και το αποτοξινώνουν από χημικά συστατικά.

Οι επιστήμονες συνέκριναν ποντίκια που είχαν σιτιστεί με λιπαρά τρόφιμα και είχαν πάρει συμπληρώματα σουλφοραφάνης με άλλα τρωκτικά που είχαν σιτιστεί μόνο με πολύ λιπαρές τροφές.

Διαπίστωσαν ότι η πρώτη ομάδα είχε πάρει 15% λιγότερο βάρος από την δεύτερη ομάδα, είχε 20% λιγότερο κοιλιακό λίπος, καθώς και μείωση της γλυκόζης στο αίμα τους.

Επίσης, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι η σουλφοραφάνη αύξανε τα επίπεδα της πρωτεΐνης UCP-1, επιτάχυνε την εξόντωση του λιπώδους ιστού, κάτι που με τη σειρά του αύξανε την κατανάλωση ενέργειας και την καύση του λίπους, μείωνε τη αφθονία των βακτηρίων της οικογένειας Desulfobivrionaceae στο έντερο και έτσι μειωνόταν το επίπεδο της ενδοτοξίνης στο αίμα.

Εν ολίγοις οι επιστήμονες ανακάλυψαν δύο νέες λειτουργίες της σουλφοραφάνης δηλαδή την ικανότητα της να βελτιώνει την παχυσαρκία μειώνοντας τα λιποκύτταρα και αυξάνοντας την κατανάλωση ενέργειας και αλλάζοντας προς το καλύτερο την εντερική χλωρίδα των παχύσαρκων που έχει σχηματιστεί από την λιπαρή διατροφή και την μεταβολική ενδοτοξιναιμία.

Οι δύο αυτές νέες ιδιότητές της αναμένεται να συμβάλλουν στην βελτίωση της ηπατικής φλεγμονής ή του λιπώδους ιστού και της ινσουλινοαντίστασης, καθώς και στην πρόληψη παθήσεων που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής.

Η σουλφοραφάνη εντοπίζεται σε υψηλή συγκέντρωση στο μπρόκολο.

Οι επιστήμονες αναμένεται να εξετάσουν σε επόμενες κλινικές μελέτες αν η σουλφοραφάνη υπό τη μορφή συμπληρώματος διατροφής για την εντερική βακτηριακή χλωρίδα μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της παχυσαρκίας καθώς και την αποτελεσματικότητά της κατά της φλεγμονής και της ινσουλινοαντίστασης.

Πηγή: www.zachariasandfriends.com