Νέες μειώσεις στις συντάξεις θεωρεί ως αναπόφευκτες μελέτη της  Eurobank τονίζοντας σε μελέτη της ότι παρά τις διαδοχικές μειώσεις που σημειώθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια το "ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, παραμένει ακριβό" σε σχέση με το αντίστοιχο της Γερμανίας ως αναλογία του μέσου καταβαλλόμενου μισθού. 

Συγκεκριμένα σημειώνει ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα είναι αρκετά υψηλή σχετικά με το τρέχον ονομαστικό επίπεδο του εγχώριου προϊόντος.

Η μέση σύνταξη ως ποσοστό του μέσου μισθού στην Ελλάδα παραμένει σημαντικά υψηλότερη συγκριτικά με εκείνη της Γερμανίας (65% έναντι 39%), σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (ΔΝΤ, Φεβ. 2017).

Ωστόσο η μελέτη αναγνωρίζει ότι η συνολική δαπάνη κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα (παροχές σε χρήμα και παροχές σε είδος για ηλικιωμένους, επιζώντες και συντάξεις αναπηρίας) παραμένει σημαντικά χαμηλότερη σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μέσους της Ε.Ε. των 28 και της Ευρωζώνης, ακόμα και αν μετράται ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Όσον αφορά τέλος στη μέση σύνταξη, αναφέρεται ότι στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2015 ήταν 893 ευρώ, ενώ το 83% των συνταξιούχων λάμβανε τότε συντάξεις μικρότερες των 1.500 ευρώ. Επίσης σχεδόν το 59% των συντάξεων κυμαινόταν, την ίδια χρονική περίοδο, από 500 – 1.000 ευρώ το μήνα.

Πηγή: newpost.gr