Το κοιλιακό λίπος μπορεί να προκαλεί ή να συνδέεται με τις αιτίες εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και στεφανιαίας νόσου, με αποτέλεσμα άτομα που έχουν μεγαλύτερη τάση συσσώρευσης λίπους στην κοιλιά, να εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης των εν λόγω νοσημάτων.

Αυτό υποστηρίζει νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από διαφορετικές μελέτες, που πραγματοποιήθηκαν από το 2007 και μετά και συνολικά περιλάμβαναν πληροφορίες για περισσότερους από 400.000 ενήλικες.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων, έδειξαν πως τα άτομα που λόγω γενετικής προδιάθεσης είχαν την τάση να συσσωρεύουν περισσότερο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, παρουσίαζαν υψηλότερα επίπεδα λιπιδίων, γλυκόζης, ινσουλίνης και αρτηριακής πίεσης, καθώς και μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη και στεφανιαίας νόσου.

Μάλιστα, η σχέση αυτή φάνηκε να είναι ανεξάρτητη από το δείκτη μάζας σώματος, υποδηλώνοντας πως ακόμη και μεταξύ ατόμων που έχουν το ίδιο σωματικό βάρος, η τάση αυξημένης εναπόθεσης λίπους στην κοιλιά συνδέεται με υψηλότερο καρδιομεταβολικό κίνδυνο, γεγονός που επιβεβαιώνει ευρήματα προηγούμενων μελετών.

Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, τα παραπάνω ευρήματα μπορούν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη νέων θεραπευτικών στρατηγικών για τη μείωση του κοιλιακού λίπους και ακολούθως του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.

Πηγή: www.neadiatrofis.gr