Το επίτευγμα ανοίγει τον δρόμο για να δημιουργηθούν «τράπεζες» βλαστικών κυττάρων από διάφορους δωρητές, τα οποία θα είναι διαθέσιμα ανά πάσα ώρα

Ένας ηλικιωμένος Ιάπωνας έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο στον οποίο εμφυτεύθηκαν αναπρογραμματισμένα βλαστικά κύτταρα όχι δικά του, αλλά προερχόμενα από δωρητή, προκειμένου να θεραπευθεί η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στα μάτια του.

Τα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα του δότη αναπρογραμματίσθηκαν, ώστε να εξειδικευθούν σε κύτταρα αμφιβληστροειδούς και στη συνέχεια εισήχθησαν στα μάτια του ασθενούς.

Το επίτευγμα ανοίγει τον δρόμο για να δημιουργηθούν «τράπεζες» βλαστικών κυττάρων από διάφορους δωρητές, τα οποία θα είναι διαθέσιμα ανά πάσα ώρα. Αυτό θα καταστήσει πιο εύκολες και πιο φθηνές τις μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων.

Τα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα δημιουργούνται από ώριμα σωματικά κύτταρα (π.χ. του δέρματος), τα οποία αρχικά επαναπρογραμματίζονται, ώστε να επιστρέψουν στην αρχέγονη εμβρυική κατάστασή τους και, στη συνέχεια, μετατρέπονται σε επιθυμητά εξειδικευμένα κύτταρα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για θεραπευτικούς σκοπούς.

H μεταμόσχευση των ξένων βλαστοκυττάρων στον ηλικιωμένο άνδρα που κινδύνευε να τυφλωθεί, έγινε από ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης Κόμπε, με επικεφαλής τον χειρουργό Γιασούο Κουριμότο, σύμφωνα με το "Nature". Η εξέλιξη του ασθενούς θα παρακολουθηθεί για να διαπιστωθεί κατά πόσο η θεραπεία υπήρξε επιτυχής.

Ήδη, ο Ιάπωνας νομπελίστας βιολόγος Σίνια Γιαμανάκα, ο πρωτοπόρος παγκοσμίως στη χρήση αναπρογραμματισμένων βλαστικών κυττάρων, άρχισε να δημιουργεί μια «τράπεζα» τέτοιων κυττάρων από δωρητές. Τα κύτταρα θα είναι διαθέσιμα άμεσα στους ασθενείς, οι οποίοι σήμερα πρέπει να περιμένουν αρκετούς μήνες, εωσότου τα δικά τους σωματικά κύτταρα μετατραπούν σε βλαστικά και μετά σε εξειδικευμένα κύτταρα κατάλληλα για την πάθησή τους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Πηγή: www.news.gr