Οι υπερβολικά αυστηρές δίαιτες που παρέχουν στον οργανισμό λίγες θερμίδες, μπορεί να έχουν αποτελέσματα αντίθετα από τα αναμενόμενα.

Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα χρειάζεται ενέργεια για να αρχίσει ο μεταβολισμός να δουλεύει και να κάψει λίπος. Όταν δεν του δίνετε την απαραίτητη ενέργεια, περνάει σε κατάσταση πείνας και στρέφεται στη μυϊκή μάζα για να διατηρήσει τα ενεργειακά του αποθέματα. Έτσι επιβραδύνεται ο μεταβολισμός και δυσκολεύει η προσπάθειά σας.

Οι ολιγοθερμιδικές δίαιτες προκαλούν εξάντληση και αυξάνουν τις πιθανότητες υπερφαγίας.

Οι θερμίδες που πρέπει να λαμβάνουν οι γυναίκες καθημερινά κυμαίνονται από 1.200 έως 1.500. Όταν παίρνετε λιγότερες, το σώμα δυσκολεύεται να εκτελέσει βασικές λειτουργίες που σας κρατούν υγιείς.

Δείτε κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να μην τρώτε αρκετά:

Σκέφτεστε διαρκώς το φαγητό

Δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε στις προγραμματισμένες υποχρεώσεις σας επειδή το μυαλό σας στρέφεται γύρω από τι θα φάτε στο επόμενο γεύμα; Μάλλον δεν τρώτε αρκετά. Προσπαθήστε να τρώτε υγιεινά σνακ ανάμεσα στα κύρια γεύματα που δεν σας φορτώνουν με περιττές θερμίδες, αλλά σας βοηθούν να είστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνετε. Προτιμάτε συνδυασμούς πρωτεΐνης και φυτικών ινών, όπως άπαχο τυρί ή λίγους ξηρούς καρπούς και ένα φρούτο.

Κόβετε τα γεύματα ή όλα τα σνακ

Μην παραλείπετε ποτέ το πρωινό γεύμα, καθώς η πείνα δεν είναι το κλειδί για την απώλεια βάρους. Σίγουρα πρέπει να μειώσετε τις θερμίδες, αλλά η στέρηση θα σας επιβαρύνει ψυχολογικά και θα αυξήσει τις πιθανότητες να χαλάσετε τη δίαιτά σας. Εάν ακολουθείτε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τρία μικρά γεύματα την ημέρα, θα νιώθετε διαρκώς πεινασμένοι. Οι ειδικοί προτείνουν τρία κύρια γεύματα και δύο ενδιάμεσα σνακ.

Διαταραχές περιόδου

Όταν χάνετε βάρος με φυσιολογικούς ρυθμούς, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα παρατηρήσετε αλλαγές στον κύκλο σας. Αν όμως παίρνετε πολύ λίγες θερμίδες μπορεί ακόμη και να σταματήσει η περίοδος. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα δεν έχει αρκετό λίπος για την παραγωγή των ορμονών που ενεργοποιούν τον κύκλο της περιόδου.

Έντονοι πονοκέφαλοι

Ο εγκέφαλος χρειάζεται τη γλυκόζη που βρίσκεται στο αίμα, η οποία προέρχεται από τους υδατάνθρακες. Αν περιορίσετε υπερβολικά τις θερμίδες, ο εγκέφαλός σας θα στερέψει από ενέργεια και μπορεί να νιώσετε ζαλάδες, ναυτία και έντονους πονοκεφάλους, σημάδια ότι δεν τρώτε αρκετά και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι πολύ χαμηλά.

Κούραση - ατονία

Αν και μόνο η σκέψη του γυμναστηρίου σας προκαλεί υπνηλία, είναι σημάδι ότι δεν τρέφεστε σωστά. Όταν δεν παίρνετε αρκετή ενέργεια αισθάνεστε διαρκώς κουρασμένοι και δεν έχετε κίνητρο.

Είστε ευερέθιστοι

Έχετε νιώσει πώς είναι να πεινάτε υπερβολικά και να περιμένετε να ετοιμαστεί το φαγητό; Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει όταν μειώνετε πολύ τις θερμίδες. Τα νεύρα δεν είναι καλός συνοδοιπόρος όταν κάνετε δίαιτα, γι’ αυτό πρέπει να τρώτε τόσο, ώστε να μην επηρεάζεται η διάθέσή σας.

Δεν παίρνετε ικανοποίηση από το φαγητό

Αν ένα κύριο γεύμα σας αποτελείται μόνο από μια μικρή σαλάτα, είναι φυσικό να πεινάτε. Αν όμως το συμπληρώσετε με δημητριακά ολικής αλέσεως, καλά λιπαρά ή άπαχη πρωτεΐνη, μειώνετε τις πιθανότητες να φάτε επιδόρπιο. Παράλληλα, δίνετε στον οργανισμό σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.


Πηγή: www.onmed.gr