Επειδή το αδυνάτισμα έχει να κάνει με τις… έξυπνες κινήσεις, ώρα να δούμε πώς θα περιορίσουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε καθημερινά.

Δεν είναι λίγες οι φορές που όλοι μας πιστέψαμε πως ο τρόπος να χάσουμε κιλά είναι να ακολουθήσουμε μια αυστηρή, γεμάτη περιορισμούς δίαιτα. Και, τις περισσότερες από αυτές τις φορές, δεν είχαμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο καλύτερος, ίσως, τρόπος για να καταφέρουμε να χάσουμε τα περιττά κιλά είναι να κάνουμε αλλαγές στη διατροφή μας, αλλά να εξακολουθούμε να τηρούμε το μέτρο.

Πολύ συχνά οι περιοριστικές δίαιτες κόβουν ολόκληρες διατροφικές ομάδες από την καθημερινότητά μας, κάτι που τις καθιστά μη λειτουργικές μακροπρόθεσμα—και εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Για να χάσουμε κιλά (και να διατηρήσουμε το νέο μας βάρος) πρέπει να ακολουθούμε ένα πρόγραμμα διατροφής το οποίο θα μας ικανοποιεί, δεν θα μας φαίνεται καταναγκαστικό, και θα μας βοηθήσει να περιορίσουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε καθημερινά με εύκολο τρόπο.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές τέλειες συμβουλές για να το καταφέρουμε αυτό…

      ■ Επιλέγουμε πιο ελαφριά πιάτα, ειδικά όταν τρώμε έξω.
      ■ Αλλάζουμε τις συνταγές που χρησιμοποιούμε, προτιμώντας εκείνες που περιέχουν πολλά λαχανικά και λιγότερο κρέας.
      ■ Το γάλα και το τυρί μπορούν να καταναλωθούν με μέτρο, αλλά το γάλα σόγιας ή ξηρών καρπών είναι εξίσου καλή επιλογή.
      ■ Τα λαχανικά αποτελούν εξαιρετική βάση για σούπες βελουτέ, οι οποίες μας χορταίνουν χωρίς πολλές θερμίδες.
      ■ Πρέπει  να ενσωματώνουμε προϊόντα ολικής άλεσης σχεδόν σε κάθε μας γεύμα. Μια φέτα ψωμί ολικής και μια σαλάτα με κινόα είναι εξαιρετικές επιλογές.
      ■ Είναι σημαντικό να δούμε το μέγεθος της μερίδας μας, και να κρίνουμε αν (και κατά πόσο) πρέπει να το μειώσουμε
      ■ Διαβάζουμε πάντα προσεκτικά τις ετικέτες των τροφών στο σούπερ μάρκετ και μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε τα πολλά και διαφορετικά ονόματα της ζάχαρης. Επιπλέον, αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα
      ■ Φροντίζουμε να έχουμε σταθερή ενέργεια καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, τρώγοντας ένα γερό πρωινό, και μικρά αλλά χορταστικά σνακ στα ενδιάμεσα.
      ■ Κόβουμε τα αναψυκτικά και τους επεξεργασμένους χυμούς φρούτων, καθώς μας γεμίζουν μονάχα με περιττές θερμίδες.
      ■ Στον καφέ μας (που πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι γεμάτος πολύτιμα αντιοξειδωτικά) θα ήταν καλό να μην προσθέτουμε ζάχαρη και σιρόπια.
      ■ Τα καλύτερα σνακ για το απόγευμα και ανάμεσα στα άλλα μας γεύματα είναι φρούτα, ξηροί καρποί και λαχανικά, και όχι επεξεργασμένα γλυκά με περιττή ζάχαρη.
      ■ Για το πρωινό μας, αφήνουμε στην άκρη τα επεξεργασμένα δημητριακά, και επιλέγουμε βρώμη ή κινόα.
      ■ Αποφεύγουμε όσο περισσότερο μπορούμε τα τηγανητά. Περιέχουν τρανς λιπαρά, και μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα για την υγεία μας.
      ■ Όταν το πρόγραμμά μας έχει κρέας, επιλέγουμε άπαχο, όπως στήθος κοτόπουλου και ψάρι—τα ψάρια, μάλιστα, περιέχουν τα αναγκαία λιπαρά οξέα ωμέγα-3.
      ■ Τέλος, φροντίζουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την κατανάλωση αλκοόλ.


Γράφει: Διάκος Θοδωρής

Πηγή: www.iatronet.gr