Προς: Ομάδα Αλληλεγγύης Ανθρώπων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Ασπρόπυργος, 5 Μάίου 2017

Αξιότιμοι κύριοι,
Πληροφορηθήκαμε την ανακοίνωση που εκδώσατε, με την οποία, συμπαραστεκόμενοι σε συν-ασθενή σας, καλείτε τα μέλη και φίλους της Ομάδας σας σε παράσταση διαμαρτυρίας κατά της εταιρείας μας και νιώθουμε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε σχετικά με την υπόθεση αυτή.

Αντιλαμβανόμαστε απολύτως τις ανησυχίες σας και εκτιμούμε τη δράση σας τόσο για την ενημέρωση σχετικά με την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας όσο και τη διεκδίκηση δικαιωμάτων και την καταπολέμηση αδικιών έναντι των ατόμων που πάσχουν από την ασθένεια αυτή.

Θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε με τον πλέον απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο, γεγονός που είμαστε σίγουροι ότι θα αποδειχθεί και στα αρμόδια δικαστήρια στα οποία ήδη προσέφυγε ο πρώην εργαζόμενός μας, ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα απόλυσης λόγω ασθένειας, αλλά ούτε και παραβίασης της ελληνικής ή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ή των αρχών της αξιοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ίσης μεταχείρισης.

Όμως και σε ηθικό επίπεδο, η Παπαστράτος έχει αποδείξει ότι, όχι μόνο τηρεί τις τυπικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία, αλλά εδώ και περισσότερες από 8 δεκαετίες στέκεται πάντα στο πλευρό των εργαζομένων της, αναγνωρίζοντας ότι σε αυτούς οφείλει το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας της. Πιστή σε αυτές τις αρχές, η εταιρεία ουδέποτε έχει προχωρήσει σε διακοπή συνεργασίας με εργαζόμενό της για λόγους υγείας. Είναι ενδεικτικό ότι η εταιρεία μας πέραν του ότι απασχολεί άτομα με αναπηρία και χρόνια προβλήματα, έχει συνδράμει ποικιλοτρόπως συναδέλφους με σοβαρότατες ασθένειες, εφόσον έχει λάβει την απαραίτητη ενημέρωση.

Πέραν αυτού, κάθε χρόνο η εταιρεία μας διαχειρίζεται περισσότερες από 200 περιπτώσεις ασθένειας εργαζομένων της (διαφόρων βαθμών σοβαρότητας), στηρίζοντας ουσιαστικά, έμπρακτα αλλά και με διακριτικότητα τόσο τους ίδιους, όσο και τις οικογένειές τους.

Επιπλέον, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι:

Η συνεργασία με τον πρώην εργαζόμενο διεκόπη εντός της 12μηνης δοκιμαστικής περιόδου και αφού του είχαν γίνει προφορικές προειδοποιήσεις, λόγω της συμπεριφοράς του και της απόδοσής του σε σχέση με τα καθήκοντα που του είχαν ανατεθεί.

Η διακοπή της δοκιμαστικής περιόδου του εργαζομένου δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με την κατάσταση της υγείας του, αφού ο ίδιος, αν και όφειλε, δεν γνωστοποίησε ποτέ στην εταιρεία, στον ιατρό εργασίας ή στο Σωματείο Εργαζομένων μας την ασθένειά του, παρά μόνο μετά την ανακοίνωση της διακοπής.

Τόσο οι αυστηρές πολιτικές μας σχετικά με «τη διαφορετικότητα και την ενσωμάτωση», τις οποίες ακολουθούμε πιστά, όσο και οι διακρίσεις που έχει λάβει η εταιρεία μας (ως Εξαιρετικός Χώρος Εργασίας και Κορυφαίος Εργοδότης μεταξύ άλλων), δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έχει ως μόνο στόχο να πλήξει το κύρος και τη φήμη της Παπαστράτος, να πλήξει την ίδια τη λειτουργία μιας εταιρείας που διατηρεί συνολικά άμεσα και έμμεσα 800 θέσεις εργασίας.

Μετά τη λύση της συνεργασίας με τον πρώην εργαζόμενο, και παρά την εκ των υστέρων ενημέρωσή μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, η εταιρεία μας κατέβαλλε σημαντικές προσπάθειες να τον στηρίξει με διάφορους τρόπους. Τις προσπάθειες αυτές τις κάναμε, σεβόμενοι το γεγονός της ασθένειάς του, παρά το γεγονός ότι η διακοπή της συνεργασίας μας σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με θέματα απόδοσης και συμπεριφοράς και σε καμία περίπτωση με την ασθένειά του, για την οποία, άλλωστε, μας ενημέρωσε εκ των υστέρων.

Μεταξύ άλλων, με τη μεσολάβηση του Σωματείου Εργαζομένων της Παπαστράτος, δόθηκε στον πρώην εργαζόμενο πρόταση επαναπρόσληψής του για νέα δοκιμαστική περίοδο, με τους ίδιους όρους της αρχικής πρόσληψης και λαμβάνοντας πλέον υπόψη την κατάσταση της υγείας του. Προς μεγάλη μας έκπληξη, η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον ίδιο.

Το τελευταίο αυτό γεγονός, σε συνδυασμό με την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης την οποία ο ίδιος ζήτησε, αλλά και τη συνεχή αναπαραγωγή των ανυπόστατων ισχυρισμών περί απόλυσής του για λόγους υγείας, προκαλεί σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις πραγματικές επιδιώξεις του πρώην εργαζομένου.

Με απόλυτο σεβασμό για το έργο σας και αναγνωρίζοντας τις διαρκείς, ουσιαστικές προσπάθειες που καταβάλλει η Ομάδα σας για τη στήριξη των ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, θα θέλαμε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας και τη θέση της εταιρείας μας.

Η Παπαστράτος έχει αποδείξει ότι με ευαισθησία αλλά και έμπρακτο τρόπο προσπαθεί να δώσει λύση στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Μέχρι σήμερα, χειριστήκαμε την υπόθεση διακριτικά, δείχνοντας ειλικρινή κατανόηση απέναντι στο πρόβλημα της υγείας του και με σεβασμό απέναντι στην ελληνική Δικαιοσύνη, στην οποία έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη. Η διακριτικότητα αυτή, ωστόσο, δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία ή ένδειξη ενοχής.

Βρισκόμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση
Ιάκωβος Καργαρώτος - Αντιπρόεδρος Παπαστράτος