Ο Στίβος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή Παραολυμπιακά αθλήματα. Ήταν ένα από τα αθλήματα που συμπεριλήφθηκαν στο αγωνιστικό πρόγραμμα των πρώτων Παραολυμπιακών Αγώνων το 1960, στη Ρώμη. Συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό αθλητών και αθλητριών και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο αριθμό αγώνων.

Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες συμμετέχουν αθλητές και αθλήτριες με εγκεφαλική παράλυση, κάκωση στο νωτιαίο μυελό, ακρωτηριασμό ή άλλη κινητική αναπηρία, τυφλοί ή με μειωμένη όραση αθλητές Στο αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται αγώνες δρόμων, ρίψεων, αλμάτων, ο μαραθώνιος και το πένταθλο.

Οι αθλητές αγωνίζονται με αμαξίδιο ή με χρήση προθέσεων (τεχνητών μελών), ενώ οι τυφλοί αθλητές αγωνίζονται με βοηθό.

Έτσι μας έκανε υπερήφανους όλους η Βολιώτισσα πρωταθλήτρια της Σκοποβολής ατόμων με αναπηρία, Δώρα Μούτσιου με το χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα 2017 Στίβος - Κορίνα.

Η Δώρα είναι σκοπεύτρια της Εθνικής Ελλάδος, στην κατηγορία SH2 στο αεροβόλο τουφέκι.
Από το 2000, έχω διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας. Αυτό σημαίνει ότι έχει πρόβλημα αναπηρίας και στα χέρια και στα πόδια, ρίχνει στην SH2 με στήριξη του όπλου, διότι δεν είναι ικανή να κρατήσει το βάρος του όπλου.

Σε μια συνέντευξή της είπε: ο πρώτος λόγος που μ’ έκανε να πάω σε γιατρό στο νοσοκομείο, ήταν διπλωπία. Διπλωπία σημαίνει διαταραχή της όρασης και μετά το 2004, ή μάλλον στην Παραολυμπιαδα του 2004, που ήμουνα εθελόντρια στην Αθήνα, μου δόθηκε η ευκαιρία να δω πάρα πολλά αγωνίσματα, αλλά το πρώτο που είδα ήταν και η απόφαση ήταν η ποδηλασία, άσχετο, απλά είδα ανθρώπους με δύσκολες αναπηρίες, κι εκεί είπα ότι αν εγώ είμαι ανάπηρη τούτοι εδώ τι είναι; Και είπα ότι θα ασχοληθώ ξανά με τον αθλητισμό που τον είχα αφήσει, πολλά χρόνια πριν. Ο λόγος, λοιπόν, που ασχολήθηκα με την σκοποβολή είναι γιατί είχα μερική απώλεια όρασης.

Διαβάστε όλη την συνέντευξη της εδώ: www.cyprushuntingmagazine.com