Όρεγκον

Το λιποϊκό οξύ φαίνεται να μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των ασθενών με δευτεροπαθή προοδευτική πολλαπλή σκλήρυνση, σύμφωνα με πιλοτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neuroimmunology & Neuroinflammation.

Το λιποϊκό οξύ, παράγεται φυσικά από τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ υπάρχει επίσης σε φυτά και ζωή και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Κυκλοφορεί και υπό τη μορφή διατροφικού συμπληρώματος καθώς έχει διαπιστωθεί ότι προστατεύει τον οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη γήρανση του σώματος.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας Ρεμπέκα Σπέιν, διενήργησαν διπλή-τυφλή ελεγχόμενη μελέτη, διάρκειας δύο ετών, σε δείγμα 71 ατόμων. Σε 27 άτομα χορηγούνταν καθημερινά 1.200 mg λιποϊκού οξέος και στους υπόλοιπους 24 εικονικό σκεύασμα.

Το βασικό εύρημα της πιλοτικής μελέτης ήταν η μέτρηση του βαθμού ελέγχου της εγκεφαλικής ατροφίας από το λιποϊκό οξύ, όπως αυτή υπολογίστηκε με μαγνητική απεικόνιση.

Όντως, το λιποϊκό οξύ συντέλεσε σε 68% βελτίωση ως προς την επιβράδυνση του ρυθμού της εγκεφαλικής ατροφίας στους ασθενείς με δευτεροπαθή προοδευτική πολλαπλή σκλήρυνση, συγκριτικά με το εικονικό σκεύασμα.

Επίσης το λιποϊκό οξύ συντέλεσε σε βελτίωση του χρόνου βάδισης και σε λιγότερες πτώσεις μεταξύ των συμμετεχόντων που έπαιρναν μια δόση την ημέρα, εν συγκρίσει με την ομάδα ελέγχου.

«Η δοσολογία του λιποϊκού οξέος που χρησιμοποιήσαμε στη μελέτη ήταν υψηλή, κι ενώ φάνηκε να είναι ασφαλής πρέπει να διαπιστώσουμε αν όντως βελτιώνει τη ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση σε μεγαλύτερου εύρους μελέτες. Ευτυχώς, αυτό θα συμβεί άμεσα. Η συχνότερη παρενέργεια που παρατηρήσαμε στους ασθενείς ήταν η στομαχική διαταραχή», εξηγεί η Δρ Σπέιν.

Γράφει: Μαίρη Μπιμπή
Πηγή: health.in.gr