Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία δύσκολη ασθένεια σε πολλά επίπεδα, όπως, επίσης, είναι δύσκολη η εύρεση αποτελεσματικών τρόπων για τη θεραπεία και τη διαχείριση των συμπτωμάτων και της υποτροπής της ασθένειας. Τα αποτελέσματα μίας πρόσφατης δοκιμής με την εκτεταμένη χρήση ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, καθώς και με τη χρήση βιταμινών, είναι  αρκετά υποσχόμενα για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.


Μπορεί ένα φυσικό συμπλήρωμα να βοηθήσει ασθενείς με ΣΚΠ;

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, καταστρέφοντας τα έλυτρα μυελίνης που προστατεύουν τα νεύρα και προκαλεί ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, που μπορεί να κυμαίνονται από ήπια (π.χ. μούδιασμα στα άκρα) έως σοβαρά (π.χ. παράλυση, τύφλωση). Μεταξύ περίπου 400.000 ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και 2,5 εκατομμύριων ατόμων σε όλο τον κόσμο με ΣΚΠ, η μείωση και διαχείριση των υποτροπών της ασθένειας αποτελεί πρόκληση.

Η υποτροπιάζουσα - διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας είναι η πιο κοινή μορφή της νόσου. Χαρακτηρίζεται από εξάρσεις των συμπτωμάτων ακολουθούμενη από ύφεση, σε ασθενείς με ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα. Oι υφέσεις μπορεί να διαρκέσουν για εβδομάδες ή μήνες ενώ η ασθένεια δεν προοδεύει.

Μετά από 10 έως 20 χρόνια, άτομα με υποτροπιάζουσα - διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας, αναπτύσσουν συνήθως μία προοδευτική μορφή της νόσου. Γνωστή ως δευτερογενή προϊούσα σκλήρυνση κατά πλάκας, οι ασθενείς βιώνουν τη μείωση των υποτροπών, αλλά η νόσος χειροτερεύει.

Ερευνητές στην Κύπρο πραγματοποίησαν μία τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διπλά-τυφλή (proof-of-concept) κλινική μελέτη 30 μηνών, κατά την οποία δοκιμάστηκαν τρεις διαφορετικές νέες φυσικές θεραπείες, προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν θα μπορούσαν να μειώσουν τη δραστηριότητα της νόσου σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα - διαλείπουσα ΣΚΠ, οι οποίοι λάμβαναν αγωγή με τροποποιητικά φάρμακα κατά της νόσου ή σε ασθενείς που δε λάμβαναν καθόλου.

80 ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν σε μία έως τέσσερις ομάδες: (1) ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα σε μία αναλογία 1:1 συν βιταμίνη Α και βιταμίνη Ε ως άλφα-τοκοφερόλη, (2) το ίδιο ως (1) συν την προσθήκη της γ-τοκοφερόλης, (3) γ-τοκοφερόλη μόνο και (4) εικονικό φάρμακο. Τα συμπληρώματα χορηγούνταν μία φορά την ημέρα. Ένα σύνολο από 41 ασθενείς ολοκλήρωσε τη μελέτη.

Μετά από δύο χρόνια, αναφέρθησαν 8 υποτροπές από τους 10 ασθενείς της ομάδας (2), σε σύγκριση με 25 υποτροπές που αναφέρθησαν από τους 12 ασθενείς στην ομάδα (4) του εικονικού φαρμάκου. Αυτό αντιπροσωπεύει 64% μείωση του κινδύνου.

Οι θρεπτικές ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν στον παραπάνω συνδυασμό, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα συστατικά:

      ■ Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα με τη μορφή εικοσιδυοεξανοϊκού οξέος (DHA) και εικοσαπεντανοϊκού οξέος (ΕΡΑ) σε αναλογία 3:1 βάρους. Τόσο το DHA όσο και το το EPA είναι διαθέσιμα σε συμπληρώματα ιχθυελαίων.
      ■ Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα σε μορφή λινελαϊκού οξέος και γ-λινολενικού οξέος σε αναλογία 2:1 βάρους. Το λινελαϊκό οξύ βρίσκεται σε πολλά έλαια λαχανικών που προέρχονται από σύνθλιψη καρπών. Το γ-λινολενικό οξύ βρίσκεται σε φυτικά έλαια που προέρχονται από σύνθλιψη φύλλων όπως το έλαιο νυχτολούλουδου και το έλαιο μαύρης σταφίδας και διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
      ■ Βιταμίνη Α, μία ομάδα λιποδιαλυτών ρετινοειδών, τα οποία εμπλέκονται στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την όραση, και την επικοινωνία των κυττάρων.
      ■ Α-τοκοφερόλη, μία από τα οκτώ είδη βιταμίνης Ε, λιποδιαλυτή βιταμίνη. Είναι ισχυρά αντιοξειδωτική και λειτουργεί με τη γ-τοκοφερόλη, μία άλλη μορφή της βιταμίνης Ε.
      ■ Γ-τοκοφερόλη είναι μία άλλη μορφή της βιταμίνης Ε, που φέρεται να έχει περισσότερες αντιφλεγμονώδεις δυνάμεις από την Α-τοκοφερόλη, και είναι η μορφή που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι οι μικρές ποσότητες των άλλων θρεπτικών συστατικών (π.χ. πολυακόρεστα, μονοακόρεστα και κορεσμένα λιπαρά οξέα) εντοπίστηκαν, επίσης, στο συνδυασμό του συμπληρώματος διατροφής. Συνολικά, αυτή η μικρή μελέτη έδειξε, ότι ένας συνδυασμός συμπληρωμάτων διατροφής, μείωσε σημαντικά την εμφάνιση της υποτροπής σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Περισσότερες αποδείξεις ότι τα συμπληρώματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη ΣΚΠ

Σε μία άλλη νέα μελέτη, που περιλαμβάνεται στο «Acta Neurologica Scandinavica Supplementum», οι συγγραφείς σύνταξαν μία ανάλυση μελέτης, που αφορά τη χρήση των λιποδιαλυτών βιταμινών (A, D, E και K) στη διαχείριση της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «υπάρχουν πλήρη στοιχεία, από επιδημιολογικές παρατηρήσεις και πειραματικές μελέτες, ότι η βιταμίνη D θα μπορούσε να είναι ευεργετική στη σκλήρυνση κατά πλάκας».

Πράγματι, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει, ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα MS και να αυξήσουν τον κίνδυνο υποτροπής. Απαιτείται περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα.

Οι συντάκτες της σκανδιναβικής αυτής μελέτης επεσήμαναν επίσης, ότι κι άλλες λιποδιαλυτές βιταμίνες είχαν δείξει κάποια ευεργετική επίδραση σε ζώα. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, πάρα πολύ λίγα είναι γνωστά για τις θετικές επιδράσεις που φέρουν σε ασθενείς με ΣΚΠ.

Οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας καταλήγουν συχνά στην εναλλακτική ιατρική για να βρουν ανακούφιση των συμπτωμάτων της ασθένειας. Αυτή η πρόσφατη μελέτη όπως και άλλες, δείχνουν ότι οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας θα μπορούσαν να βρουν κάποια βοήθεια στη χρήση των φυσικών συμπληρωμάτων διατροφής.

 της Deborah Mitchell

Πηγές:

Pantazaris MC et al. A novel oral nutraceutical formula of omega-3 and omega-6 fatty acid with vitamins (PLP10) in relapsing remitting multiple sclerosis: a randomized, double-blind, placebo-controlled proof-of-concept clinical trial. BMJ Open 2013 Apr 17; 3(4). Pii:3002170
Torkildsen O et al. Fat-soluble vitamins as disease modulators in multiple sclerosis. Acta Neurologica Scandinavica Supplementum 2013; (196): 16-23
www.emaxhealth.com
www.jmn.gr