Όποτε αναφέρεται κανένας στην σκλήρυνση κατά πλάκας, ειδικός και μη, ξεκινάει πάντοτε περιγράφοντας κυρίως τα νευρολογικά συμπτώματα, όπως είναι οι διαταραχές της όρασης, της βάδισης κτλ.

Από τα κύρια προβλήματα της νόσου είναι τα ψυχικά συμπτώματα. Πολύ πριν ακόμα εκδηλωθεί αυτή, υφίσταται μια γενικευμένη αδυναμία, συνοδευμένη από μία δυσθυμία και ακεφιά.
Με την πρόοδο της νόσου όλα τα ψυχικά συμπτώματα αυξάνονται και κυρίως ότι αφορά τις γνωστικές και συναισθηματικές λειτουργίες. Αυτές γίνονται εμφανείς από τα πρώτα στάδια της νόσου και σπάνια γίνονται αντιληπτές από τον γιατρό, για τον απλούστατο λόγο ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει τον ασθενή από πριν.

Το δε οικογενειακό περιβάλλον, μέσα στο γενικό στρες, δεν αντιλαμβάνεται αυτές τις μικροδιαφορές και τις περισσότερες φορές, τις θεωρεί σαν συνέπεια της κατάστασης που πρόκειται γρήγορα να ξεπεραστούν.
Η κορυφαία ψυχική διαταραχή στην σκλήρυνση κατά πλάκας είναι η κατάθλιψη.

aboutsclerosis.blogspot.gr


Μελέτη που έλαβε χώρα στην νευρολογική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αιγινήτειο νοσοκομείο, σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, έδειξε ότι οι ψυχολογικές διαταραχές των ασθενών με σκλήρυνση είναι διπλάσιες σε ποσοστά σε σχέση με τις ψυχολογικές διαταραχές των ασθενών με σκλήρυνση στην Ευρώπη.

Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι εμφανίζουν σε υψηλά ποσοστά ,αγχώδεις  και καταθλιπτικές διαταραχές, όπως  και δυσθυμική διαταραχή.

Σίγουρα, τα αυξημένα αυτά ποσοστά, σχετίζονται και με την οικονομική κρίση. Οι ασθενείς αναφέρουν ότι λόγω της ανεργίας και της  απειλής απώλειας εργασίας ,έχουν περισσότερο άγχος, δεν μπορούν  να προγραμματίσουν το μέλλον, περιορίζουν τις κοινωνικές τους σχέσεις.

Η έρευνα διενεργήθηκε από την επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας της Νευρολογικης Κλινικης του ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ Μαρια Αναγνωστουλη και την δρ.Ιλια  Θεοτοκά, κλινική ψυχολόγο- ψυχοθεραπεύτρια, στην Ψυχιατρικη κλινική του ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟΥ.


Συγγραφείς: Μαρία Αναγνωστούλη & Ίλια Θεοτοκά
Πηγή: www.iator.gr