Ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο μέσω κινητού για το πού υπάρχουν θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ, αν είναι ελεύθερες, αν είναι… παράνομα κατειλημμένες και οδηγίες για την καλύτερη και συντομότερη διαδρομή προς αυτές υπόσχεται μία έξυπνη εφαρμογή. Πρόκειται για την εφαρμογή «έξυπνο πάρκινγκ για άτομα με αναπηρίες», που θα μπορούσε να κουμπώσει με τις παρεμβάσεις που κάνει αυτή την περίοδο ο Δήμος Βόλου στις θέσεις ΑμεΑ στην πόλη, πετυχαίνοντας ήδη, μείωση της παράνομης κατάληψής τους κατά 60%.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την πρόταση για τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής υποδομής ελέγχου της κατάστασης των θέσεων ΑμεΑ, κατέθεσε προ ημερών στον Δήμο Βόλου το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων «Ιππόκαμπος».

Πρόκειται για εφαρμογή που προέρχεται από το Ερευνητικό Εργαστήριο Προηγμένων Εκπαιδευτικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών Κινητών Συσκευών του Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπό τη Διεύθυνση του κ. Αύγουστου Τσινάκου - καθηγητή του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής.

Συγκεκριμένα, προτείνεται η εγκατάσταση εξοπλισμού και η ανάπτυξη εφαρμογής με το όνομα Smart Parking for Disabled,η οποία θα έχει ως σκοπό την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του δήμου προς τα Άτομα με Αναπηρία.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα θα είναι προσβάσιμη από οποιονδήποτε browser, ενώ η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σε συσκευές Android και iOS, καλύπτοντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος των συσκευών που κυκλοφορούν στην αγορά.

Τι προσφέρει η εφαρμογή

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του «Ιππόκαμπου», Πέτρο Μπέλλο, η συγκεκριμένη εφαρμογή θα είναι πολύ χρήσιμη για τα άτομα με αναπηρίες. Κατ’ αρχήν στις θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ θα τοποθετηθούν κατάλληλοι αισθητήρες μέσω των οποίων θα γίνεται ενημέρωση από το κεντρικό σύστημα, αν η εκάστοτε θέση είναι ελεύθερη ή όχι. Θα μπορούν επίσης τα άτομα με αναπηρίες να ζητούν και οδηγίες προς τις θέσεις στάθμευσης που είναι ελεύθερες.

Το σημαντικό είναι όμως, ότι σε περίπτωση που τοόχημα που βρίσκεται σταθμευμένο δεν πληροί τις προδιαγραφές, ο υπάλληλος θα μπορεί να ενημερώσει τις αρχές.

Αναφορές προβλημάτων

Η λειτουργία της συγκεκριμένης εφαρμογής δεν θα περιορίζεται αποκλειστικά στην εύρεση ελεύθερων χώρων στάθμευσης ή στην αστυνόμευση των θέσεων για ΑμεΑ.

Μέσω αυτής της υπηρεσίας οι πολίτες με αναπηρίες θα μπορούν να στέλνουν αναφορές και καταγγελίες που αφορούν προβλήματα στο οδικό δίκτυο του δήμου ή τους πεζοδρόμους, ή τους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων. Τέτοια προβλήματα μπορεί να αφορούν σε φωταγώγηση, επισκευές στο οδόστρωμα, καθαριότητα, παράνομη στάθμευση κλπ. Οι αναφορές τους θα κατατάσσονται σε προεπιλεγμένες κατηγορίες ανάλογα με το είδος του προβλήματος που αναφέρεται. Επίσης, κάθε αναφορά συνοδεύεται από μια τοποθεσία, και έτσι οι αναφορές μπορούν να προβληθούν σε χάρτη.

Συνεπώς οι διαχειριστές της πλατφόρμας μπορούν να προωθούν τις αναφορές στην κατάλληλη υπηρεσία αλλά και να επιθεωρούν τις αναφορές ανά περιοχή.

«Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα που μπορεί να κουμπώσει με τις παρεμβάσεις που κάνει ο Δήμος Βόλου στις θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ, παρέχοντας μία επιπλέον υπηρεσία διευκόλυνσης, στα άτομα με αναπηρίες», σχολίασε ο κ. Μπέλλος.


Πηγή: www.taxydromos.gr